Изградба на станбени објекти СТАНДАРДИ

Дома » ПОПРАВКА » Изградба на станбени куќи СТАНДАРДИ
ПОПРАВКА Нема Коментари

Сон на многу жители на градот е пријатна селска куќа. Најважниот чекор - одлуката за изградба на куќа. Пред преземањето на таквата одлука, треба да знаете колку време е изградена куќата, да се пресмета нивните финансиски можности, тоа е, да одлучи за себе дали има смисла и способност да се изгради сопствен дом.

правила на изградба во Украина

Ако одлучите да се изгради куќа, ќе треба да изберете еден сајт. Следниве фактори треба да се смета во овој случај:

 • Длабочината на подземните води;
 • карактеристики на почвата;
 • близината на градот;
 • транспортни размена;
 • еколошки чистотата на области (отсуство на индустриски растенија);
 • достапноста и друга инфраструктура.

Видео обезбедува насоки за тоа како да изберете добар сајт.

Многу почетниците програмери, стекнување на земјиште за изградба на приватен дом, тие сметаат дека сега може да се изгради на тоа што сакаат. Но, тоа не е така. Тоа треба да биде добро да се разбере сите прописи кои ја опишуваат прописи зградата, пред почетокот на градежните работи, за да се избегне проблеми во иднина со супервизорските органи, и не мора да ја плати парична казна или, уште полошо, да се урне зградата. Ова треба да се земат во предвид при пресметувањето на проценки.

прописи група

Првата група на документи со пропишаните правила кои треба да се земат предвид при дизајнирање на проектот, се однесува на урбанистичко-планска документација. Оваа група, која се состои од графички и текстуални документи, регулирани од страна на планирање и развој. На листата на документација градот планирање вклучува:

 • планирање шема;
 • господар план;
 • детален план.

Според овие документи се врши планирање, изградба и користење на земјиштето. Постои уште еден важен документ - области во развојот на проектот, кој е развиен во комерцијална градежни комплекси, се состои од објекти и структури.

Ако иднината на изградба не потпаѓа под некој од постоечките документи за планирање на градот развиена од страна на индивидуални документација за изградба, наречен градот планирање оправдување, која е вклучена во општо документација градот планирање.

Развој на проекти изнесува документација барања планирање на повисоко ниво. На еден од објектите на компанијата "KievNovBud", објаснува во видеото за куќа со. Планината. Кога развој на еден проект на оваа куќа беа земени во предвид сите градежни, санитарни и противпожарно барања.

Основен документ е општата шема распоред во Украина, која ги зема во предвид развојот на програмата за социјален и економски развој на земјата. Кога развиена урбанистичка планска документација на локалните дестинација, земајќи ги во предвид следниве документи пропишани со овие прописи:

 • Државни кодови зграда.
 • Услови на развој во регионите.
 • Локалните правила на градење цел.

Во планирањето и изградбата на компанијата смета дека се потребни "KievNovBud" завршена и во изградба, урбанистичка планска документација.

Норми и правила на изградба

DBN - прописи зграда - е кратенка Украина документ Derzhavnі budіvelnі норми. Тоа е општо прифатена ознака. Развој и одобрување на DBN е одговорност на централната држава извршен орган, кој се занимава со урбанизмот и архитектурата - Minregionbud.

Парченце и DBN

Во отсуство на соодветни DBN да го користите кодови на зградата (СНП). Многу градење на кодови на Украина го користи кои се развиени во текот на Советскиот Сојуз. Тие се применуваат прописите. градежни норми во Украина како што е пропишано во овие документи:

 • Државните стандарди на Украина (Derzhavnі стандардизација на Украина (DSTU)).
 • Државниот санитарен норми и правила.

Градење на кодови треба да се следи секој програмер во изградбата на сопствениот дом, да се избере вистинскиот материјал, како што се изборот кој gazoblok подобро да се избере. Градење на кодови не се наменети да се вози во некои одредени граници. Тие се навистина дизајниран да ги заштити и да го продолжат престојот во вашиот дом, обезбедувајќи удобност и максимална заштита од пожар, не само вас, но исто така и неговите соседи. Видео објаснува како да се изгради енергетски ефикасни куќа топло.

Што треба да се разгледа кога планирање на местото на СНП

зграда кодот

Првиот дел од планирањето граници област се утврди: постави ограда што го дели од соседниот дел и општи области, во согласност со воспоставените правила.

По инсталирањето огради пред да се изгради на темелите на куќата, направи изгледот на сајтот: што и како тоа ќе се наоѓа на земјиште. Следниве структури може да се гради на парцела: куќа, сместена (летна кујна, гаража, сауна, стаклена градина, туш, тоалет, итн.) Составот на објекти, нивната големина, локација и функција се дефинирани од страна на локалните власти. Ако сте со користење на модел на проектот, тоа мора да се прилагоди изненади имотот.

Заплетот може да се подели во следниве области:

 • Површина (куќа и сместена на неа);
 • економска зона (фарма зграда и објекти за заштита на куќа и земјиште);
 • седење (мебел, игралиште, базен, итн);
 • Тревник-и-двор (градина, зеленчукова градина, стаклена градина).

Повикувањето за локацијата на објекти и структури ограда наоѓа на соседните имот. Ако соседи не изградија ништо, тогаш тие можат да бидат да се согласат на локацијата на идните објекти, земајќи ги во предвид интересите на двете страни. градежни норми во Украина, се применуваат за планирање сајт се состои од санитарни и оган прописи. Тие можат да бидат поделени на задолжително и се препорачува.

Задолжителни барања кои се однесуваат на растојанија од станот куќа и летна кујна со други објекти:

 • сместена за домаќинство површина до 50 квадратни метри - 15 метри;
 • компост јама улица тоалети јама отпад - 15 м;
 • и за филтрирање на вода - 8 m (обработка до 1 m3 дневно), 10m (за обработка на 1-3 m3 дневно);
 • септички резервоар - 5 m (обработка до 1 m3 дневно), 8 m (во обработка 1-3 m3 на ден). Овие барања се однесуваат на душата.градење на кодови на Украина

 

Основни барања за граници:

 • од дома до црвената линија (линијата која го ограничува вкупната територија) треба да биде минимално растојание од 5-6 метри;
 • од објектот до границите на земјата и соседи driveways границите - не помалку од 3 метри;
 • од фарма згради на патишта и црвена линија - најмалку 5-6 метри.

 DNB градење на кодови

Како и за добро и за пиење добро, а потоа до нив од згради и структури треба да биде минимално растојание од 20 метри.

Читај повеќе:   TERRACE ДИЗАЈН НА Почетна Фото

парченце Украина

Во согласност со барањата на структурата противпожарна заштита се поделени во категории врз основа на материјалот на производство:

А - структурата на не-запаливи материјали: камен, бетон, бетон, итн;.

Б - истата структура на не-запалив материјал со подови и облоги направени од дрво, заштитена и да се третираат malogoryuchimi и не-запаливи материјали.

Б - дрвена ограда и рамка направени од било каков материјал.

категорија Растојанија, m
А B на
А 6 8 10
B 8 8 10
на 10 10 15

Така, ако се планира да се изгради куќа на газирана бетон, а во куќата на соседите дрвени, меѓу нив треба да биде минимално растојание од 15 метри. Ако куќата на соседот и се планира да биде изградена со користење на најновите технологии, кои се класифицирани како А, не е дозволено помеѓу нив на растојание од 6 метри.

Препорачани услови се утврдени од страна на локалните власти. Тие се однесуваат на се зголеми димензии, области на згради, ширината дел од црвената линија. мечување сајт не треба да се оди подалеку од црвената линија. Куќи и згради на местото треба да бидат поставени во согласност со барањата на парченце. Прекршување на градење на кодови доведува до наметнување на парични казни до уривање на згради и структури.

За почетниците ги исполнуваат сите градежни кодови е тешко. Да се ​​ослободи од нивните решенија може да биде, ако потпишат договор за изградба на куќа со "KievNovBud", кој ќе се грижи за сите градежни прашања. специјалисти на компанијата ќе ви помогне да го избере повеќето профитабилен можност за изградба во рамките на финансиските можности на клиентот.

На квалитетот на извршената работа од страна на нашите специјалисти, може да се гледа во видео клипот од еден од проекти во изградба во Киев. На сите извршени дела имаат сертификати даде 5-годишна гаранција. Компанијата може да обезбеди сите градежни материјали. материјали гаранција е 50 години. Така, тоа е можно да се спаси на градежни материјали, бидејќи компанијата обезбедува производи и услуги за цени добавувачот, без да ги доплати, како заработува само на ефикасноста на работата.

Постоечките правила за изградба на приватни домови

На стандарди и дефиниции

Главниот документ кој ги дефинира правата и обврските на сопствениците на земјиштето - на земјиште Кодексот на Украина (во натамошниот текст - Кодексот). Според чл. 79 на овој закон, земјата е дел од површината на Земјата, има одредена локација, граници и утврдување на право на него. Сопственикот може да располага со посед на неговиот избор (обезбедени од Граѓанскиот законик на Украина), но е должен да се придржува на целта на сајтот.

Тој има право на изградба на станбени објекти и голем број на деловни објекти, но не постои можност за изградба на простории за комерцијални цели. Во овој поглед, Граѓанската kodeksompredusmotreno терминот "Манор", која вклучува станбени и структурите на домаќинствата, површински и подземни комуникации и мрежи, како и трајни зеленило (дрвја и грмушки).

Пред да започнете со дизајн, тоа треба да биде свој или со помош на професионални (архитект, пејзаж дизајнер, началник) да се спроведе сајт анализа пред почетокот на проектот. Покрај тоа, пожелно е да се стави пред да го купат за да се процени дали е можно во рамките на своите граници ставање на сите саканиот објекти. Подоцна, од планирање, треба да има поделба на територијата на функционални области во рамките на која ќе биде достапна со објектите.

Во принцип, на парцела може да се подели во 4 зони се:

 • Станбени (тоа може да биде ставен на не само на главната куќа, но, исто така гостин);
 • За услуги за домаќинствата (во рамките на својата ерекција hozblok, дополнителни нужник, работилница, подрум, итн ...);
 • За останатите (на пример, детско игралиште, градина, цветните леи, простор за скара);
 • Овоштарник и зеленчукова градина.

 Се разбира, строги зони во рамките на една мала област е практично невозможно, но се препорачува на извршување од најпознатите компактен уредување на специјализирани објекти едни на други. И да се одржи на сите четири зони не се нужно од страна на сопственикот може да го направи без било кој од нив.

 

изградба планирање

Општи правила за изградба на нови и реконструкција на старите куќи се уредува со Законот на Украина "за области на зградата и планирање." Покрај тоа, локалните совети имаат развиено свои правила на изградба. Тие ги поставуваат условите за ограничување на големината на куќи, со вкупна изградена површина, на висина од областа на оградата, уредување и така натаму. Д.

Архитектонски и градежни стандарди за минималната дозволена растојанието помеѓу куќи и други згради на местото, како и индивидуални објекти на инфраструктурата на селото, утврдени во државниот градежните норми DBN 360-92 ** "Град планирање и развој на урбани и рурални населби" (треба да се плати имајте во предвид дека со воведувањето на овие стандарди акција DBN 360-92 * престана). 

Конечно, главните архитектонски, санитарни и противпожарно барања кои се однесуваат на изградба на куќи до три спрата и поставување на деловни и станбени згради на местото се дадени во DBN 79-92 "Станбени објекти за индивидуално градители на Украина." 

директорот на далечина

Најважното прашање, кое го постави какви било идни приватни сопственикот, - каде што, всушност, куќата се наоѓа. Законските барања за изградба на станбени објекти во еден или друг дел од заплетот постои, но постои препорака дека е најдобро да се изгради тоа што е можно поблиску до оградата со улична забава. Ова ќе ви овозможи да се изврши квалитативно област за да се релаксираат во дворот, и го скрати растојанието со движењето на луѓето од портата на влезната врата.

изградба

Тоа е важно да се земат предвид врзување на црвена линија, што е, утврдување на границите на постојните или проектирани улица. Во согласност со барањата на DBN 360-92 **, куќа мора да биде поставен вовлечен од црвените линии на автопати и главните улици не помалку од 6 метри од секундарните улици и улички на не помалку од 3 метри.

Исто така, на оддалеченост од границата на имотот во куќата треба да биде најмалку 3 м. Сепак, експертите препорачуваат да го додадете ова растојание 2-3 м. Ова е неопходно за да се осигура дека на тремот не оди, па се до оградата. Ако желба или способноста да се "push назад" на куќата не е присутна, на тремот е подобро да се направи од страна на судот. Исто така, меѓу парапет и живеалиште куќа пожелно е да се засади зеленило. Тие во голема мера се заштити дома од улица прашина и бучава.

Регулирани и ширината на куќата на работ на улица (односно должината на главната ограда). Сепак, на општите барања за земјата во овој поглед не е - сето тоа зависи од структурата на планирање на одреден град или област. Така што ќе можат да учат на стандарди во архитектурата на локалната власт.

Друга важна правило - растојанија согласност бара меѓу станбени објекти на соседните делови. Тука е доминирана од страна на барања противпожарно. DBN 79-92 сите згради се класифицираат според степенот на отпорност на пожар, во зависност од материјал кој се користи за изградба на лого и приближување структури.

Читај повеќе:   Вода крпа за сушење

Така, куќи од тули, камен и разни бетонски блокови, и бетон, и јас припаѓам Категорија II. Ако се примени во тие објекти, дрвена структура (на пример, како плочи или фармите), тие припаѓаат на категоријата III. Конечно, зградата на дрво и рамка - категорија IV.

Растојанието помеѓу куќите на првите две категории мора да биде најмалку 6 метри за третата категорија, оваа вредност е 8 метри, додека четвртиот -.. 15 m Важно е да се разбере дека се зема во предвид повеќе важно. Така, ако нова градба се планира да тули, но следната врата е дрвена куќа, повлекување ќе имаат минимум од 15 метри. Истиот треба да се мери и во случај на отпорност на пожар категорија на објектот има повеќе од еден кат и најмалку еден од нив се соочува со уште еден од своите долги страна. Тоа се бара со нормите на DBN 360-92 **.

Исто така, треба да се има на ум дека ако не постои соседните објекти, приватен дом во секој случај да биде најмалку 1 m од граничните линии. Во овој случај, ниту на неговиот дизајн не смее да штрчи над областа на работ.

Конечно, ние мора да сметаат дека се земени предвид растојанието помеѓу надворешните ѕидови на објекти, но во присуство на претседателите на повеќе од 1 m на објекти - растојанието меѓу нив. 

куќа план

бизнис структура

Поставување на изградба на економски и апарати за домаќинство цели може да биде на своја. Постои само еден ограничување - не им е дозволено изградба на зградата линија (што е на исто ниво со делот за комплет).

Подобро планираат нивната локација, далеку од оградата. Таквите конструкции како бањи, hozblok или свлечишта, најчесто се отстранува во делот од длабочина. Тие може да биде или самостоен или полу-фамилијарни куќи. Образложението може да се смета дека е локацијата на овие објекти, кои ќе се заштитат куќата од налетите често дува ветер во оваа област. Растојанија помеѓу земјоделските објекти во област која не е предвидена со закон. Не постои барање за присуство на оган-паузи помеѓу.

Меѓутоа, во овој случај, санитарните норми стапи на сила. Според DBN 79-92, подалеку од прозорците на стан куќа на улица визба треба да биде не помалку од 7 метри, додека површините наменети за чување на домашни животни (говеда, живина, итн ...) - не помалку од 15 м.

Сепак, за да се исполни ова барање, често во рамките на ограничено подрачје на сајтот е тешко или невозможно. Поради тоа, податоците дозволи изградба на објекти на површина до 50 м2 или во непосредна близина на една и двокатни куќи. Во овој случај, дневни соби и кујни мора да бидат изолирани од нив најмалку три помошни или општи области.

Патем, се одделуваат сместена можат да бидат групирани заедно и да се комбинираат, вклучувајќи го сака на зградите на соседната парцела на земјиште, по пат на заеднички договор.

Влез и скалила

Формирање на нивната сопствена земја, многу ги почитуваат потребните услови само во рамките на комората и се садат појас по должината на оградата на дрвја и грмушки. Во меѓувреме, за оваа област, постојат одредени барања, главниот на кој се состои во тоа што ширината на коловозот, што се протега по должината на делот треба да биде најмалку 3,5 m за патишта со една коловозна лента и 7 m - со два. Овие ограничувања не им е дозволено да се намали како резултат на било која структури и насади. Ова е важно и за безбедноста на патиштата и да се обезбеди усвојувањето на посебни услуги (оган моторот, брза помош, за итни случаи, и така натаму. Н.)

Последниот услов е потребно да се земат предвид при дизајнирање на влезот на сајтот. Треба да се овозможи премин на противпожарни возила до објектот и пристап до пожар скали или лифт камиони во секоја соба. Во овој поглед, DBN 360-92 ** бара минимална ширина на премин во куќата изнесува 3,4 m. Во овој аранжман област делот мечување не е дозволено, воздухот и електрични дрво садење. Ништо не треба да го попречуваат премин.

Според DBN 79-92, гаража може да биде поставен на развојот на отсечка (и измијте со куќата и со ограда). Покрај тоа, се повеќе гаража вградени во приземјето на стан куќа. Важно е само да се отвори вратата од гаражата не се меша со слободното минување на пешаците и сообраќајот на улицата. Планирање треба да се разгледа на следниве услови: на растојание од влезот во гаражата на прозорците на куќите, кој се наоѓа во соседството, тоа треба да биде најмалку 10 метри. Исто така е важно да патуваат во гаража не се сечат на пешачка патека од портата до вратата на куќата.

Конечно, патеки на сајтот треба да обезбеди лесен пристап до сите објекти, како и во сите временски услови, а не да се одржи голема количина на влага на површината (ова е потребно да се осигура безбедноста на движењето на нив).

 

Нови правила за згради и станови во Украина има направено ...

По три месеци во Украина ќе почне нова градба домување. Министерството за регионален развој одобри прописите за планирање (GOS), иако во целина и одобри на учесниците на пазарот и обичните Украинците, пак, ќе доведе до голем број на не многу пријатен последици. Тоа не е без своите контроверзни моменти.

Првото нешто што паѓа во очи од страна на развивачите - нови стандарди е јасно напишано од страна на големите играчи. Оние кои се ангажирани во изградбата на високо квалитетен конак на "град во град". Парична казна на играчите ќе треба да се преселат во земјата за да останат конкурентни и да им понуди на клиентите нормален цена.

Замена на мали играчи

Иновацијата на степенот на густина изградба на 450 лица. / Ха, ќе се зголеми вредноста на становите или да направи бескорисни градежни точка во постоечките населби.

"Претходно, имаше посебни правила за густина. Во различни области на густина се пресметува од неговата формула. Според наше мислење, ова правило ќе се справи со процесот на масовна домување во големите градови. Тоа ќе биде изградена единствената област каде густина е ниска. И обратно - таму каде што густината надминува граници, слетување друга куќа во постоечките населби ќе биде невозможно ", - тој има забележано во разговор со директорот за развој UBR.ua Novbud Вјачеслав Павлов.

Цени за новите згради во предградијата на Киев снимен: што ќе се случи следно

Читај повеќе:   КАКО ДА СЕ КУПИ плочи

Во теорија, на површина од 1 хектар може да се изгради 25-катна куќа на 350-400 станови, кои можат да се сместат до 800 луѓе. Така, во рамките на тековната густина на населението во веќе изградени блокови (200 до 600 лица. / Ха), за да се изгради куќа за слободни "patch" тоа ќе биде невозможно. Или треба во голема мера да understate бројот на катови: според првичните пресметки, - максимум 16 ката.

"Во овој случај, во теорија, ефективни за градителот ќе биде изградба на куќи и бизнис елита класа (на пример, клуб куќи) на мал број на спрата во централниот дел на градот", - рече шефот на продажба UBR.ua мини-град Svitlo парк Александар Panfilov.

Изградба на предградие, но ќе ја напушти земјата

Тоа е вреди да се размислува дека, на пример, 5 км зона околу Киев веќе густо изградена. Тоа е, мали програмерите ќе биде во можност да се развие насока на подалеку од главниот град.

Според експертите, до денес, во рамките на границите на Киев и околу главниот град 1600-1800 хектари земјиште може да се користи за станбена изградба: овие се области каде што не постои производство на штетни и кои во моментов се ретко се користи.

Практиката на изградба во предградието на градот покажува дека изградбата на самото место (на пример, директно на местото на сместување Куќа) - тоа е само 1/4 од територијата распределени за изградба, 3/4 дел - е околината. Но, во главниот град и во другите градови над еден милион се наменети за развој често земјиште во 15-20 акри, и секако дека се гради на границите, дури и спротивно на важечките прописи.

Каде во Украина се продаваат најевтините станови

Нов истите услови обврзат на градителот да ја напуштат околу куќата солидна заговор на слободни земјиште, што е директно пропорционална со висината на новата зграда подигната. На пример, ако еден дом над 11 ката, тоа треба да биде само 30% од вкупната површина. A 4 etazhka можат да се сместат 45% изолирани градилиштето.

Оваа иновација, според експертите, ќе се зголеми цената на нови проекти за најмалку 10%. И ова е без да се земат во предвид зголемувањето на цената на градежни материјали. Но, од друга страна - и купувачот ќе добие куќа, и голем локално подрачје.

Сепак, на градители се, исто така, ќе бидат во можност да се спаси - за изградба на детски градинки. Ако пред тоа мораше да биде посебна зграда (мин. 0,5 хектари дополнително земјиште), сега е можно да се прикачат, па дури и се најде на првите два ката на станбен комплекс.

Паркинг нема да се повлече

Друга важна правило дека целосно да го промени идеологија на една станбена зграда, претставува ограничување за сместување на паркинзи во станбени населби. До денес, само околу 5 Киев проекти на интегриран развој на "град во град" на домашниот простор, без автомобили. Сега, со цел да се спроведе проектот за изградба, дел од изготвувачот на земјиштето е должен да се земе под пространа паркинг. Ова може да биде проблематично за многу компании.

"Не е тајна дека за изградба на паркинг отсекогаш била една од најпроблематичните прашања. Програмерите се разбере, да се обезбеди иднината на жителите паркинзи, ќе мора да инвестираат големи суми на пари, бидејќи, на пример, отворен паркинг простор, да се осигура дека станарите на куќата на доволен број на места за паркирање може да биде 2 пати од областа на куќата. Се разбира, за изградба на мали проекти (до 5 згради) може да биде едноставно бескорисни ", - вели Александар Panfilov.

Тоа е сосема можно, градежници велат дека неможноста да се изгради правна "миење" на полето на пазарот неколку десетина средни и мали компании. Оставајќи ги само на големите играчи, кои во својата стратегија се фокусира на големи проекти, вклучувајќи ги - со пространа паркинг.

Но, новите правила, најверојатно, нема да се ослободат од жителите на нови станбени области на проблемите на наоѓање место за ноќта на автомобилот.

Долгови на комуналните ќе нокаутирам нови

"Се разбира, забраната за паркирање во станбени населби ќе го подобри квалитетот на животот на крајниот корисник, но во исто време - ќе го влоши проблемот на паркирање. За да се задоволат барем делумно на сите, треба да се зголеми стандардот на места за паркирање на најмалку 50% (во моментов 30%) ", - рече Вјачеслав Павлов.

Покрај тоа, велат експертите, на пропишаните услови се остави празно во одредена локација на паркиралиштата. Концептот на "дворови" е многу растеглива. Впрочем, ако се земе условен област каде што на зграда се наоѓа во центарот, територијата на куќата е околу него. Излезе, се изгради паркинг за неа, е невозможно.
Како и да е, купувачот има добиено ветување за паркирање надвор од дворот. И сега stroykompaniyam ќе треба да се најде начин и да се направи профит, и задоволството на клиентите.

Сакате прво да се добијат важни и корисни информации во врска со пари и бизнис ? Претплатете се на нашиот сметки во социјалните мрежи и инстант комуникација: Телеграма , Твитер , Гугл , Фејсбук, Instagram .

Градење на државата норми на Украина DBN 360-92

Министерството за регионален развој, градежништво и домување и комунални услуги пријавени за ажурирање на градење на државата кодови.

Иновации вклучуваат администрирање максимална развој проценти земјиште да се спречи нејзиниот континуиран развој по должината на целиот периметар без подобрување за жителите.

Така, според новиот DBN за дизајнирање на куќи 11 ката над максимално дозволените процент на развој во земјата е 30%, а останатите 70% се доделени на уредување на зелени површини, рекреација области и игралишта. За 9-10 ката изградба на куќи максималниот процент од 35% за 5-8 спрата - 40%, за 4-ката - 45%. Во текот на изградбата на мулти-ниво на станбени згради во пресметување на просечниот број на ката на зградата е донесена.

Ова правило важи само за нова градба. Кога реконструкција на блокови за изградба на овие индикатори не се однесуваат и се прифатени во согласност со постојните големината на земјата и процентот на градење на површина.

Ажурирани DBN "планирање и изградба на територии" ќе биде одобрен наскоро. Проектот е дизајнирана да ги замени DBN DBN Таун 360-92 ** ". Планирање и изградба на урбаните и руралните населби ", DBN B.2.4-1- 94" Планирање и развој на рурални заедници ", DBN B.2.4-3- 95" Општи планови на земјоделските претпријатија ", DBN B.2.4-4- 97" планирање и развој на мали земјоделски претпријатија и селанските (земјоделец) економија ", DBN B.1-2- 95" составот, содржината, постапката развој, координација и одобрување на интегрирани транспортни графикони за градови во Украина ", парченце II-89-80« мајстор планови на индустриски претпријатија. "

1 од 1

http: //www.minregion.gov.ua/press/new ...

изградба на домување Украинската влада стандарди инвеститорот Minregion GOS

Оставете коментар