NORMAN ДУПКИ Канал барови

Дома » Вила » NORMAN барови ДУПКИ канал
Куќа Нема Коментари

МОСКВА ВЛАДАТА
Moskomarkhitektura

Норман
во проектирање и изградба
на системот на зградата "UNICON"
КОРИСТЕЊЕ ПРОИЗВОДИ Polystyreneconcretes

1999

Предговор

1. Развивање на
тим во состав: проф. Григориев Ју П. инж. Grinevsky АА, постар научник,
д-р Maksimenko VA, Ing. Никитин ЕЕ, Ing. Сурков В., Арх., K.arh.
Yakhkind SI (MNIITEP);

проф. д-р Rakhmanov VA, Ing. Kazarina SK,
научник, д-р Melikhova VI, постар истражувач, д-р Lemysh ЛЛ, научник, д-р
Dovzhik VG (VNIIzhelezobeton).

2. подготвени за одобрување
и објавување на Канцеларијата на фазата на планирање и спецификации за
Moscomarchitecture (архитекти Zobnin АП, Revkevich ЛП, инженери Shchipanov
YB, Shevjakov iy)

3. Договорено: Комплекс
од перспектива за развој на градот, TSNIISK. Кучеренко, UGPS Москва полиција,
Mosgosekspertizy, санитарна инспекција центар на Москва.

4. Одобрил: редоследот на
Москва комитет на 07.02.99, бројот. 91.

СОДРЖИНА

Вовед. 2

Регулативи и регулаторни документи .. 2

Објаснувањето. 3

Легендата. 8

Номенклатура на полистирен блокови. 9

Шематски дијаграм на "Unicon" систем куќи. A напречен пресек. 10

Шематски дијаграм на "Unicon" систем куќи. План. 11

А фрагмент на ѕидот на фасадата. ПРИМЕР распоред proc. 11

"Unicon" систем на куќи препорачани димензии и параметри. 12

Нормална 4-n-1. 12

Објаснување на 4-n-1. 13

Нормално 4N-2. 13

Нормално 4N-2.
Дел 1-1. 14

Нормално 4N-2.
Дел 2-2. 14

Објаснување на 4N-2. 15

Нормално 4N-3. 15

Објаснување на 4N-3. 16

Нормално 4N-4. 16

Нормално 4N-5. 17

Белешки кон 4N-4
и 5-4N. 17

Нормално 4N-6. 18

Објаснување на 4N-6
(4-n-15) 19

Нормално 4N-7. 19

Нормално 4N-8. 20

Нормално 4N-9. 20

Нормално 4N-10. 21

Нормално 4N-11. 21

Белешки кон 8-4N,
4N-9, 10-4N, 4N-11. 22

Нормално 4N-12. 22

Нормално 4N-12.
Дел 1-1. 23

Објаснување на 4N-12. 23

Нормално 4N-13. 24

Нормално 4N-14. 25

Нормално 4N-15. 25

Нормално 4N-16. 26

Нормално 4N-17. 26

Објаснување на 4N-нормални 16,
4N-17. 27

Нормално 4N-18. 27

Објаснување на нормална 18-4N. 28

Нормално 4N-19.
Можни комбинации на стиропор блокови и ефективна ѕидарски. 28

Нормално 4N-20.
Принципот на засилување преклопуваат. 29

Објаснување на 4N-20. 29

Нормално 4N-21.
Принципот на засилување рамки .. 30

Објаснување на 4N-21. 31

Нормално 4N-22.
Принципот на засилување на предниот crossbars. 31

Објаснување на 4N-22. 32

1. Јазол 32

2. Јазол 33

3. Јазол 33

4. Јазол 34

5. Јазол 34

6. Јазол 35

Јазол 7, 8. 35

Јазол 9, 10. 36

11. Јазол 36

12. Јазол 37

Собранието 13. дизајн на покривот. 37

Јас Анекс
екстракт од технички услови
за блокови на стиропор цврст ѕид. 38

Прилог II оригиналниот vniizhelezobetona податоци за
стиропор производи и структури 42 ..

Додаток III. СБП-10
засилување. 46

Додаток IV.
Топлинска пресметка .. 48

Додаток v.
Упатство за инсталација на завеса ѕид технологија систем "Unicon". 51

Додатокот VI. Шарки монтажа шуми. 56

содржина

ВОВЕД

Овие нормални,
наменети за проектирање и изградба организации, да обезбеди основни
решенија на куќи систем "UNICON" завеса ѕид на
цврсти стиропор блокови.

Во одредена дизајнот на
технички решенија може да се разликуваат во зависност од карактеристиките на
дизајниран објект.

Нормално се состои од два
подсистеми: монолитен армирано-бетонски носечки структури и надворешни
обвивката на објектот.

Тоа е дозволено
да се користи нормални и за други намени со соодветна оправданост,
на пример, за внатрешни Ѕид.

Тие се земе во предвид нормално толеранции на
спојката и за извршување на монолитни бетонски работи, но не се одрекувајте poryadovkoy
ѕидарски, која е задолжителна во одредена дизајн.

Нормали, исто така, обезбеди
за назначување на оските на зградата, кои се заеднички и за надолжно
надворешните ѕидови се именува врз основа на специфичните карактеристики на проектот.

Тие претпоставуваат нормален
развој на монолитен армирано бетонски конструкции само по одлуката
за формата и структурата на надворешните огради.

За разлика од вообичаените статички
пресметки за употребата на "UNICON" потребни пресметки
предниот ѕид (fachwerk фасадни ѕидови) на ветер товари, вклучително и во
процесот на нејзината изградба.

При користење на нормален
лагер предниот ѕид други (освен тули) со кои се соочува материјали
мора да се земат предвид можните разлика во намалување на материјалот и обложување на зидови на.

Технички решенија
презентирани на најефикасен нормали за надворешните ѕидови на објекти,
изградени во внатрешноста на зградата или со користење на надворешни монтажа шуми.

Овие нормални не
се разгледа и други потсистеми "YUNIKON" систем, на пример, со лого и
самохрани ѕидови и ѕидовите на шупливи крос-членки.

РЕГУЛАТОРНА и регулаторни документи

1. СНП II-22-81. Камен и
засилен ѕидарски структури.

2. Надоместок за помош за дизајн
на камен и засилен ѕиданите конструкции TSNIISK. Кучеренко.

3. блокови на
полистирен цврст ѕид. Спецификации ТУ
5741-159-00284807-96 * (модифицирана № 1, 2). Сметка VNIIstandartom
Gosstandart на Русија на 05.27.96 № 200/012291.

4. плочи полистирен
топлинска изолација. Спецификации ТУ
5760-160-00284807-96. Сметка VNIIstandartom државата Стандард на Русија
27.05.96, № 200/012290.

5. хигиена сертификат
05RTS / 562 на 23.05.96. Градежни блокови од полистирен солидна густина
400 - 500 kg / m 3 .

6. хигиена сертификат
05RTS / 563 на 23.05.96. Полистирен плочи изолациски густина 150
- 270 kg / m 3 .

7. Сертификатот за сообразност на
ѕид блокови на стиропор број PP.9001.1.4.0063 № 00018075 GOST
државата Стандард на Русија од 15.12.1997 година.

8. Сертификатот за сообразност на
плоча, топлина изолација стиропор број PP.9001.1.4.0064 № 00018074 GOST држава стандард на
Русија од 15.12.1997 година.

9. Состави минерални
лепило производ на osobolegkih бетони систем "YUNIKON".
Спецификации ТУ 2513-203-00284807-98. Сметка VNIIstandartom
државата Стандард на Русија 28.10.98, № 200/020126.

10. хигиена сертификат
број 50.ER.03.570.P.00027.0.98 од 12.06.98, на Стејт департментот на
санитарен и епидемиолошки надзор.

11. Заклучок за примена на
лепило составот на CMC на Институт за хигиена нив. Erismann од 12.06.98 № 03 / MP-28.

12. парченце 3.03.01-87 "лого и
приближување структури".

13. MGSN 2,01-99
"Енергетска ефикасност во згради".

14. парченце II-3-79 * (ed., 1998),
"Градење топлинска физика"

ОБЈАСНУВАЊЕ

ОПШТ ДЕЛ

Станбени дома систем
"YUNIKON" структурно се монолитни
армирано-бетонски носечки систем во форма на рамно рамки распоредени со широк теренот
и во комбинација таванот и фасада скриена или отворена завртки. Кога
оваа рамка може да се наоѓа на попречната оска на зградата или надомести со секири.
Целокупната стабилност и работа на хоризонтална е обезбедена од страна рамки и
цврстина на јадрото. Основи - армирано-бетонски ленти наменети за ниски
или кутија за високи згради. Внатрешниот простор на рамка кога
МЛД е исполнет слики потребно. Партиции на парче
материјал. На надворешните ѕидови на шарки полистирен блокови малтерисани
со малтер или две страни внатре и надвор наредени тули.
Затоплување на покривот направени од стиропор бетонски плочи.

Како материјал за
партиции Исто така е можно да се користи стиропор производи.

дизајн решенија

Основа на
архитектонски и плански решенија за катна делови (25 спрата)
монолитен згради систем "UNICON" е чекор-лого
вертикални структури, рамки 6.0 - 7.2 m, обезбедување на можност да се
последователни менувања на табли и профили без да се прекрши на товарот структури.
За таа цел, на вертикалната комуналии (вентилација канали,
греење risers, вода и канализација) како блиску до
непроменет имајќи структури.

Системот обезбедува
различни видови на трансформација на станови: едно ниво и две нивоа;
трансформација во истиот стан; трансформација во два апартмани,
вклучувајќи ги и нивните здружување; трансформација во рамките на три апартмани.

На структурните систем на станбена
куќа и ви овозможува да се изврши трансформација во рамките на една делница. Можно е да се
промени односот на видови на станови во делот како резултат на трансформацијата со парови
промена соба стан.

Трансформација во внатрешноста на станот
се постигнува со промена на позицијата на партиции во стан кој
ви овозможува да се добие различни области на основните објекти, како кујна,
дневна соба и спална соба. Покрај тоа, постои можност на станови на различни
собна температура (во исто нивната област), вклучувајќи ја и изградбата на enfilade
простории стан асоцијација (кујна-трпезарија, дневна соба,
дневна соба, сала, канцеларија). Со комбинирање на подот две или три апартмани
е можно да се добие мулти-соба станови со бројот на дневни соби веќе од две до
седум. Со ова здружение (во случаите на конзервација во становите на покривниот
подови типичен изглед) во спои локалните станови претходно окупирана од страна на
кујни стартувате помошни или дополнителен простор, на пример,
за употреба во домаќинствата (плакарот или перење соба), канцеларија и други.

планирање одлуки апартмани
вклучуваат кујна со природна светлина, која може да се комбинираат
лизгачки партиција од дневната соба.

Бањи во спалната соба
апартмани се комбинираат во една спална соба - одделно. Во три, четири и
петмина соба станови, како по правило, две санитарни
простории - WC со мијалник на влезот, во близина на кујна и
бања со тоалет во областа на спалната соба. Апартманите се предвидени мезанин,
podstolya под мијалникот и вграден во гардероби.

Усвоена конструктивни
решенија ќе ви овозможи да се создаде различни верзии на композитни изградба на
фасади.

Основа на планот дава голема
вертикален ѕид поделба на низа. Со кои се соочува "образи" чардак овозможува
да се создаде континуирана далекуводи, нагласувајќи голем чекор имајќи структури.

Оваа тема се користи во комбинација
со ефект на "голем залив" - воведувањето на авионот фасада проектирање
тома.

На фасадите исто така се користи
прием ритмичко повторување polulodzhy има правоаголна форма план.

Хоризонталната поделба на
фасадата на висината на зградата врши на сметка на просторни елементи - loggias
и залив прозорци. Хоризонтална поделба воведе во основата на куќата и
на проектот, како и на различни нивоа. Предмет истакна надвиснат
авион граница ѕидот на ниво на таванот.

Зголемување на комплексноста на ритамот
на градење на фасади на структурните систем дома е исто така можно поради
воведувањето на различни форми на балконите на corbels дома. Можно да се добие
композиција фасада без изолирање и хоризонтална и вертикална артикулации за
со воведување залив прозорци на различни нивоа.

Трема влез област во
секој дел од куќата има двонасочна ориентација: влезот лоби
ориентирана на една страна на куќата, на излезот за итни случаи од nezadymlyaemoy
скалила тип 2 и надвор од комората на собирање - на друг.

Во овој холот
на секој дел се остварува во рамките на главната обемот на куќи во еден конструктивен
чекор. За да се обезбеди достапност на станови во зградата на секој дел
обезбедува зголемена ширина vestibules, како и простор за дополнителна
инсталација на дигалки за движење на инвалидска количка на ниво на диференцијални
во предворјето.

Технички подземна
се користи за рутирање на комуналните услуги. Варијантата со
ставањето на крај во делот подолу на техничко ниво на подземниот простор за
паркинг за 25 возила наменети само за жителите на куќата. Кога
поврзувањето на куќата со варијанта на одлуката на подземниот простор
се планира да развие дополнителни мерки за решавање на прашања
на инженеринг одржување на паркинг и заштита на животната средина на животната средина.

Mezhkvartirnye ѕидовите може
да се реши од дебелина на тули на 25 или 12 см со гипс на двете страни, со
вкупна дебелина од 18 см mezhkvartirnyh ѕидови - еднаква на дебелината на имајќи
конструкции. Ѕид од тули тоалети дебелина од 6,5 см и 12 см.

Преградни ѕидови:
гипс картон скелет obshivnye - дебелина од 16 см, а во рамки помеѓу носителот на
елементи 18 cm дебелина од 12 cm тули со малтер.

Прифатлива алтернатива е
употребата за mezhkvartirnyh и внатрешни ѕидови на мали блокови на
стиропор пена, бетон или камења тип "Besser" со
типот на "вози" малтер.

Внатрешни завршувањето на станови
направени земајќи ги во предвид барањата за животната средина за декорација.

Станбена куќа е предвидено
со системи за греење, вентилација, водовод, канализација, вертикални,
транспорт, системи за отстранување на отпадот, електрични и осветлување,
комуникација и алармни системи, автоматски систем за електрична енергија,
автоматизација nezadymlyaemosti интегрирани системи елементи испраќање
комуникација.

Инженеринг систем
опрема се направени во согласност со тековните стандарди, со
најновите достигнувања на Владата Москва № 99-Арх од
31.01.97, на

мерки за заштита од пожари
се развиени во согласност со барањата за дизајн на системот
со заштита од пожар за евакуација правци во високи станбени згради
nezadymlyaemymi скалите тип 2 за објекти до 17 ката со
кат влеза со нив преку заеднички vnekvartirny коридор и лифт сала
според MGSN 3,01-96 " станбени
згради. "

Nezadymlyaemost голема
евакуација правци предвидени со следниве одлуки дизајн:

подот влезови
nezadymlyaemye stairwells со воздух надпритисок од лифтот сали;

на сите катови во отворите,
што води од лифт лобира во stairwell, во собата
само-затворање врати со печат во арки;

лифт лобира на сите катови
се одвоени од заеднички ходници vnekvartirnyh само-затворање на вратите за да
ја запечати лакови;

да се обезбеди нормално
функционирање само-затворање уреди (калеми) за лобира лифтот вратата и
"платформи" скалите не се инсталирани, вредноста на јазот помеѓу
лист вратата и подот опфаќа не повеќе од 15 mm;

влез трема врати во
станот и прозорците на скалите опремени заптивка;
скалила прилагодување на еден бенд.

Како второ песни
евакуација во секој стан, почнувајќи од 6-ти кат, обезбедува балкони или
балкон со ширина шупливи партиција од 1,2 m. Овој дел дава
скалилата тип 3 со пристап до него од лифтот сала, што доведе до подот
2 кат.

За објекти до 25 ката
инклузивно треба да содржи nezadymlyaemye скалите тип 1.

Системот е дизајниран за
области со вообичаените бучавата во позадината, нивото на звук не надминува:

во текот на денот - 65
dB;

во текот на ноќта - 55
dBA.

Под услови одредени
урбани ситуација предвидува акустичниот предвидување
на специфичните карактеристики на бучава и дефинираните опција пополнување прозорец
(врата) отвори во надворешните ѕидови: DSC 1500 произведени ПВЦ-1; Одобрени
ORTSHV тип на прозорец. Местење на дограма јазли е прикажано на листови № 69, 70.

Бучава заштита објекти,
во непосредна близина и на централа во деловите аголот обезбеди:

избор соба
табла дополнителни ѕидови;

инсталација на електрични контрола на ѕидовите
на своја сопствена основа;

спроведување на дополнителни
таванот (сличен на структурата донесени во серија P44).

Отстранување на бучава од лифтот
инсталации се постигне поделба на цврсти елементи на рудници и подови во текот на
нив од поддршка на структурите на зградата еластични гарнитури и празнини воздух.

Како дел од заштеда на енергија
мерки можат да се предвидат, како на пример инсталирање на термостати за технологија и развој
на греење уреди; изведба на прозорци и врати рамки на топлина штит
PVC 1500 намалена отпорност на пренос на топлина во согласност со стандардите на Ro ...
0,55 - 0.56 m 2 ° C / В.

превоз

Главните носечки
структури на армирано-бетонски далекуводи се носат ѕидови, заострување на основни
Одделување на скали и лифт единица, несечени плочи и основа
плоча. системот на кариера може да се смета како рамка на обврзници, во која
вертикалната товари се сметаат греди, столбови и цврстина на јадрото,
а хоризонталната - тврдоста на основни и далекуводи кои се комбинираат во еден систем
дискот се преклопуваат. Покривање рамен, обезбедени со завртки во рамките рамнина (далекуводи)
и, ако сакате контура греди обезбедување уред надворешноста
браните и дополнителни плочи поддршка. Препорачани
димензии на структури см., № 25 на состојба.

Балкони и loggias, како и
одржување на нивната предност делови се одвоени од главната структура
termorazemami обезбедување на потребните термички карактеристики на
надворешни Ѕид.

Несуштинските лого структури

Малцинство превозникот
дизајни се дизајни на скали и лифт шахтите. Скалите се врши
на лице место армирано-бетонски монтажни: site - армирано-бетонски, маршеви -
направени од армиран бетон, изведена во фабрика или на градилиштето.

Лифт оски - монолитен
армирано-бетонски намалување од главната лого структури (со поставување
полистирен плочи помеѓу главните потпорна структура и лифт
вратило), или со создавање на воздухот слој со употреба
на обновуваат оплата. Кат на моторот соба, која е базирана на кревање
опрема, врз основа на дизајн на лифт вратило. Варијантата на однапред излеани
бетонски лифт шахтите.

надворешни Ѕид

Како надворешниот
огради користи ѕидарски блокови од стиропор со гипс
во и надвор со гипс или внатре и надвор со кои се соочува тула.

Подземниот дел од надворешната
комората се изведуваат на самото место армирано-бетонски со топлинска изолација во рамките
на длабочината на почвата замрзнување brickwork со поставата од експандиран полистирен
плочи или префабрикувани изолирани полистирен бетон.

Ѕидарски ѕидови шарки
дизајн се базира на секој кат плоча, а на местото на "глуви"
завеса ѕидови - специјално организирани конзола termorazemami.

Полистирен - ново во
домашните градежни материјали врз основа на стиропор пена гранули,
цемент, мешање на вода и хемиски адитиви имаат висока
изводливост и оперативни перформанси.

Волуметриски маса
од полистирен помеѓу 150 - 750 kg / m 3 ; оптимална интервал
волуменска тежина врз основа на силата и топлинска перформанси - од 250 за да се
500 kg / m 3 .

Трајност полистирен во
компресија во рамките 0,2-1,5 MPa.

На пресметано коефициент
на топлинска спроводливост (за оперативни услови Б) во опсег 0,06-0,16 W / m ° C,
која обезбедува фаза II барањата на заштеда на енергија.

Стиропор се однесува на
класа на nonflammable и nonflammable материјал (степен trudnosgoraemosti
се зголемува со својата густина).

Овие својства се дозволи
употреба на стиропор блокови sploshnotelye (апликација VNIIZhBa број
94005054/33 на сертификатот за авторски права на 04/25/96) како ѕид формирање
материјал за ѕидови завеса, истовремено врши функција на изолација.

Стиропор овозможува
да се формира ѕид со различни геометрија (форма во план, кат висина,
отвори димензии, лажат-otdavliny, изданија, прачки) на ограничен опсег на
почеток производ, под подобрувања на градежни блокови рачно или
механизирана алатка.

Така Западот може да
се формира и со вдлабнатини (сечење) на градежен материјал и
преку употреба на блокови во вистинското место во дебелини.

На испакнатини 30 - 40 mm
се формираат со продолжување на блокови во однос на главниот фронт
површина и една третина од нивната дебелина.

Испакнатини 40 милиметри може да се
формираат како резултат на локални задебелување на гипс слој на мрежа или налепница
тенки плочи од стиропор.

Ѕидовите на стиропор
овозможува да се организираме на жици во скриен алинеја, наредени на
зграда пред внатрешната завршен слој.

Главната решение е
гипс на решетка од 20 mm дебелина цемент-песок или мешан
раствор со полимер адитиви со следните слика водоотпорна
композиции. Можеби употреба на надземни декоративни префабрикувани елементи направени од
гипс, композитни материјали, цигла, и сл

Погоре на отворите се користи
хоризонтално наредени блокови со внатрешен засилување рамни или
просторни светлина зајакнување кафез.

Полистирен
nonflammable материјал. Кога подложни бавно
деградација на материјалот предизвикано од топењето на гранули на стиропор
пена, која не успева да се пробие до степен што претставува закана за
зградата. Опасност од штетни гасови се испуштаат за време на топењето на
гранули. За да се спречи овој ѕид е обезбеден од страна на внатрешните и надворешните
страни на дебелина на малтерот слој на не помалку од 20 mm, засилен челик,
парична казна мрежа, елиминирање на раслојување на малтерот слој во текот оган
изложеност и продор на пламен или топол воздух во резултат на празнина.
За безбедно прицврстување на метал решетката се користи гипс мрежа или
сидро на флексибилен зајакнување на челик наредени во ѕидарски зглобовите.

Блокови на падините на прозорци и
отвори вратата otshtukaturivayutsya цемент-песок малтер дебелина не помала од
50 мм.

Во предниот дел на подрумски
ѕидови и првиот (станбени) градежни подови (на висина не помала од 3.0 м.) Примена на
стиропор, со цел да се избегнат механички оштетувања на ѕидот не се препорачува.
На ѕидот е формирана на ефективна ѕидарски или на друг начин.

ВНАТРЕШНА не-структурни

Внатрешна обложување
структура се направени од рамката obshivnyh системи внатре стан
ѕидовите на малите и sredneshtuchnyh mezhkvartirnyh елементи за ѕидови и
бањи.

Систем за вентилација - од
гипс конкретни видови блок, монтирани преку дупки во тавани или
мала големина материјали.

антикорозивна заштита

заштита од корозија на
вградени делови и врски во надворешен интерфејс на внатрешните јазли на магацинот
на станбени објекти конструкции врши во согласност со парченце 2,0311-85
"Заштита на градежни конструкции од корозија." Во овој случај, можно
замена на земјата упатуваа XB-784 со цинк полнење на помалку ретки
и помалку труд-интензивна материјали.

Еден од таквите материјали за
употреба во лето, есен и пролет е полиуретан
шарата на почвата на германската фирма Stilpeynt.

Во сите случаи, вградени
детали, исто така, мора да биде заштитена со слој на цемент-песок малтер на
класа Портланд цемент не е пониска од B15 (одделение 150) со дебелина од најмалку 20 мм.

БЕТОН

Бетон класа B25 и B30.
Можеби употребата на високо-квалитетни бетон. Во согласност со информациите
писмо NIIZhB од 29.11.95 број 18-349 препорачуваме употребата на високо-квалитетни
бетон одделение B90 до 120 MPa за различни видови на објекти, вклучувајќи
катна згради рамки. Овие бетони врз основа на стандардни цементи марки
(M500, M550, M600), која тече не надминува потрошувачката на цемент во конкретни одделение
B45 (600 kg / cm 2 ).

По препорака на NIIZhB
сила и деформација карактеристики на бетонот часови до B60
инклузивно може да биде донесена во согласност со постојните прописи (парченце 2.03.01-84).

Во моментов, во Москва
за масовно производство на високо квалитетен бетон фабрика опремена со две број 3
фабрика "Mosinzhbeton" и мобилни фабрика "Mosinzhstroya".

тела

Како примарна компресирана
(далекуводи) и се однесува тензија засилување зајакнување на челик класа AIII
дијаметар од 8 до 40 мм со номинална отпор:

растеглив R s = 365 MPa = 3750 kg / cm 2 ;

компресија R SG = 365 MPa = 3750 kg / cm 2 .

Како мали
засилување арматура прифатени класа АИ со пресметаната отпорност
на истегнување, компресија R s = R SC =
2850 kg / cm 2 .

Кофражни
државните претпријатија "Metallostroydetal", Stary Oskol.

Кофражни - метал
палуба.

Висината на панели, на која
се додава на висината на елементите за надградба користи, доколку е потребно,
овозможува да се подигне на ѕидовите од три димензии: 2,58; 2.78 и 3.08 m.

Употреба на посебни агол
елементи обезбедува изградба на ѕидовите на било која дебелина и ортогонален
ориентации, и големини на скали и лифт шахтите се множители на 100 mm.

Овие параметри и
можноста за исполнување на кофражни во димензии на проектот и форми на
поддршка на структурите, што се врши на лице место армиран бетон.

Кофражни средена со
помош на светлината-должност кран. Одбори на истиот тип кој се користи за
изградба на подови, при што како suppora монтажни маси
за редење нив плоча кофражни.

Цврст оплата со лист
се поврзувани структура: лист палубата ребрести рамка
на криви профилот на лист, листот е заварени на палубата за да се даваат
потребниот капацитет за товар и цврстина; скелетот на греди, монтирани
ортогонално на ребра и забравена на ребра.

Ѕид кофражни има
голема димензија на висина 2.580 mm во височина со transoms 200 и 500 mm.

Како крајни елементи
се користат вертикални корнизи вметнува помеѓу штитови и заклучуваат
посебни врски.

За формирање на врата и
прозорец отвори посебни инсерти со прилагодливи големини.

За бетонски плочи
се користат монтажни метални конструкции - Табела со телескопски
лавици опремени со тркала, овозможувајќи ви да користите кофражни како
тунел. Лавици ќе ви овозможи да се прилагоди на висината на масата 2500-3300 мм. K
маси прилог палуба со метални или дрвени штици.

Со цел да се обезбеди удобност
и безбедност на извршување на работи кофражни комплет држач за работни
платформи и мостови звучници. Инсталацијата на 1 m 2 кофриране
бара 0,25 cel. часа.

ДЕЛА
за изградба на монолитен бетонски конструкции и браните

Бетон на градилиштето
доставени со камион миксер бетонски бази (миксери) и истовар во
посебни контејнери (кади), што вентилот е дадено на сајтот на конкретни сместување во
пред-собраа кофражни.

Монолитен армирано-бетонски
рамна плоча бетонирана основа неопределен метод на
припремена подлога картички имаат мрежа ограничувачи. Монолитен
ѕидови и подови се бетонирани кат по кат, со обвивка штит,
транспонира кран кула.

За да го запечати бетон
стандард вибратори користат.

Кога поставување бетонот на
собна температура од 0,0 до -10,0 ° C се користи антифриз
адитиви; на температура од подолу -10,0 ° C се користи elektroprogrev преку
електроди инсталирани во кофражни пред бетонски ѕидови и подови.

Како засилување на ѕидови и
тавани се користи топло валани арматура класи AI и AIII
дијаметар од 8 до 40 mm, а дијаметарот на вградување тела 3 - mm За класа 5
VRI.

Арматура доставени до
градилиштето во најголемиот дел и поставен посебен прачки исправиме
им жица. Главната тип на засилување споеви - преклопуваат. За соединенија
со дијаметар арматура 25 - 40 mm во основната плоча и греди користи када
заварување челик tamperproof форми. За одредени видови на структури, на пример,
носачи и греди може да се користи во комбинација засилување предодредено рамен
или просторни рамки на сајт. Укинување тела на монтирање
хоризонтот направи кран кула.

Оди на следната
седница хоризонтот што е дефинирано од страна на дизајнот на дела, но не порано од седум
дена од денот на поставување на бетонска плоча од претходните хоризонтот.

Обвивка
дизајн изграден главно со плочи по конкретни
плочи потребната сила. Испорака на стиропор блокови во
хоризонти ѕидарски во контејнери кула кранови, лифтови
или дигалки треба да бидат инсталирани во шарки шуми.

Ако постои систем за поддршка
на надворешни бетонски ѕидови, каменување единици и висината на зградите, не
дозволува употреба за целите на надворешно обложување Екстра шуми или
несоодветна употреба на да ги применуваат шарки дрва. Види Анекс VI.

Внатрешна обложување структури
подигнат по бетонирањето преклопувања, во врска со која тие се направени од
мали и со средна големина метод елементи "рачно".

Ventbloki маршеви скали и
огради лифт шахтите се монтира со помош на кула кран низ дупките во
таванот, овозможувајќи им да се помине низ неколку спрата.

ЛЕГЕНДА

БЕТОН

Polystyreneconcretes

BRICK

МАЛТЕР

стиропор

полиурена

WOOD

MASTIC фасадни

ЗАЕДНИЧКА ЅИДАНИ

број јазол

број ЛИСТ

RANGE Полистирен блокови

видот на
единица

скица

марка

големини
mm

класа
на цврстина на притисок

бренд
на медиум густина

Тежина kg

L

на

H

реда блокови

RBU-10

595

375

295

во 1,0

во 0.75

D350

23,3

RBU-11

295

375

295

во 1,0

во 0.75

D350

11,6

RBU-12

595

295

375

во 0,5

во 0.35

D250

16.6

RBU-13

295

295

375

во 0,5

во 0.35

D250

8.3

 

 

 

 

 

 

 

на мост

СБП-10

2395

180

295

во 1,0

во 0.75

D350

44,5

СБП-11

1795

180

295

во 1,0

во 0.75

D350

33,4

СБП-12

1195

180

295

во 1,0

во 0.75

D350

22,2

СБП-13

2395

180

235

во 1,0

во 0.75

D350

37,7

СБП-14

1795

180

235

во 1,0

во 0.75

D350

27,7

СБП-15

1195

180

235

во 1,0

во 0.75

D350

18,4

 

 

 

 

 

 

 

столб блокови

SBPr-10

595

375

295

во 1,0

во 0.75

D350

22,4

SBPr-11

295

375

295

во 1,0

во 0.75

D350

10,7

SBPr-12

595

295

375

во 0,5

во 0.35

D250

16,1

SBPr-13

295

295

375

во 0,5

во 0.35

D250

7.6

 

 

 

 

 

 

 

SBPr-14

595

375

295

во 1,0

во 0.75

D350

21,5

SBPr-15

295

375

295

во 1,0

во 0.75

D350

9.8

SBPr-16

595

295

375

во 0,5

во 0.35

D 250

7.0

SBPr-17

295

295

375

во 0,5

во 0.35

D 250

7.0

 

 

 

 

 

 

 

забелешки:

1. Избор на сила од оваа класа
на притисок направени во дизајнот.

КОНЦЕПТ НА СТАНБЕН
системи "UNICON". пресек

1. основните плоча

2. Monolithic ѕид
tehpodpolya огради

3. рамен рамка

4. преклопување

5. Предна Болт

6. Шарки надворешни
Ѕид

7. thermofiller.
Termorazemy

ОСНОВНИ
ШЕМА станбени системи "UNICON". ПЛАН

3. рамен рамка

4. преклопување

5. Предна Болт

6. Шарки надворешни
Ѕид

7. thermofiller.
Termorazemy

8. цврстина Кернелот

Фрагмент
фасадни ѕидови. ПРИМЕР Са распоред

ПРЕПОРАЧАНА ДИМЕНЗИИ И
ПАРАМЕТРИ станбени системи "UNICON"

Табела на препорачани димензии и системот параметри "UNICON" на куќи

№№
патентните барања од

димензии
Опции

ознака

U
мерење

Вредностите на
димензиите, параметри

1.

Чекори во надолжен на
насока

L

mm

3600, 4200, 4800, 5400,
6000, 6600, 7200

2.

Распонот на рамки

l

mm

100 'n

3.

кат висина

H

mm

2800, 3000, 3300, 3600,
4200

4.

На дебелина на плочи

δ n

mm

140, 160, 180, 200, 220

5.

Дебелина на ѕидот (рамки)

δ p

mm

140, 180, 200, 220

6.

На должината на Struts рамка

l p

mm

600, 900, 1200, 1600

7.

На висината на гредата рамка

h p

mm

H - 2200

8.

Распонот на рамки во оските

на L P

mm

300 'n

9.

број на катови

N

парчиња

9-25

10.

Растојанието помеѓу
експанзија зглобовите на не повеќе од

на L t

m

100

NORMAL
4H-1

БЕЛЕШКИ КОН 4H-1

Нормален 4H-1 е
основен одлука на надворешниот ѕид (вертикален пресек кој минува низ прозорец
решетка) од полистирен блокови, наредени со тула фасада страна
со шавови споеви (без малтер предната површина) и гипс
внатре.

Во podokonnoj делови
наредени три реда на единици со лигатура конци, што одговара на номиналната
висина на прозорецот отворање 1500 милиметри. На можноста за вметнување во прозорецот праг на ѕидот
четири реда блокови, што одговара на номиналната висина на прозорецот отворање 1200
mm.

Во nadokonnoy дел на прозорецот
отворање нерамна наредени две мрежи обезбедување на образование
квартал прикривање прозорец рамка единица и ќе ви овозможи уредот отворена
обложување иглички, чувствувајќи вертикално оптоварување на предните ѕидови и
тавани.

Во оваа ниска веб
е поставен на рампа од полистирен (тули).

Лице стативата фасада
изолација ефективна изолација дебелина од 100 mm.

Дел тула надворешната обвивка
во рамките на висината на фасадата и скокач иглички се потпира на метал
мост што има значење зони прошири делови.

Цигла поставата во
делови помеѓу преклоп е да се почитуваат стиропор блокови кога
подот е одмор на лимот, кој се наоѓа во врвот ниво
на преклопување и заварени на хипотека книги фасада детали. Цигла
понатаму ѕидарски поврзани со нив на споеви од полистирен блокови
со челично зајакнување кафез (мрежи).

А можно олицетворение на
вертикалната закотвување тули поставата е лого на челик
агол заварени Болт хипотека детали фасада отстранува на својата
крајот лицето (на нормално се прикажани во долниот преклопување).

Метални делови (освен за
зајакнување кафези или мрежи) се сигурно заштитени од корозија.

Работната документација
е потребна за да одредите poryadovkoy стиропор блокови и тули
поставата. Треба да се има на ум дека на ѕидарски зглобовите и
стиропор блокови мора да одговара на нивото и локација на поддршка
метални делови може да биде во ѕидарски зглобовите и сечено жлебови
тула.

NORMAL
4H-2

NORMAL
4H-2. Дел 1-1

NORMAL
4H-2. Дел 2-2

БЕЛЕШКИ КОН 4H-2

Нормален 4H-2 е
основен одлука на надворешниот ѕид (вертикален пресек кој минува низ прозорец
решетка) од полистирен блокови, наредени со тула фасада страна
со шавови споеви (без малтер предната површина) и гипс
внатре.

Читај повеќе:   ПРОЕКТИРАЊЕ НА ЖИВЕЕЊЕ Стандардот стан

Нормално 4H-2 е идентичен со
нормалната 4H-1 со таа разлика што на изолација обложување иглички ефективна
изолација не е направено надвор фасада иглички во 4H-1, и во внатрешноста на
deadbolt.

Во овој случај, две завртки
се поврзани со спојници наредени во чекори на зголемување од околу 1200 мм.

Ова решение обезбедува
посигурна работата на структурите на метал поддршка (да не помине низ слој
на изолација), целата лого стиропор блокови на предната погодок,
но ја комплицира изведбата греди, ја нарушува термички карактеристики
ѕидот и обично води кон не-модуларен хоризонтално блокови
бараат нивните клипинг во вертикална монолитни бетонски ѕидови.

А спектар на индикатори
нормално 4H-4H-1 и 2 може да се смета еквивалентно.

За да се подобри термички
перформанси поврзување ѕид око може да се намали во ширина како
соодветните пресметки оправдување сила.

NORMAL
4H-3

БЕЛЕШКИ КОН 4H-3

Нормален 4H-3 претставува
основен раствор на надворешниот ѕид (вертикален пресек кој минува низ балконот
врата) од полистирен блокови обложена на предната страна на тула со
фугирање (без малтер предната површина) и на малтерот со внатрешната
страна.

Како елементи на долниот
дел од ѕидот (праг) на се користи ефективно Малтерисување со затоплување
ефективна изолација (стиропор).

Како дел од nadokonnoy отворањето
наредени две нерамна џемпери обезбедување квартал образование,
се крие на рамката на вратата на балконот, и оставете уредот целосно да се отвори на фасадата
греди, чувствување на вертикално оптоварување на ѕидовите, подот и балкон
плочи.

плоча Балконот е одвоена од
обложување слој гредата ефективна изолација дебелина од 100 mm и е поврзан со
splines фасада завртки распоредени околу 1200 mm За едни од
други.

Дел од надворешно обложување во
опсег од висината на фасадата и скокач иглички се потпира на метал
мост што има значење зони прошири делови (слични на 4H-1).

Во нормални 4H 3-шоуа, исто така,
на основните решение на тули балконот мечување исклучи
засилен зона формирана при поставување на ограда директно на
армирано-бетонски балкон плоча (ложа). Во овој чекор, со широка лого
попречно ѕидовите мора да работат за да се елиминира вертикална мечување
конзола единица хоризонтална метал зрак-пина се наоѓа на
врвот на бариерите, прицврстени на краевите на елементите
попречно ѕидовите ( "образи" балкон или чардак).

Метални конструкции
бара темелна и сигурна заштита од корозија.

NORMAL 4H-4

NORMAL
4H-5

БЕЛЕШКИ КОН 4H-4 и 4H-5

Нормали 4H-4 и 4H-5
претставуваат основните одлуката на надворешниот ѕид (вертикален пресек поглед
на отворање на прозорецот и глуви дел од ѕидот) на стиропор блокови,
обложена на предната страна на тули со зглобовите спојување (без малтер
предната површина) во случаите кога на предната страна објекти се лоцирани
(носители) монолитен армирано-бетонски ѕидови.

Во такви случаи, плочи
преклопување испразнета конзолен преку работ предната површина на монолитен на
армирано-бетонски ѕид со уред во конзолен дел termorazema како
ефективна изолација. Двајца од конзолата се меѓусебно поврзани
со спојници се наоѓа на оддалеченост од околу 1200 мм распаѓа.

Во podokonnoj делови
наредени три реда на единици со лигатура конци, што одговара на номиналната
висина на прозорецот блок 1500 милиметри.

Во олицетворение ", шупливи
ѕидови" 9 блокови наредени со transoms на стиропор намалување во
случај на потреба.

Во nadokonnoy делови
наредени raznovysotnyh две мрежи обезбедување квартал образование
прикривање прозорец рамка единица и овозможуваат поставени над мостови
(исечени) дел од стиропор блокови.

Кои се соочува тула nadokonnoy
дел од ѕидот е изведена на метал напречно делче што има значење зони
прошири делови.

Земјиште фасадата има
засилен појас (на ниво на преклопување), може да се соочи со рендан
тули симулирање солидна ѕидарски фасада ѕид. Така
намалување на тули, како и други кои се соочува тули се поврзани со
соседните материјал со користење на лепила.

Оваа верзија на ѕидот повеќето
едноставно реши во присуство на балкони или loggias, дозволувајќи им да ги извршуваат работата
за затоплување и ѕидни фасади тавани, инсталација, без скеле или други
направи за монтирање (лулки).

А можно олицетворение е
употребата на стиропор блокови густина од 250 kg / m 3 и дебелина од
300 mm.

NORMAL 4H-6

БЕЛЕШКИ КОН 4H-6 (4H-15)

Нормален 4H-6 е
основен одлука на надворешниот ѕид (вертикален пресек кој минува низ прозорец
решетка) од полистирен блокови обложена на предната страна на тули
со шавови споеви (без малтер предната површина) и малтер од
внатре (за 4H-15 надворешната страна малтерисани).

Нормален 4H-6 технички раствор
е во близина на нормална 4H-1, сепак, има голем број на основни разлики, главниот на
кој употреба во ѕидарски единици со густина од 250 kg / m 3 (како што е 4H-1,
густина 350 kg / m 3 ) и ширината на ѕидарски 300 mm (висина 375 mm). Од
ова следи голем број на значајни последици:

1. ѕидање мора да биде
наменета за ветер товари во работењето (проектот) и став за време на
ерекција на ѕидарски дека без посебни мерки ограничува неговата
употреба на одредена висина над која се бара сложени настани
се обезбеди функционирање на поставување е неговата виткање рамнина (греди, привремено
одредување et al.).

2. прозорец праг и nadokonnaya
на ѕидарски се намали или зголеми големината, кои можат да имаат
влијание на архитектонски решенија, и да влијаат на функционалните карактеристики на
просториите.

3. Џемпери во nadokonnoy
дел од различни ширини, создавањето на ефектот на близина "дограма" на
внатрешниот раб на надворешниот ѕид, што може негативно да влијае на нејзината
термичките перформанси.

4. Кога се користи како
зграда нормали 4H-4H-1 и 6 може да предизвика проблеми "признавање"
блокови, и покрај разликите во нивните етикетирање.

Во сите други аспекти и
објаснувања за 4H-1 се применуваат и на 4H-6.

NORMAL 4H-7.

ПЛАНОВИ столбови наредени
BRICK

NORMAL
4H-8

NORMAL
4 H 9

NORMAL
4H-10

NORMAL
4H-11

БЕЛЕШКИ КОН 4H-8, 9-4H,
4H-10 4 H 11

Нормална 4 H 8 претставува
основен раствор на надворешниот ѕид (вертикален пресек кој минува низ прозорец
решетка) на блок полистирен, со малтерисани и внатрешната фасада
страна на зградата.

Во podokonnoj делови
наредени три реда на единици со лигатура конци, што одговара на номиналната
висина на прозорецот отворање 1500 милиметри. На можноста за вметнување во прозорецот праг на ѕидот
четири реда блокови, што одговара на номиналната висина на прозорецот отворање 1200
mm.

Во nadokonnoy дел прозорецот
отворање наредени две нерамна мрежи или еден висок
"лежи" со transoms на рендан полистирен како функција од висината на
подот и геометриски димензии на фасада иглички, надворешните дел од кои
е изолиран ефективна изолација (стиропор) со дебелина од 100 mm и
заштитени од страна на тули "на работ" или рендан полистирен дебелина бетон од
60 mm. Стиропор блокови со лого на soffit врши не
целосно, платформа ширина од 215 mm и 160 mm конзолен настрешница.

Доколку е потребно, како
метал може да се користи скокач.

NORMAL 4H-12

NORMAL
4H-12. Дел 1-1

БЕЛЕШКИ КОН 4H-12

Нормален 4H-12 е
на надворешниот ѕид главниот одлука (вертикален пресек кој минува низ прозорец
решетка) на блок полистирен, со малтерисани и внатрешната фасада
страна на зградата.

Во podokonnoj делови
наредени три реда на единици со лигатура конци, што одговара на номиналната
висина на прозорецот отворање 1500 милиметри. На можноста за вметнување во прозорецот праг на ѕидот четири
реда блокови, кој одговара на номиналната висина на прозорецот отворање 1200 mm.

Во nadokonnoy дел на прозорецот
отворање нерамна наредени две мрежи обезбедување на образование
квартал прикривање прозорец рамка единица и ќе ви овозможи уредот отворена
обложување иглички, чувствувајќи вертикално оптоварување на предниот ѕид
преклопување и балкон плоча.

Лице стативата фасада
изолација ефективна изолација дебелина од 100 mm. Така, во изолација
во висина од подот плоча (балкон плоча) е поставен во процесот на
бетонирање, и грејач отстранет под плоча,
е поставена по извршувањето на монолитен армирано-бетонски работи.

Комуникација со балкон плоча
фасада Болт спојници врши, распоредени на растојание од
1200 mm едни од други. Исто така, можеби со лого на балкон плоча на
"образи" балкони (чардак) поврзани со splines со попречно на лежиштето на
ѕидовите.

Помеѓу балкон плоча и
скокач (заштита ефективна изолација) се наоѓа ѕидање или
sawn парчиња стиропор блокови.

На нормална 4H-12 не обезбеди
основните решение на балкон огради, како таквите решенија може да биде
голем избор, и секој од решенијата бара одреден систем на вградени
делови од армиран бетон.

Едно можно решение за
решение на балкон ограда е претставен во речиси нормална 4H-3
(тули комплет) со формулирање на балконот мечување директно на
плочата и на предната површина на малтерисување оградата.

NORMAL
4H-13

NORMAL
4H-14

NORMAL
4H-15

NORMAL
4H-16

NORMAL
4H-17

БЕЛЕШКИ КОН-16 нормални 4H,
4H-17

Нормални 4H-16 4 H 17 се обезбеди
основен раствор зајакнување на ѕидарски од полистирен блокови за да
се обезбеди својата работа до хоризонтални товари (ветар притисок), кои може да
бидат неопходни високи места, со висок ката надморска висина и примена
блокови со волуменска тежина од 300 kg / m 3 (295 mm дебелина на ѕидарски без
малтерисување и поставата).

Во нормални прикажани зајакнување
на ѕидовите. Овие решенија може да се користи за столбовите.

Засилување се врши
од страна на вертикална челик или фиберглас профили распоредени во
квадранти SBPr блокови и уредувачот на различни начини во непосредна близина
плочи. Профили (во случај на зајакнување на ѕидовите) се изолирани од внатрешноста на зградата
стиропор стиропор и рендан бетон.

Со зголемување на ѕид работи во
хоризонтална рамнина помеѓу елементите на засилување ѕид се поддржува.

Метални елементи
засилување може да се врши од различни профили избрани во проектот
, во зависност од сили кои дејствуваат на нив. И профилите се смета дека се
работат без ѕидови, и се пресметуваат во согласност со условите на сила и
цврстина. Се препорачува на девијации елементи на добивка не го надминува 1/400
од век.

Профили на фиберглас
се врши на посебен ред и се ставени во проектот само по
потврда од страна на производителот на можноста за нивно производство (НПО
"композитни").

Се должи на фактот дека засилување
на ѕидарски зглобовите може да се намести на профилите на фиберглас со минување во
дупки во профилите, се препорачува да се поправи на блокови sawn жлебови.
Меѓутоа, во овој случај тоа е потребно да се има во предвид комплексноста на спојката уред помеѓу
две собраа и фиксни профили.

NORMAL
4H-18

БЕЛЕШКИ КОН Норман 4H-18

Нормално 4H-18 илустрира
една од можните опции за агол на објектот. Во однос отпоздравуваат
армирано бетонски конструкции товарот (рамка, подот, пред crossbars, конзола)
со вградени елементи Полистирен блокови, пред ѕидање,
изолација од експандиран полистирен и метални делови за монтажа на тули
ѕидарски. Комбинацијата на различни структурни елементи е условна.
Нормално објаснува конструктивни решенија и може да се користи за да доделите
големината на монолитни бетонски конструкции и дизајн на вградени и
монтажа на делови и компоненти на нивните закопчување.

Вентили во блокови на рабовите и
ѕидарски, и изданија на внатрешниот засилување и гипс слој
не се прикажани.

Просторот меѓу елементите на
рамки (меѓу Болт и потпори) дефинирање лажат во просториите може да се полнат со
стиропор блокови (сечење на блокови) или други еден дел материјал.

Блокови лигатура во аголот
од зградата не е потребно. Види Дел 1-1 нормално 4H-1, види секција 2-2
нормално 4H-5.

NORMAL
4H-19. Можеби комбинација на стиропор бетонски блокови и ефективна BRICK
ЅИДАНИ

забелешки:

1. Нормално 4H-19 може да се
користи за области на ѕидови, каде што е потребно со фасадата обезбедување на прицврстување
на опрема и уреди.

NORMAL
4H-20. НАЧЕЛО НА зајакнување ФАШИ

БЕЛЕШКИ КОН 4H-20

Нормално 4H-20 дава
шематски засилување просечната мобилен преклопување span коло 6.0 - 7.2
m, врз основа на ѕидови и crossbars (пред прицврстување). Контура лого и
присуство на балкон (ложа) доведува до следните решенија. Сите вентили во форма
на индивидуалните прачки (рефус) обединети слатка вкрстувањата со
работната или монтажа тела заварување тела не е предвидено. Пониски
(лет патека) фитинзи две насоки со прилагодување на поддршка од најмалку 3 бари
1 РМ (Чекор 300 мм). Дополнителни засилување долните две третини од должината на век
се наоѓа во средината на распонот со наставката (офсет) од прачки
во однос на друг во две насоки. Вентили ставен на
пластични држачи монтирани на кофражни палуба со растојанија,
обезбедување исклучок доделување засилување во конкретни поставеност.

горниот, nadopornaya фитинзи
собере околу периметарот на клетката Продолжен (офсет) на прачки
во однос на друг.

Фиксација врвот засилување
се врши, и монтажа прачки може да ногата крајни делови од
вентил.

На горниот засилување, зајакнување на
чардак поминува во преклопуваат спојници и, доколку е потребно, на пример за да
се зголеми големината на температурата на конектори, концентрирани во снопови. Во оваа
можно олицетворение на чардак засилување плочи е пониска,
надолжно засилување, постигнување на "образи" ложа.

Класа и крос-област
пресек вентили се именува врз основа на напор, што е дефинирано од страна на статични
пресметка на преклопување во целина. Чекори засилување треба да биде поврзан со арматура
соседните структури. Надворешниот арматура плочи наоѓа над горната
фитинг Болт рамки.

NORMAL
4H-21. НАЧЕЛО НА зајакнување РАМКИ

БЕЛЕШКИ КОН 4H-21

Нормално 4H-21 дава шематски
дијаграм на засилување рамки има вертикална далноводите и mezhpilonnye crossbars.

Пилони се зајакнати по долго
рабовите на кула вертикална и хоризонтална засилување. Во овој чекор
вертикална засилување не е повеќе од 200 mm, хоризонталната не повеќе од 300 mm.

Арматура две лица
поврзани со монтажа тела. Пресекот на две засилување правци
се фиксни им жица.

Во тесен лица далекуводи
постави дополнителни (влакна) засилување класа AIII,
пречник не помал од 20 мм од подот или преку подот бања mated заварување со
основната фибратна арматура. варијанта Crossover соединение
фибринска засилување. Во внатрешните страни на засилување близнак на далекуводи влакна,
се наоѓа на оската на кула со цел да се овозможи премин на засилување
греди, кој се наоѓа на двете страни на кула. На надворешните рабови на далекуводи влакна
засилување се наоѓа на нејзиниот долг рабовите.

Претпоставувајќи "образи"
lodzhiy (висината на подот или на дел од висина на подот) намалување од далноводите
termorazemami, дополнителен сет (пресметано) во засилување
на поврзување на спојници кои се наредени на оската на кочење за да се овозможи премин
помеѓу фибринска арматура. На "образи" loggias слично засилен
кочење рамка.

Арматура далекуводи прачка
(лабава). Рамки crossbars се зајакнати на горниот дел од нивните лица, посебна, предвремени во
премин и рамката на вентилот (простор рамка). Варијантата
индивидуални замена скелети шипки за засилување.

Класа и крос-
дел од рамката делови се именува врз основа на напор, што е дефинирано од страна на статични
пресметка на сите рамки на системот за поддршка, вклучувајќи цврстина кернелот ако се присутни.

Локација засилување
треба да биде поврзан со засилување на соседните структури. горниот монтирање на
Болт наоѓа под горниот таванот тела.

NORMAL
4H-22. НАЧЕЛО НА ФАСАДА зајакнување Ригел

БЕЛЕШКИ КОН 4H-22

Нормално 4H-22 дава
шематски дијаграм на зајакнување на обложување multispan игли, се одмара
на далекуводи рамки.

Crossbars се засилени во нивните
рабови горниот посебен терминатори во кафези распон и арматура
(на просторната рамка). индивидуални Варијантата замена скелети
шипки за засилување. Можеби вклучување на горниот засилување рамка кога
вршење на врски во непосредна близина на врвот засилување скелети бања заварување.

Класа и крос
-sectional засилување пред crossbars се именувани врз основа на напор, што е дефинирано
од страна на статични пресметка.

Чекори фитинзи и нејзината
локација поврзана со засилување на соседните структури.

Во присуство на балкони (чардак)
горниот арматура плоча е позициониран над горниот обложување арматура
завртката.

ЕДИНИЦА
1

забелешки:

1. мрачно -
250 '10, со цел да се подобри
термичка квалитети на ѕидовите може да бидат наредени со дупки од 2 - 5 мм од
површината на бетонот.

2. лента
може да се организира со празнина погоре за полнење тула со еластична поставата.

3. Сите
метални делови и нивните прилози треба да се именува врз основа на пресметки.

UNIT
2

забелешки:

1. Сите метални делови и
нивните прилози треба да се именува врз основа на пресметки.

ЕДИНИЦА
3

забелешки:

1. Сите метални делови и
нивните прилози треба да се именува врз основа на пресметки.

UNIT
4

забелешки:

1. Сите метални делови и
нивните прилози треба да се именува врз основа на пресметки.

ЕДИНИЦА
5

забелешки:

1. Сите метални делови и
нивните прилози треба да се именува врз основа на пресметки.

ЕДИНИЦА
6

забелешки:

1. Сите метални делови и
нивните прилози треба да се именува врз основа на пресметки.

Јазол 7, 8.

Инсталација и одредување на
производи од дрво

забелешки:

1. иглички управувано во
zasverlennye во рамка и го блокира отворањето.

Јазол 9, 10.

ИНСТАЛАЦИЈА производи од дрво

UNIT 11

забелешки:

1. метал решетката
клетки приближно 10 'од 10 - 20' за 20 mm и 30 Ц1 '30 - 50 'за 50 O3.

UNIT 12.

Држачи опрема
и уреди. ДЕЛ

UNIT 13.
ДИЗАЈН КРОВНИ

АНЕКС I
ИЗВАДОК ОД ТЕХНИЧКИ БАРАЊА ЗА блокови на цврст ѕид polystyreneconcrete
ТУ 5741-159-00284807-96 *

(Со промена № 1)

Спецификации
се однесуваат на блокови од стиропор ѕид солиден (во натамошниот текст -
блокови), произведени на база на производство Централна Експериментални
VNIIzhelezobetona и наменети за ѕидарски надворешните ѕидови на објекти со нормален
режим влажни простории со безбедноста на животната средина
се користат блокови и ѕидни конструкции во станови за ТИ
011.0-3-00284807-95.

Предуслови за
квалитет пакети за своите еколошки и заштита од пожар,
се утврдени во побарувања.
2.3.8, 2.7.3, 3.6, 3.9, 4.8, 6.3 од овие технички
услови.

Блокови означена марки во
согласност со GOST
23.009-78.

Бренд единица се состои од две
алфанумерички групи, одделени со цртичка.

Во првата група се укаже
на скратен назив, вид на единица, нејзиниот вид. Во втората група - класата на бетон
на силата на брендот на медиум густина и тип на бетон на компресија.

ПРИМЕР симбол
обичен тип I, класа Б2 сила на компресија, одделение на медиум густина
500

кога наредил:

RRF I-Б2 500 PB ТУ
5741-159-00284807-96.

1. Видови, основните параметри и димензии

1.1. Сите блокови се поделени во
четири типа:

СДР - обични,

SBPr - столб,

SBU - аголна,

СКП - на мостот.

Табела
1

тип единица

Основни милиметри димензии

Волумен конкретни m 3

единица тежина, kg

250

300

350

400

500

500c завршница

SBR1

597

0,053

16,4

19,6

-

26,75

33,1

-

SBR2

1197

0,1067

33,1

39,5

47,2

53,9

-

-

SBR3

597

0,0523

16,2

19,3

-

26,4

-

-

SBR4

1197

0,1067

33,1

39,5

-

53,9

-

-

SBR5

517

0046

14,2

17,0

-

-

29,0

32,2

SBPr1

597

0,0495

-

-

-

25.0

31,3

-

SBPr2

1197

0,1063

-

-

-

53,7

-

-

SBPr3

517

0043

-

-

-

-

27,1

30,2

SBU1

517

0039

-

-

-

-

24,6

28,4

SBU2

597

0,044

-

-

-

-

27,6

30,7

SBP1

2397

0107

-

-

-

54,1

67,6

-

SBP2

2397

0107

-

-

-

-

-

74,4

ЗАБЕЛЕШКИ: 1. тежина единица е дадена земајќи ги во предвид продажба на
влага по волумен во конкретни 500 - 12% 400 - 10% 350 - 8% -7% 300 250
- 6%.

2.
блокови SBR5, SBU1, SBU2, SBPr3 и SBP2 произведени под тули финиш.

3.
Се претпоставува во согласност со потрошувачот, ослободување на други големини на блокови
вклучувајќи без жлебен на блок контура.

4.
Примена SBP1 блокови и SBP2 - усогласи со инвеститорот.

ИЗМЕНА № 1

2. ТЕХНИЧКИ БАРАЊА

2.1.
Блокови треба да биде изграден во согласност со барањата на оваа спецификација
технолошки и ТИ 011.0-3-00284807-95 прописи, одобрен од страна
на производителот, а во кои работат цртежи.

2.2. Челик калапи за
производство единици мора да се исполнат барањата на GOST
25.781-83.

2.3. На барањата на
стиропор бетонски.

2.3.1.
Се користи за подготовка на стиропор блокови материјали, мора да
се исполнат барањата на постојните прописи:

цемент - GOST 10.178-85;

Додатен полистирен -
ТУ 5712-161-00284807-96;

вода - GOST 23.732-79;

адитив за бетон - GOST 24.211-90.

2.3.2. Класа (марка)
стиропор цврстина во зависност од единици со цел да
добиете: V0.35 (М5), v0.5 (M7.5), V0.75 (M10), Б1 (M15), Q1.5 (M20) и V2,0 (M25) - rev.
№1.

Вредноста на нормализирани темперамент
сила треба да биде еднаков на 90% од класа (одделение) на стиропор
сила на компресија.

2.3.3. Бренд стиропор
просечна густина се 300, 350, 400, 500. дозволено во согласност
со производство на клиентите блокови на стиропор оценки на просечна густина
од 250 и 550. (изменето. № 1). вистински стиропор Просечната густина не
треба да биде поголема од номиналната вредност за повеќе од 10%.

2.3.4. Затегнувачка цврстина
на истегнување на свиткување треба да биде најмалку, 0,25 MPa за класа V0.35 (М5),
0.35 - да v0.5 (M7.5); 0.5 - да V0.75 (M10), 0,6 - за B1 (M15); 0.65 - за
B1.5 (M20); 0.7 - Б2 (M25). (Уредени. № 1).

2.3.5. Продажба влажност
процент стиропор по волумен не надминува:

12 - Бетон 500; 8 - Бетон 350; 6 - за конкретните 250

10 - Бетон 400; 7 - Бетон 300;

2.3.6. Марк стиропор
мраз отпор треба да биде не помалку од P25.

2.3.7. На коефициент
на топлинска спроводливост во сува состојба треба да биде не повеќе W / (m ° C.): 0.08 - за
полистирен градус 250, 0.09 - 0,1 до 300 - 350 за 0.11 - до 400; 0.12
- до 450; 0.13 - до 500; 0.15 - до 550 (изменето № 1.).

2.3.8.
Барања за безбедност и заштита на животната средина.

2.3.8.1. Барања
за безбедност и заштита на животната средина на материјали кои се користат за
подготовка на стиропор, според важечките стандарди и технички
услови за овие материјали во согласност со став. 2.3.1 од овие технички
услови.

2.3.8.2. Барања за
производство на безбедноста и примената на стиропор блокови - во рамките на овие
спецификации и технолошки инструкции TI.0-3-00284807-95,
обезбедување пакет на мерки за да се обезбеди на животната средина
за безбедност на стиропор производи и дизајни се во
станбена изградба.

Анексот на известувањето за
промената на ТУ 1 № 5741-159-00084807-96 лист 5.

2.3.8.3. Блокови
полистирен произведени во согласност со патентните барања. 2.1 и
2.3.1
од овие технички спецификации, - еколошки. Изолација на штетни
нечистотии не го надминува MAC одобрен од страна на Државната комисија на RF.

p. 2.3.8.4. Исклучени
(№ Амандман 1).

2.4. Барањата за точноста на
геометриските параметри на блокови.

2.4.1. Барањата за точноста на
геометриските параметри на блокови се предвидени со прецизност производство на
метални калапи (одборот опрема) или калибрација.

2.4.2. Вредностите
на вистински геометриски отстапувања на номиналниот параметар блокови,
е прикажано на детални цртежи не треба да надминува границите наведени во Табела 2.

Табела 2                                                                                               
во mm

Прикажи параметар геометриски отстапувања

геометриски параметри

максималното отстапување

Отстапување од линеарни димензии

должина

± 2,0

височина

± 1,5 (уредени. №1)

Широчина (дебелина)

± 3,0

Отстапувања од правост

Правост на профилот на жлеб површини:

 

должината површина од 1000

1.0

целата должина на блок

2.0

uncalibrated површини наменети за лепење:

(Измени. №1)

должината површина од 1000

2.0

целата должина на блок:

 

1500

3.0

над 1500

4.0

наменети за завршување на:

 

должината површина од 1000

5.0

целата должина на блок:

 

1500

7.0

над 1500

8.0

Отстапување од ортогоналност

Нормала лица на соседните авиони во површина од 300

(Уредени. №1) 1,0

2.5. Барања за квалитет
површина и изглед на блокови. Прилог № 1 за да се забележи промена ТУ
5741-159-00284807-96.

2.5.1. Димензии и школки
вклучуваат жлебовите во блок површини не смее да надмине наведени во Табела 3.

Табела 3
милиметри

тоне

локалните прекин

дијаметар

длабочина

најголемата големина на површината

длабочина

30

7

40

5

2.5.2. Длабочината на штета
на рабовите не треба да надминува 5 мм (изменето. №1), нивната должина е 1 m не е повеќе ребро 50
мм.

2.5.3. Длабочината на оштетување на
блокови агли не смее да биде поголема од 15 мм. (Уредени. № 1).

2.5.4. На бетонски блокови не се
да биде разбиена, со исклучок на локалните површни собирање и други
технолошки пукнатини не поголема од широк 0,1 мм.

2.5.5. Блокови може
да бидат произведени без декоративен завршен слој и завршен слој,
симулирање на ѕидање, мермер или гранит кои се соочува.

2.5.6. Дебелината на заштитниот завршеток
слој треба да биде 10 ± 1 mm.

2.5.7. Трајност завршувањето
слој треба да биде не помалку од 5,0 и не повеќе од 10,0 MPa; Белег на мраз отпор -
не помалку од D 35.

2.5.8. На површината на блокови
масни дамки не се дозволени.

2.6. Барања за тежината
блокови.

2.6.1. Вистинските маса на
блокови на своето ослободување на потрошувачите не треба да надминува номинална тежина
наведени во Табела
1, повеќе од 10%.

2.7. Обележување.

2.7.1. Обележување блокови
треба да се врши во согласност со GOST
13.015,2-81.

2.7.2. Обележување треба
да се примени на страна површина со неизбришливо мастило.

2.7.3.
Во блокови уверение знак аплициран сообразност GOST 50.460-92.

2.8. Комплетност.

2.8.1. Во случаите
утврдени во кои работат цртежи и / или нарачување станици се испорачуваат заврши.

Менување № 1

2.9. Барања за
оган-технички карактеристики на производите.

2.9.1. Во согласност со СНП 21-01-97
ризик од пожар стиропор блокови на континуирано ѕид е дефинирана
со следниов оган-технички карактеристики: запаливост,
запаливост, способност чад формирање.

2.9.2. Оган-технички
карактеристики на блокови стиропор ТУ континуиран ѕид
5741-159-00284807-96 (марка густина 400, 500, 550) мора да ги исполнуваат
следниве:

- група на
запаливост во согласност со GOST 30.244 G1

- група на
запаливост во согласност со GOST 30402 B1

- група на
чад-формирање на способноста на D1

GOST
12.1.044 (p. 2.14.2 и p. 4.18)

2.9.3. Оган-технички
карактеристики мора да се во согласност со протоколот на сертифициран тест број
32 / 2-96 на Јули 31, 1996

2.9.4. Оган-технички
карактеристики се дефинираат: на секои три години, и / или производи во формулирањето на
производството и / или промени во производите или технологија
на производство.

2.9.5. Кога сертификација
на производ тестирање фреквенција се определува со барањата на системот
за сертификација GOST R во изградба и / или системи за сертификација во областа на
заштита од пожар.

3. ПРИФАЌАЊЕ НА УСЛОВИТЕ

3.1. Прифаќање блокови треба да
произведе серии во согласност со GOST
13.015,1-81 и оваа спецификација.

Составот на серијата вклучуваат
блокови направен од материјали од ист вид и квалитет на аудио технологијата
за еден ден.

3.2. Прифаќање блокови
индикатори прецизност геометрија и квалитетот на бетонот
треба да се направи на резултатите од една фаза селективна контрола. За
оваа намена од групи на блокови од ист вид, и (или) видови избрани блокови 5%, но не
помалку од пет парчиња.

3.3. Прифаќање на блокови
за производство на стиропор јакост за секоја производствена многу
на резултатите од тестот не е помалку коцки 10 '10' 10 см.

3.4. За прифаќање на блокови
полистирен медиум густина и продажба на производи за да се произведе содржина на влага
на секоја серија на блокови со производство и тестови на контролни примероци 10 '10' 10 см.

3.5. Прифаќање блокови
сила полистирен истегнување свиткување индикатори
мраз и коефициент на топлинска спроводливост треба да се направи врз основа на резултатите на периодични
тестови се врши на почетокот на масовно производство, за секоја
промена во технологијата или материјали кои се користат.

3.6.
Прифаќањето на блокови во однос на запаливост и заштита на животната средина треба да
се произведуваат на резултатите од тестовите кои се врши на почетокот на масовно
производство и на секоја промена на брендови користат специјални лесен
агрегат.

3.7. Пред прифаќање
е потребно да ги отфрлите блокови со јасна отстапување од условите на
спецификации, идентификувани од страна на визуелна инспекција на сите блокови.

3.8. Пример блокови во кои
вредноста на најмалку еден од геометриски параметри на реалните разликува
од номиналната со износ надминување на граничните вредности на отстапувањата
утврдени оваа спецификација (Табела 2), што треба да се отфрли.
Одбивање број на примерок блокови во согласност со GOST
13015,1-81 - не повеќе од еден. Во овој случај, ако девијацијата на геометриски
димензии од одбиените единица се разликуваат од оние наведени во Табела 2 за повеќе од
половина, партијата не е прифатен. Во овој случај цврста
контрола блок.

3.9.
Секоја серија на единици треба да бидат придружени со сертификат за квалитет во согласност со GOST 13015,3-81 и сертификатот за сообразност за овластен единици. А документ
како може да содржи упатство за употреба.

4. методи на контрола на

4.1. Големина на отстапување од
правост и perpendicularity пукање ширина димензии школки
и доделување провери методи утврдени GOST
26.433,0-85 и GOST
26.433,1-89.

4.2. Контрола на длабочината
на оштетување на рабови и агли на постапката се врши во согласност со GOST
21.520-89.

4.3. Конкретни сила
на компресија и цврстина на свиткување се одредува во согласност со GOST
10.180-90.

4.4. Одредување на просечната
полистирен густина и продажба на производи произведени во согласност со GOST влажност 12730,1-78
и GOST
12.730,2-78 на примероци за определување на бетонски сила од страна на
n. 4. сушење на бетонот се врши на температура не повисока од 80 ° C.

4.5. Фрост отпорност на
полистирен измерено во согласност со GOST
10.060,0-95 и GOST 10060,1-95.

За стиропор со ознаката
треба да се утврди во согласност со GOST 25.485-89 просечна густина на помалку од 350 и мраз отпор.

4.6. На топлинска спроводливост на
полистирен измерено во согласност со GOST 7076-80.

4.7. Група на запаливост
на стиропор блокови е утврдена во согласност со GOST 30.244-94,
запаливост група - во согласност со GOST
30.402-96 (изменето № 1.), чад-формирање на капацитет - GOST
12.1.044-89.

4.8.
безбедноста на стиропор утврдени од страна на метод на животната средина
на Државната комисија на Руската Федерација № 03-92, одобрена. 13.03.92 г.

5. Транспорт и складирање

5.1. Транспорт и
складирање на блокови треба да бидат во согласност со GOST
13015,4-84 и оваа спецификација.

5.2. единици за складирање треба
да се врши во групи. Бројот на редови во магацинот не повеќе од шест. Купишта треба да
бидат заштитени од атмосферски врнежи.

5.3. Забрането е да се изврши
масовно утовар и растовар на намалувањето блокови.

5.4. Утовар, истовар и
блокира превоз може да се врши поединечно и целосно
Купишта. Ова треба да се направи за да се спречи механички
оштетувања на стоките или нивните пропаст. Се препорачува за време на транспортот
да се користат контејнери инвентар.

5.5. Во блокови на превоз
да бидат поставени во редовните линии во насока на надолжната оска на движење
на возила.

5.6. Блокови треба да се чуваат во
подредени по марка и стави во складирање, така што беа во склад
видливи ознаки.

6. УПАТСТВА ЗА УПОТРЕБА

6.1. При инсталирањето на надворешен
ѕид блокови се поставени рачно без кран опрема со сврзување на
технолошки прописи, одобрен од страна на производителот.

6.2. За лепење на единици
се применуваат лепак минерални состав според ТУ и невалидна 2513-128-00284807-94
2513-165-00284867-96.

6.3.
Обезбедување на безбедноста на животната средина на стиропор блокови на
станови - за ТИ 011.0-3-002848.

6.4. Дозволено постапување -
блокови сечење на градилиштето.

АНЕКС II

ОСНОВНИ
ИНФОРМАЦИИ
VNIIzhelezobetona на стиропор бетонски производи и конструкции

1. пресметано отпорност на
блокови и градежен материјал

1.1. пресметува отпорност на
единици

Табела 1

вид на
отпор

Регулаторната
отпорност R стиропор БН , R VTN , R vtf n ,
и се пресметува граница отпорност држави за втората група R vser ,
R vtser и R vtfser време конкретни сила класа на
компресија, MPa

 

во 0,5

во 0.75

во 1,0

1.5

Аксијална компресија (призма
сила) R BN и R vser

0.5

0.75

1.0

1.5

Се протега аксијално R VTN
и R vtser

0.15

0.21

0.26

0.3

Издолжување на свиткување R vtf n
и R vtfser

0.27

0.38

0.47

0.55

Табела 2

вид на
отпор

Пресметаниот
граница отпорност стиропор држави за првата група Rb,
Rvt, Rvtf време бетонски класа на цврстина на притисок, MPa

 

во 0,5

во 0.75

во 1,0

1.5

Аксијална компресија (призма
сила) Rb

0.35

0.55

0.75

1.05

Аксијално Rvt истегнување

0.09

0.12

0.15

0.18

Издржливост на виткање Rvtf

0.16

0.22

0.28

0.32

1.2. Пресметаниот отпорност
на ѕидарски.

ТАБЕЛА 3

Забрани Марк (одделение сила полистирен)

На пресметано отпорност R, MPa компресија
ѕидарски блокови од полистирен во лепило композиции

7,5 (0,5 во)

0.24

10 (0.75)

0.39

15 (1.0)

0.52

20 (1.5)

0.65

ТАБЕЛА 4

Прикажи
состојбата на стрес

ознака

На пресметано
отпорност R, MPa ѕидарски блокови од полистирен во лепило
композиции аксијално се протега, која се протега во текот на свиткување и смолкнување во пресметката на
спојката делови се протега по должината на хоризонтална и вертикална рабовите на марки
единица (класа сила полистирен)

 

 

7.5

(Во
0.5)

10

(V
0.75)

15

(Во
1.0)

20

(B
1.5)

А. аксијално затегнувачка

R t

 

 

 

 

1. neperevyazannomu
-section

 

0.08

0.10

0.13

0.16

2. преврза-делот

 

0085

0.11

0.14

0.17

Б. Издолжување во виткање

R t во

 

 

 

 

3. neperevyazannomu
-section

 

0.14

0.19

0.24

0.28

4. преврза-делот

 

0.15

0.21

0.26

0.30

Б. смолкнување

на R квадратни

 

 

 

 

5. neperevyazannomu
-section

 

0.16

0.20

0.26

0.32

Табела 5

Прикажи
состојбата на стрес

ознака

На пресметано
отпорност R, MPa ѕидарски блокови од полистирен во лепило
композиции аксијално се протега, која се протега во текот на свиткување и смолкнување при пресметување
ѕидарски делови од преврза делот кој поминува на стиропор
блокови со печат блок (степен сила полистирен)

 

 

7.5

(Во
0.5)

10

(V
0.75)

15

(V1,0)

20

(V1,5)

1. аксијално затегнувачка

R t

0085

0115

0,145

0,175

2. Се протега свиткување

R ТВ

0155

0,215

0.27

0.31

3. парче

на R квадратни

0.17

0.23

0.29

0.35

Читај повеќе:   осигурувачи во бојлер

отпорност на дизајн
на ѕидарски дробење R c се определува според n. 4.14 СНП 11-22-81.

Кога овој однос ζ 1
се зема од табела. 21, ПОС. 3.

2. Почетната модул на еластичност
на блокови и ѕидарски и еластични карактеристики на ѕидарски.

2.1. блокови модул

ТАБЕЛА 6

Марк
стиропор просечна густина

Некои
модул стиропор на притисок и истегнување Е v'10 ,
МПА, класа (одделение) на бетонски цврстина на притисок

Во 0,5
(7,5)

0,75
(10)

На 1,0
(15)

1,5
(20)

D 250

0.45

 

 

 

D 300

0.50

0,6

 

 

D 350

0.65

0,7

1.1

 

D 400

 

0.8

1.2

1.3

D 450

 

 

1.3

1.4

D 500

 

 

 

1.45

2.2. Еластична модул на ѕидарски,
еластичните карактеристики на ѕидарски.

Модул на еластичност се определува
во согласност со формулата (1), p. 3.20 СНП 11-22-81. На еластични карактеристика е: за поставување
на стиропор блокови и 10 марка 7,5 - α = 750; означува 15 и 20 -
α = 1000.

коефициент К во формулата (3)
се зема како еднаква на 2.25.

3. Фактор на лази

Во одредувањето на деформации на
формулата (9) СНП 11-22-81 лази се претпоставува да биде V = 3,5.

4. коефициент на линеарна
експанзија

На коефициент на линеарна
експанзија ѕидарски d t е еднаква на 0.000008 deg -1 .

5. коефициент на триење спојки
за ѕидање и бетон

Коефициентот на триење спојки за
ѕидарски или бетон е: сува површина U = 0,7,
површинска состојба влажни u = 0,6.

6. регулативата и пресметува
просечна густина на ѕидарски блокови, и

ТАБЕЛА 7

Класата на цврстина на притисок

Марк стиропор просечна густина

во 0,5

D 250, 300 D, D 350

во 0.75

D 300, 350 D, D 400

во 1,0

D 350, 400 D, D 450

1.5

D 400, 450 D, D 500

Крај на просечната густина
стиропор не треба да надминува номиналната вредност за повеќе од 10%.

Лепак густина - 1370 kg / m 3 .

Поставување густина е збирот на
густината на стиропор и 30 kg / m 3 лепило.

фактор за безбедност
товар γ f = 1.2

7. Направете блокови
цврстина

Табела 8

Класата
на цврстина на притисок

Марк
на мраз отпор

во 0,5

F 35 - 50 F

во 0.75

F 35 - 50 F

во 1,0

F 35 - 50 F

1.5

F 35 - 50 F

8. влажност Единиците порака

Продажба влажност
процент стиропор по волумен не надминува:

12 - D за бетон - 500;

10 - D за бетон - 400;

8 - за D блокови - 350;

7 - за D блокови - 300;

6 - за блокови D - 250.

9. Вредноста на нормализирани на
сила ракување и намалување

Вредноста на нормализирани
сила ракување е 90% по тежина (бренд) на стиропор
сила на компресија.

Класата на конкретни сила на
компресија и бренд на медиум густина наведени во знакот на блок и е прифатен
во согласност со блокови на задачата.

Warp намалување
стиропор блокови не надминува 0,6 mm / m. Така 90% од вкупното намалување
се случува до 7 дена на стврднување на позитивен температурен по топлина
третман (пареа или elektroprogrev). Комплетна намалување се јавува во 60
- 90 дена.

10. коефициент
на топлинска спроводливост во сува состојба и продажба

Табела 9

Бренд
блок просечна густина

Коефициент на
топлинска спроводливост λ во сува состојбаW / (m ° C)

На пресметано
коефициент на топлинска спроводливост λ во услови на операцијата, W / (m ° C)

А

B

150

0055

0057

0,060

200

0,065

0,070

0,080

250

0,075

0085

0095

300

0085

0090

0,110

350

0095

0,110

0,125

400

0105

0.120

0135

450

0115

0130

0,145

500

0,125

0,140

0,160

Коефициент на топлинска спроводливост
блокови во состојба на одмор може да се земе за услови за работа на
Б.

Во одредувањето на термичка
отпорност на лепило зглобовите ѕидарски ефект земени во предвид од страна на множење на
термичка отпорност R на блокови k со коефициент r на CL = 0.98.

11. стапка на пренос на апсорпција на вода и водена пареа
на блокови и ѕидарски

Табела 10

Бренд
блок просечна густина

Пресметува
односот помеѓу масата на влага во W на материјалот,%, според условите за работење

Проценка
пареа коефициент на пропустливост mg / (m . Хр . Pa)

А

B

150

4

9

0,125

200

4

9

0.11

250

4

9

0.10

300

4

9

0095

350

4

9

0085

400

4

9

0.08

450

4

9

0,075

500

4

9

0.07

12. Коефициент услови
на работа за поставување партиции кои се движат од должина 600 mm

Маса. 3 пресметано отпорност на
компресија ѕидарски утврдени намалување фактор λ c
=
0,8 за двете macroporous и клеточна бетон.

Намалување на маса. 3
вредности за партиции пресек површина поголема од 0,3 м 2 со
множење со коефициент λ со не следи.

13. Коефициентот на варијација
на блокови во сила и густина

Според соопштението
индустриски серии блокови варијации во сооднос сила е 16 - 20
%.

Односот меѓу класи и
знаци (табела.
3) добиени со нормативните коефициент на варијација од 18%.

Крај на просечната густина
стиропор не треба да надминува номиналните вредности (Табела 7)
Повеќе од 10%. Коефициентот на варијација на густина од 5 - 10%.

14. Адхезија блокови на лепила,
решенија, малтери

14.1. го блокира адхезија на лепила.

Почетна лепило сила
(tackiness конфекциски) на лепило CMC со полистирен бетон - ... 0.004 0.008 MPa,
по 30 ... 60 мин по лепење единици - 0.04 ... 0,06 MPa после 4 ... 6 часа
по сврзување 0.24 ... 0,3 MPa и по 24 часа на еднаква сврзување сила
соединение со ДПМ.

Руптура случува
стиропор ... D D 250 500.

14.2. Адхезија блокови на
малтер. тест на отпорот гипс примероци мраз покажал дека
тие издржаа 35 наизменични циклуси на замрзнување и одмрзнување без нарушување на
целната и нејзините адхезија на полистирен бетон.

Студии на адхезија
на цемент-вар-песок малтер на површината на стиропор блокови
даде тој предмет да се пре-апсорпција површина
, полимер состав после 14 дена од природни стврднување
обезбедува потребните адхезија на полистирен на малтер (одред
се случува на телото на блок).

Употребата на метал
решетката, за зајакнување на ноктите, речиси и да нема влијание врз резултатите, но
тоа е неопходно со цел да се избегне оставајќи гипс кога подложни.

15. Податоци за лепила
(решенија), вклучувајќи обврзувачка сила карактеристики и услови на
употреба, вклучувајќи и температурата и времето

CMC лепак; на возраст од 28 дена.

15.1. R SJ = 17 ... 20 MPa, R надвор = 3 ... 4 MPa; R t = 2,8 ... 3,1 MPa, модул
на еластичност на 0,7 ... 0,9 MPa . 10 -4 ,
на лепкав споеви намалување ДПМ - не повеќе од 0.5 mm / m. Комплетна намалување се јавува по 10
- 14 дена на стврднување на позитивен температура.

15.2. Топлинска спроводливост на лепило
λ, W / (m ° C) на влажност од 11 ... 13% - 0,5 ... 0.53; исуши -
0.33 ... 0.38.

15.3. Фрост
лепило перла по волумен замрзнување ДПМ 2 метод GOST
10.060,2-95 и еднострано замрзнување GOST
7025-91 - не помалку од 75 циклуси.

15.4. Атмосферски
BONDLINE ДПМ во наизменични заситување врзани примероци во вода и
последователно на сушење на 60 ° C за 8 часа - не помалку од 100 циклуси. Коефициент
atomosferostoykosti - 1 ... 1.3.

15.5. Температура лекување
лепило CMC - од + 3 ° C, лепило KMC-X не е под -20 ° C.

Кинетика стврднување лепило KMC-X
на -20 ° C (R t BONDLINE PSB):

1 ден. - 0,17 MPa; 2 дена. -
0,2 MPa; 14 дена. - 0.26 MPa (јаз ДПМ); 180 дена. - 0.27 MPa (јаз
ДПМ).

16. сооднос Поасон е
од полистирен

= Сооднос Поасон е V
0,25.

17. Противпожарна
барањата на противпожарната служба на државата

Тестови на пожар
заштита од пожар превенција што се одржа во Министерството за внатрешни работи. Вол панели 2,1 '2.1 m и 0,3 метри дебел полистирен на густина на 300 - 350 kg / m 3
со малтерисани површината на δ = 20 mm се тестира за да се утврди
граница на ширење на пламен. Врз основа на студии ние откривме дека ѕидовите
се исполнат III степен на отпорност на пожар во согласност со парченце 2.01.02-85 *.

Полистирен е поврзана со
група на бавно горење материјали со ниска способност чад-формирање.

Врз основа на резултатите на полн обем
пожар тестови фрагменти од згради со дополнителна изолација, стручни
совети UGPC веруваше дека е можно да се користи стиропор блокови, како
завеса ѕидови на куќи без ограничување пораст под следниве услови:
блокови малтерисани цемент-песок дебелина на малтер на не помалку од 20 mm на
сидро метална решетка, и падините на прозорци и врати отвори
на најмалку 50 мм (писмо ГУП MVD на 07/23/98, на № 25/18 / 4131-
пренесува MNIITEP од 30.12.98).

18. податоци за стапката
на корозија засилување, кој се наоѓа во спојката

Полистирен со густина од
250-500 kg / m 3 штити вентил против корозија. По 6 месеци.
и складирање под амбиентниот атмосферски услови и 180 циклуси наизменично
се навлажнување и сушење на прачки на симптомите арматурата од корозија
почитуваат.

19. Коментари

19.1. На парченце 11-22-81 во
показател за силата на брендот се користи. Минимална марка
стиропор блокови што има густина од 250 kg / m 3 и повисока - 7,5 kg / cm 2 .
Овој печат е дозволено n за лесни бетонски блокови. 2.1A парченце 11-22-81,
податоци за пресметка на ѕидови со употреба на таквите блокови се прикажани во табелата. 7 и
26. Табела. 26 положување на камен марки 7 ... 15
распределена во групите 3 и 4. Во согласност со овие групи се поставени
растојанието помеѓу попречно крути зграда структура (таб. 27).

Условот за спроведување на
изолација бетон со затегнувачка цврстина на не помалку од 7 кг / м 2
се должи на дизајн на повеќеслојни ѕидови (стр. 6,306).
Кога греалка од таквите конкретни врска меѓу структурните слоеви се сметаат за
сериозни. По пониска јачина бетон изолација комуникација смета како
флексибилен и економски изводливо да се користи поефикасно изолација.

19.2. Иста класа
на цврстина на притисок во зависност од конкретната структура може да се вклопат
неколку брендови на стиропор средна густина (таб. 7). На пример,
Полистирен густина D 350 може да имаат сила од оваа класа Б 0.75 за
конкретни составот и сила од 1.0 до неколку други модификувани состав. На
проектот, ги содржи и сите потребни параметри: класа бренд сила и
густина. Кога по повод одбележувањето на блокови под услов да се покаже и двете.

УСЛОВИ ЗА ВЕТЕР
ТОВАР

Сила
на компресија и минималните густина за носивоста на пристаништето
(надворешни гипс на мрежа) за перцепцијата на ветер оптоварување
(Москва: Окружниот 1, тип на терен)

работа фаза, висината на
подови - 3 метри, ширина на прозорецот - 2,1 м.

Димензии поделба: b
(ширина), δ (дебелина на ѕид).

Пресек на ѕидот
- на ѕидарски блок.

Висината на
зградата

δ
= 30 см

δ
= 40 см

b = 60 cm

b = 90 cm

b = 120 cm

b = 60 cm

b = 90 cm

b = 120 cm

12 ет.

во 0,5

во 0,5

во 0,5

во 0,5

во 0,5

во 0,5

D
250

D 250

D 250

D
250

D
250

D
250

17 ет.

во 1,0

во 0.75

во 0.75

во 0,5

во 0,5

во 0,5

D 350

D 300

D 300

D 250

D 250

D 250

25 ет.

1.5

во 1,0

во 0.75

во 0.75

во 0,5

во 0,5

D 400

D 350

D 300

D 300

D 250

D 250

Забелешки: 1. товар Ветрот се определува според парченце 2.01.07-85.

2. Капацитетот на носењето на ѕидање
на блокови што е дефинирано од страна на СНП 11-22-81.

3. Bold знаци укажуваат на
опции за конкретни густина од 250 кг / м 2 .

ПРИЛОГ III. СБП - 10 зајакнување

ПРИЛОГ III. СКП - 10 вентили. СТРУКТУРА K
-1

ПРИЛОГ III.
СБП-10 СПЕЦИФИКАЦИЈА МЕСТЕЊЕ

Бренд
Број на парчиња.

скица

Кол.

секција.

должина

mm

да на

Кол.

тежина kg

Кол.

Сите
пози.

Поштенски марки

К-1
1 компјутер.

2380

 

1

Ø8AI

2380

2

0.94

1.88

6.07

2000

 

2

Ø8AI

2000

2

0.80

1.60

3

Ø6AI

3130

2

0.70

1.40

140

 

4

-40 "3

140

9

0.13

1.19

ПРИЛОГ III. ПРЕСМЕТУВАЊЕ НА џемпери СКП 10

ДИЗАЈН
ШЕМА јас FARM

Скокач се пресметува
претпоставувајќи дека работата само на зајакнување кафез (стиропор работа на
свиткување не се смета)

M на G = Ф A . R A . = 0,503 h . 2100 година
. 24.5 = 25880 kgcm = M L / 2;

капацитет носењето на кочење

N AC = F a . R a . CP = 0,283
. 2100 година . 0.8 = 475 kg
≈ N AC

Нето скокач Тежина:

q dm = 0,295 . 0.18 . 350
= 18.6 kg / m;

капацитет на лого на мостови:

q n = q . 2 - q dm = 2 . 270-20 = 520 kg / m;

Тежи во на бројот на единици:

q b = 0,3 . 0,375 . 350
= 37 kg / m, на лентата (а) може да носи врска height серија или h = 4,2 (со исклучок на тежината на
малтерот).

ЗАБЕЛЕШКА:

1. На капацитет на носењето на
мостови за да се потврди од страна на резултатите од тестот.

ПРИЛОГ IV. топлинска пресметка

Парченце II-3-79 * «Градење
на топлина инженеринг" (изд. 1998), намалување на топлинска отпорност Rдиректно надворешниот ѕид треба да биде
не помала од потребната отпорност на топлина трансфер Rtr .

За станбени згради во изградба во
Москва парченце II-3-79 *
и MGSN 2,01-99 RTp не е поставена помалку од 3,15 m 2 ° C / W (II
фаза).

Во нормални третираат
седум различни решенија надворешниот ѕид со дебелина од 340 за да се 680 мм. Во овој случај
на дебелината на топлина изолација-структурни материјал (полистирен) во ѕидовите
се движи 300-375 mm. Како надворешен завршен слој се смета
керамички шупливи тули и малтер.

Симболи на отпорот
за пренос на топлина Rтиптроник ѕид, на пример, со исклучок на ефектот на термички проводен
подмножества и зглобовите со други дизајни се дискутира во
нормални прави ѕидови се прикажани во табелата. 1

Највисоката вредност на Rтиптроник е седма верзија на
идејно решение на ѕидот. За ова отелотворување, што се одржа thermotechnical
пресметки ѕид фрагмент (види. Нормалната
4H-4) во шахтите зградата 2700 "3000 mm.

Табела 1

број опција

Нормалниот број

На изградба на ѕидот и дебелина на слоеви, mm

дебелина на ѕид,
mm

Коефициент на топлинска спроводливост на полистирен
W / m ° C

Rтиптроник
m 2 ° C / W

1

2

3

4

5

6

1

4H-15

малтер - 20

340

0,110

2.93

полистирен - 300

 

0,125

2.60

малтер - 20

 

0135

2.42

2

4H-8

гипс - 30

435

0,110

3.63

полистирен - 375

 

0,125

3.22

гипс - 30

 

0135

3,00

3

4H-6

тули - 125

445

0,110

3.12

полистирен - 300

 

0,125

2.80

малтер - 20

 

0135

2.62

4

4H-1, 2-4H

тули - 125

520

0,110

3.80

полистирен - 375

 

0,125

3.40

малтер - 20

 

0135

3.17

5

4H-13

малтер - 20

575

0,110

3.68

полистирен - 375 монолитот.

 

0,125

3.27

засилен -180

 

0135

3.04

6

4H-5

тули - 125

605

0,110

3.19

 

полистирен - 300 монолитот.

 

0,125

2.86

 

армирано-бетонски - 180

 

0135

2.68

7

4-4H, 4H-5

тули 125

680

0,110

3.87

 

полистирен - 375 монолитот.

 

0,125

3.46

 

армирано-бетонски 180

 

0135

3.24

Проценетата коефициент
на топлинска спроводливост на материјали кои се формираат ѕидовите и структури во близина на тоа,
донесена на парченце II-3-79 *
и се прикажани во табелата.
2.

Фрагмент поделен во
карактеристика пресметка на делови, Сл. 1. За секој од нив на компјутерот пресметува
протокот на топлина. Знаејќи пресметано топлински проток и диференцијална температура на воздухот за
е намалена отпорност на пренос на топлина карактеристичен дел. резултати дефиниција се прикажани во табелата. 3.

Намалена отпорност
на ѕидот фрагмент за пренос на топлина овој дизајн
зависи од топлинска спроводливост на стиропор:

- на λ = 0,125 W / m ° C     = 2.68 m 2 ° C / W;

- на λ = 0,110 W / m ° C     = 2.93 m 2 ° C / теж.

Коефициент на топлинска Инжинерство
хомогеност « i » фрагмент ѕид во
првиот случај е еднаква на 0,77, а во вториот - 0,76.

За да се зголеми намалена
отпорност на топлина на саканата количина (3.15 m 2 ° C / W)
се препорачува:

- да се направи внатрешниот
малтер слој дебелина од не помалку од 20 mm од цемент-perlitic раствор на
густина од 400 kg / m 3 во сува состојба;

- се зголеми од 50 до 100 мм во
дебелина плоча изолација влошки (ДПМ "35" марка).

резултати дефиниција  фрагмент од
горенаведените насоки и λ = 0,11 W / m ° C се дадени во Табела. 3.

ТАБЕЛА 3


побарувања

Идентификација на супстанцата

Густина, kg / m 3

Коефициент на топлинска спроводливост
W / m ° C

1.

армирано-бетонски

2500

2.4

2.

малтер на цемент-песок

1800

0.93

3.

Brickwork на керамички шупливи тули γ = 1300
kg / m 3

1400

0.58

4.

стиропор *

350

0,125

300

0.11

5.

Експандиран полистирен

35

0.05

6.

полиуретанска пена

100

0.06

7.

иглолистен

500

0.18

8.

Цемент-pearlitic решение

400

0.12

* - коефициент на
топлинска спроводливост на стиропор усвоен во согласност VNIIzhelezobetona.

Слика 1. Шематски на дефект во
области решавање на фрагмент на ѕидот

ТАБЕЛА 4

Ние №

 Проценето земјиште

На коефициент
на топлинска спроводливост од полистирен, W / m ° C

На коефициент
на топлинска спроводливост од полистирен, 0.110 W / m ° C

димензии
m

област

f, m 2

0,125

0,110

На вметнете
100 mm

На вметнете
100 mm плус надополнуваат. малтер

f /

f /

f /

f /

1.

0,30'0,62

0,1860

3025

0,0615

3343

0,0556

3343

0,0556

3455

0,0538

2.

0,18'0,62

0,1116

2,930

0,0381

3251

0,0343

3251

0,343

3380

0,0330

3.

0,17'0,62

0,1054

3,214

0,0328

3523

0,0299

3523

0,0299

3654

0,0288

4.

1,22'0,62

0,7564

1872

0,4040

1,985

0,3810

2.390

0,3164

2,444

0,3095

5.

0,18'0,62

0,1116

1031

0,1082

1.052

0,1061

1.052

0,1061

1.096

0,1018

6.

0,56'0,62

0,3472

2826

0,1228

3103

0,1119

3103

0,1119

3190

0,1088

7.

0,09'0,62

0,0558

3,162

0,0176

3522

0,0158

3522

0,0158

3668

0,0152

8.

2'0,65'1,48

1,9240

2.973

0,6472

3303

0,5825

3303

0,5825

3,395

0,5667

9.

0,3'0,90

0,2700

3380

0,0799

3768

0,0716

3768

0,0716

3892

0,0694

10.

0,18'0,90

0,1620

3307

0,0490

3679

0,0440

3679

0,0440

3818

0,0424

11.

0,17'0,90

0,1530

3.410

0,0449

3805

0,0402

3805

0,0402

3945

0,0388

12.

1,22'0,90

1,0980

2785

0,3942

3050

0,3600

3215

0,3415

3306

0,3321

13.

0,18'0,90

0,1620

2.320

0,0698

2,487

0,0651

2,487

0,0651

2603

0,0622

14.

0,56'0,90

0,5040

3337

0,1510

3.711

0,1358

3.711

0,1358

3814

0,1321

15.

0,09'0,90

0,0810

3.377

0,0240

3766

0,0215

3766

0,0215

3918

0,0207

 

ВКУПНО:

6,0280

Вкупно:

2,2452

Вкупно:

2,0556

Вкупно:

1,9723

Вкупно:

1,9153

Намалена отпорност
да се загрее фрагмент со зголемена во преклопуваат до 100 mm дебелина
за изолација облоги беше 3.06 m 2 ° C / W, и при извршување на
двете препораки - 3.15 m 2 ° C / W.

наодите

Ѕид се смета
дизајн задоволува даден отпор пренос на топлина Парченце * 3-79-II од
«топлинска инженеринг" (изд. 1998), под следниве
услови.

1) полистирен густина
350 kg / m 3 (сув), оперативната влажност на колона
"A", која понатаму внатрешен малтер слој дебелина од не помалку од 20
mm од цемент-perlitic раствор од 400 kg / m 3 ; дебелина на
изолациски лагер (ДПМ марка "35") во преклопување се зголеми
до 100 mm;

Во врска со прифаќање од страна на графикон
"А" во функција влажност (4%) потребно е да се дизајнира пресметка
vlagonakopleniya; во зависност од резултатите од пресметката помеѓу гипс и
монолитен армирано-бетонски слој, може да се воведе пареа.

2) полистирен густина
300 kg / m 3 (сув), оперативната влажност (9%) од
колона "Б", и гипс слој дополнително зголемена дебелина на
изолациски внесува во таванот.

ДОДАТОК
В
УПАТСТВО ЗА СОСТАВУВАЊЕ технологија систем завеса ѕид "UNICON"

1. ОПШТИ ОДРЕДБИ

1.1. Ова упатство
е развиен во развојот на парченце 3.01.01-85 *
"Организација на градење на производство" на M.1990 и парченце 3.03.01-87 "лого и
приближување структури", М. 1998

Упатства за употреба
се однесуваат на производството и прифаќање на работата на положување на
не-лого надворешните ѕидови на стиропор блокови во лепило композиции.

Блокови мора да се исполнат
барањата спецификација 5741-159-00284807-96 * "блокови на стиропор ѕид
солидна."

За лепење на
стиропор блокови се користи минерална лепак состав
што одговара на техничките спецификации 2513-203-00284807-98 услови.

1.2. Работа за изградба
на стиропор ѕид треба да се врши во согласност со одобрениот проект
на работи (PPR), која заедно со општите услови на парченце 3.01.01-85 *
мора да се обезбеди: редоследот на инсталација и структурни
мерки за обезбедување на потреба од инсталирање на сила, стабилност
на конструкции и делови на згради процесот на ерекција.

1.3. При транспорт и
привремено чување Полистирен блокови треба да биде што
по правило, во положба што одговара на проектот, и мора да се спречи од
добивање на влажни.

1.4. Блокови мора да бидат
обезбедени за заштита од превртување на надолжно и
попречно поместување, меѓусебно влијание едни против други или против изградбата
возила.

1.5. Блокови за складирање
треба да се решат од страна на бренд и магацинот врз собранието низа.

1.6. Забрането е движење
влече блокови.

2. УСЛОВИ ЗА ИЗРАБОТКА НА РАБОТИТЕ НА
изградба на не-носечки надворешни ѕидови од стиропор блокови

2.1. Работа за изградба
на стиропор ѕидовите треба да се направи во согласност со проектот.

2.2. Не е дозволено
слабеење на ѕидовите на дупки, жлебови, вдлабнатини, отворите за монтажа не се
предвидени со проектот.

2.3. Ѕидарски пополни
лого рамка на зградата треба да се врши во согласност со барањата
за изградба на товарот ѕиданите конструкции.

2.4. На дебелината на хоризонтална и
вертикална зглобовите на ѕидовите на стиропор блокови е 2 - 3 mm,
додека рабовите засилен - 3 - 4 mm.

2.5. Полистирен
скокач инсталиран во дизајнот позиција слична на ѕидарски единици -
рачно и лепило композиции. Со што е неопходно за да се провери дека линијата
скокач означени со неизбришливо боја "горе" е во врвот
позиција.

2.6. Кога ѕидање
ѕидови од тули ѕидарски цемент-песок малтер истовремено
со стиропор ѕидарски блокови во согласност со инструкциите на СНП 3.03.01-87.

Соработка
тули поставата и положување на стиропор блокови мора да има
флексибилна врска во форма на зајакнување на решетката, редење во шевовите во зависност од проектот.

2.7. Ако, според
метеоролошките податоци, се очекува брзината на ветерот надминува 8 m / s во изградбата на ѕидовите на зградите
со катна висина H <3 метри блок густина од 250 кг / м 3 и
13 m / s за истата зграда од блокови густина од 350 kg / m 3 , на
појава на соодветните притисок на ветерот на висина на подигната ѕидарски ѕид
да се емитираат на ниво на таванот и фиксни на тоа ниво
(на пример, со користење на пена запечатување). Инаку, маргинална висина
слободно stoyaschty ѕидот не смее да ги надмине вредностите наведени во табела. 1,
или за уреди со покажувач на ѕид ветер притисок мора да бидат обезбедени од страна на инсталирање на привремена
елементи. Како таа може да се користи инвентар Struts,
се користи при монтирање на ѕид панел. По 1 ден, лепило состав
бира саканата јачина и одредување временски може да се отстрани. Кога
ѕидарски ѕидови производителот дела мора да бидат постојано информирани за се очекува
брзината на ветерот.

Табела 1

Дебелината на блокови, видете

Волуметриска тежина (густина) блокови, kg / m 3

Дозволена ѕид висина, cm со голема брзина и
притисок на ветрот, N / m 2 (брзината на ветрот, m / s) на висина на ѕидарски подигната

55 (8)

120 (13)

150 (15)

270 (21)

450 (27)

1000 (40)

295

250

300

120

90

60

30

-

375

350

660

300

240

120

90

30

Забелешка: 1. Во табелата се базира на аналогија со табела.
28 СНП 3.03.01-87
(слепи ѕид, малтер или лепило се уште не е стекнато сила).

2. Кога брзината на притисок на ветрот, со
средно вредности дозволената висина Самостоен ѕид се утврдува од страна на интерполација.

2.8. Вертикална лица и
поставување агли на стиропор блокови своите хоризонтални редови мора да се
проверува во текот на извршувањето на ѕидарски (на секои 0,6 м) со елиминирање на откриени
отстапувања во ред.

2.9. Поставување процес се состои
од следните основни операции: чистење на површината на блокови, подготовка на лепило
состав; редење блокови на лепливиот слој, проверка на хоризонталност и
вертикалност на наредени серија.

Работа се охрабруваат да се одржи
врската "четири". Квалификувани ѕидар поставува verstovye серија
следи преврски на рабовите, за хоризонтална и вертикална положба на положување; две
ѕидар-лента остатоци блокови, прочистен од страна на нивната површина, тие се шират на лепило
состав помага да магацинот блокови во положба за дизајн; третиот помошник
зафатен подготвува лепило состав.

Од една шуплина се
ѕидарски ѕидови, од друга подготвува работното место се постави
на сцената, собрани материјали.

3. Барања за лепило состав

За сврзување
стиропор блокови дизајнирана VNIIzhelezobetonom се применуваат лепак
минерални состав KMC (стврднување температура до + 5 ° C) и KMC-x
(стврднување температура од + 5 ° C до -20 ° C). По 4 - 6 часа после лепење
на 20 ± 5 ° C адхезија сила достигнува 0,17-0,24 MPa по 1 ден
се јавува прекин на врзаниот полистирен примероци.

Фрост соединението не
подолу F75. Лепило композиции на ЦУК и ЦУК е nontoxic, nonflammable и еколошки
безбедно.

4. TECHNOLOGY ѕидарски

4.1. Ерекција
полистирен ѕидови е едно парче-полистирен ѕидарски
блокови на лепило состав. Лажици блокови наредени по должината на ѕидот. На блокови
од редот на покривниот треба да се постават така што да се преклопуваат на вертикална
рабовите помеѓу блоковите во надолжно и попречно насоки, т.е. со лигатура на
конци. Препорачани еден ред (синџир) преврски систем зглобовите.

За да се обезбеди сила и
недостаток на вентилација со хоризонтална и вертикална (попречно) зглобовите треба да
биде целосно исполнет со леплива состав.

Ѕидање ѕидови направени
нивоа height 1 -. 1,2 m Група е дозволено да се намали висината од 0,8 - 0,9 m.

Секој ред Собранието
почнува со инсталација во позиција дизајн majachnyh блокови, за еднократна употреба во
аглите и во интервали од 10 - 15 метри една од друга. Со majachnym блокови
повлече prichalku и производство на поставување на други блокови
претходно означените локации.

Пред поставување на блокови
за да се спои површини чистете ги од нечистотии и прашина во суви временски услови
избрани влажна крпа. Потоа, на лепакот се нанесува на кревет, горниот единица
е инсталиран во положба за дизајн со ниво помирување авиони и измерат.
Пред нанесувањето на лепилото третираат метал сврзување површина на блокови
бранеа и чисти од прашина формирани.

кревет на лепакот мора да биде
рамна и не достигне 1,5 - 2 см до површината на ѕидот. Израмнување на лепило
состав е направен со помош на чешел.

Во случај на погрешно полнење
собрание цвест или офсет својот инсталиран единица е укината, на површината
се исчистени од старите лепак и уредот е поставен на свежо лепило состав.

4.2. Состави CMC и CMC е
се доставени до блокови во форма на два пакети одделно содржи:
модифициран натриум силикат и материјал од честички се состои од мешавина
на полнење и средството за зацврстување waterglass. Клеј е подготвен веднаш
пред употреба со мешање на овие компоненти.

На лепило композиции
се подготвени од страна на делови пред готвењето. Масата е подготвена состав
се пресметува земајќи ги во предвид одржливоста и целосна употреба пред
поставување (зацврстување).

4.3.
Клеј е подготвен во чиста, сува пластични садови рачно со помош на
електричен вежба опремени со прскалка на сечилото на мешање. Вретено
вежба (модел ИЕ-IE-1508 или 1511) е да обезбеди прилагодување на бројот на
мешање брзина ножот.

Првично, контејнерот 10 - 15
L на поддршка со приклучок натоварено пресметано количество на прав
материјал, како и мешање беше изведена за 3 - 5 мин. се додека не се целосно
хомогенизирана. Потоа, прашкаст компонента и ја затвора пресметано износот на
течност врзивно средство и смесата се меша додека не се хомогена за 3
- 5 мин. Околу лепило постојано мора да се подготват серии од 10 - 15
кг.

соодносот тежина на течни
компонента на цврст (во прав) треба да биде во сооднос од 1:
1,9 до 1: 2.3 и се администрира со оглед на конзистентност (од течност во
крем), и лепило издржливост. Одржливост лепило подготвени
во горенаведените пропорции е најмалку 15 - 20 мин.

Нестврднатиот лепило на
истекот на одредено време, се користи.

4.4. Лепак се применува на
површината на елементите на ѕидот и блокови се обично се наоѓа во
хоризонтална положба.

По 5 - 10 минути по
пријавата, лепило, поради тиксотропни својства, ја губи својата флуидност и
не проток на вертикалната рамнина на статијата.

А метод за примена на лепило
член зависи од конзистентност на лепак. Течен лепила castable конзистентност
нанесува рачно или механизирана начин од страна на истурање, тестен
лепила - со шпатула или мистрија (течен лепак преку 10 ... 40 мин
по подготовката стане тестен конзистентност). Затоа, при
употребата на вакви лепило метод "истури" на што треба да се користи на
дестинација, пред да се пресели во државата тестен.

За механизирана
примена на лепак пиштоли за прскање може да се користи (како "штит"), уреди за
примена на ситно-грануларен облоги (CSF-468), и други. Од значајни адхезија
минерални лепила на метални работи пиштол метални површини
мора да биде заштитена со слој на издавање.

На лепило композиции се применува на
сврзување површини на производи во форма на континуирано "лепило патеки", поставување на
нив паралелно со долго рабовите на производот, екстремни "лепак патеката" треба да
биде од овие рабови на растојание од 1 - 2 см.

Широчината на секоја "лепак
патеки" ќе биде 30 - 50 mm, висина: 6 - 8 mm и просторот помеѓу нив 20
- 30 mm. Потоа, составот на лепило се дистрибуирани рамномерно низ чешел
на површината на дебелина на блок од околу 3 mm, освен неисполнет лепило
ширина појасот на 1 - 2 см по долго рабовите на блокови (за подобро прилепување
на малтерот слој со блокови).

Конзистентноста на лепило пред
примена на производ, и локацијата на екстремни "лепак песни",
ограничување на надворешните и внатрешните страни на производот треба да бидат такви што
да се спречи истекување на лепило од лепило заеднички.

4.5. Монтажа структури мора да
се врши веднаш по лепило апликација за предмети или блокови. Усогласување
дизајн член adherend дизајн позиција е дозволено
да се произведе еден период на не повеќе од 10 минути. по почетокот на лепење. Лепливи потрошувачка CMC
и CMC-X (проценетата густина од 1400 kg / m 3 ) треба да се грубо
се 5 ± 7 kg по 1 м 2 на сврзување површината на блокови и да се определи
во секој случај.

За да ја зачувате проектот
блок позиција се препорачува употреба на уреди за заклучување во форма на Staples,
шаблони, итн

4.6. Да се усогласат со
на хоризонтални редови на ѕидање користи poryadovkoy - дрво или метал
ребра, на кој се применува поделба на растојание еднакво на дебелината на еден ред на
блокови.

Со poryadovkoy прикачите
кабелот-prichalku да се провери редови на ѕидарски. За проверка на
хоризонтални редови на користени гребло ниво за да се провери на вертикалност на
ѕидовите и столбовите - измерат, за да се провери за спарување - гон.
Мерење геометриски ѕидови се димензионирани со користење на лента мерка и
владеењето преклопен.

. Наведени Исто така во §4.3
уреди за мешање и примена на лепило користи мистрија,
преден штекер во рамките на резервоарот за подготовка на лепак, пластични резервоарот 3 - 5 L со
рачка и грло.

Што стиропор за
обработка метод е сличен на дрво, за сечење и менување на обликот на блокови
се користат рачна трион, шаблони kirochka-чекани, длета, метал Staples и
други алатки столарија.

За привремено монтажа на ѕид
од можен притисок ветер применуваат загради, загради, врска.

Линк ѕидари има
скала за безбедно кревање на сцената.

Неопходни за производство на
ѕидарски опрема, алати и опрема, се прикажани во табелата. 2.

Табела 2

Номенклатура на мали средства
механизација за ѕидарски блокови од полистирен (според TSNIIOMTP)

Ние №

име

именување

1

2

3

1.

полици

Складирање врзува загради, загради

2.

бункер Остатоци

Собирање и транспорт на градежен отпад

3.

скали

Безбедно кревање на скеле

4.

Резервоарот за лепење на пластични 10 литри со рачка и
бескорисно

Лепење единици, апликација (флаширање) на лепило на блокови

5.

Пластична чаша големина од 5 - 7 литри на прав

За мерење делови на прашокот во подготовката на лепило состав

6.

Beaker пластичен контејнер 3 - 5 за течната фаза L

За мерење, односно фаза дел течност во подготовка на лепило состав

7.

Садот за пластика (10 - 15L)

За подготовка на лепило (течна фаза мешање во прав)

8.

А метал шпатула или бушилка со млазник (20 - 50 вртежи / мин)

Подготовка на лепак

9.

прожектор кула

осветлување работни места

10.

Четка чекани завршувањето тип KS

лепило апликација

11.

чешел

лепило апликација

12.

тип мистрија KB

За работа со скратено работно време

13.

Чекан-тип kirochka MKI

Skolkov полистирен блокови и hewing

14.

Отпад монтажа тип LMA или LMV

Офсет и изедначување за време на собранието од префабрикувани елементи

15.

прилагодлив клуч

помошни работи

16.

Видов ножовка

Сечење блокови, столарија

17.

Инспекција и мерење алатки:

 

 

со нивото на гребло

усогласување на хоризонтални редови на ѕидарски

 

летва

проверка правост

 

гон челик 500 x 240

проверете ортогоналност елементи

 

со макара измерат линија

за berthing мозок

 

Опаѓа тип 0-600 Градежништво

проверете на вертикален ѕид

 

тип US1-300 градежни ниво

Проверка Хоризонтална ѕидарски

 

Рулет метал тип PC-1

броење отвори, дупки и дебелина на ѕидот

 

Рулет-тип на PC-20

по повод одбележувањето на оски на објектот

18.

Средства за заштита:

 

 

ограда прозорец отвори

безбедна работна средина

 

шлем viniloplastikovaya

безбедна работна средина

 

заштитни очила

безбедна работна средина

 

Технички гумени ракавици

безбедна работна средина

 

gumboots

безбедна работна средина

 

на безбедносните ремени

безбедна работна средина

19.

приказна копје

осветлување работни места

20.

ножици упатство

арматури

21.

Електрични тип бормашина ИЕ-1022a

Дупчење дупки во бетонски конструкции за одредување
полистирен ѕид

22.

Точило тип десктоп електрични BET-1

острат алатки

23.

Скелети тип полиуретан-4

Производство на ѕидарски

24.

Rack-poryadovkoy

Контрола на исправноста на дебелина на ѕидарски зглобовите и прецизност на блендата

25.

главен за чамец

Приставане кабел со ѕидарски ѕидови

26.

секира зграда

помошни работи

27.

Konopatka на К-50 челик

коноп пукнатини

28.

Гардероба ѕидари бригада

Чување на алат и прибор

29.

дрвен штит инвентар

отворајќи средства

30.

клешти

подготвителна работа

Читај повеќе:   Како да се користи мини стаклена градина

5. ДОПОЛНИТЕЛНИ ПРАВИЛА засилување
за ѕидање на стиропор блокови

Со цел да се зголеми поддршката
на капацитетите на ѕиданите конструкции, да комуницираат со елементи на рамката, со гипс
слоеви или тула дрво ѕидарски засилен со поставување метални
мрежи во хоризонтална зглобовите. За сигурен прицврстување засилување и заштита од
корозија на зглобовите треба да биде целосно исполнет со леплива состав. Композиции
ЦУК и ЦУК содржат чаша вода, во врска со што се создава алкална средина,
слична на животната средина во цемент-песок малтер, кој обезбедува потребната
заштита од корозија на арматурата.

За засилени
рабовите дебелина од 3 - 4 mm кога се користи прачки дијаметар 3 mm дејствува
како што следува. Кога се користи правоаголни мрежи заварени нивната
конечна редење знак на вистинската позиција на површината на блокови
на попречно мрежа решетки, а потоа се намали жлебови во делот стиропор 5'5 mm решетката и поставени така што попречно прачки се закопани во
рече жлебови. За овие цели што е можно да се користи цик-цак мрежа, во
која попречни и надолжни шипки од 3 mm во дијаметар, наредени во една
рамнина. За понатамошно намалување на дебелината на конци и да се зголеми
на термичка отпорност на ѕидот е препорачливо да се користи на мрежата за
armotsementnyh структури на прачки со дијаметар од 0.5 - 1.2 mm (СНП 2.03.03-85,
Додаток 2).

За јакнење на гипс
слој со стапови институцијата во хоризонтална ѕидарски зглобовите може да се користи
парична казна мрежа метал екрани со големина на решетката од 10 - 20 мм. Во попречно
партиции арматурна мрежа да бидат изработени и поставени така што не
помалку од две rebars постапил по 2 - 3 милиметри на внатрешната површина на
поделба.

контрола 6. Квалитет

Техничка контрола на квалитет
работи за подготовка на лепило композиции и лепило соединенија
стиропор блокови треба да се врши во согласност со барањата од
TR-2513-203-00284807-98 и ги вклучуваат следниве чекори:

- контрола на технологијата
на изработка лепила и нивната употреба;

- проверка на квалитетот на инсталацијата
на структури направени од стиропор блокови со лепило зглобовите.

контрола на квалитетот на монтажа
конструкции на врзани блокови е направен со визуелна инспекција и тестирање за да
аксијални тензија контрола залепени примероци стиропор коцки
мерење на 10 x 10 x 10 cm. Примероците биле складирани под истите услови како и врзани
структура.

Визуелно дизајн
сет степенот на полнење на составот на лепило соединение и за појавување
на позицијата дизајн на блокови во дизајн.

лепило сила од
кора лепило зглобовите контролните примероци утврди во согласност со GOST
22.690 во однос спецификации 12 маса регулирани n. ТУ
2513-208-00284807-98.

Бројот на контролни примероци на
секој кат треба да биде најмалку 12 за секој двата дела од куќата.

Кога поставување згради во
зимски услови, со користење на Х-ЦУК примероци на возраст од 5 - 7 дена
тестирани по 3 часа на одмрзнување на температура не пониска од 20 + 5 ° C

7. ПРИЕМ полистирен STAN

7.1. Прифаќањето на извршените
работи на изградба на ѕидовите треба да се изврши пред малтерисување нивните
лица.

Структурни елементи скриена
во процесот на производство, вклучувајќи:

места имајќи мостови;

одредување префабрикувани
армирано бетонски конструкции. балкони, итн;

еден камен поставен структура
зајакнување;

плоча изолација - да се
земе на документи со кој се потврдува нивната усогласеност со проектот и
нормативно-техничка документација.

7.2. При прифаќањето на готовиот
работа треба да се провери: точноста на преврски на рабовите и нивната дебелина и полнење,
како и хоризонтални редови и вертикални редови на ѕидање;

квалитетот на тули дрво
ѕид и монтажа;

димензии и
позиција на структури;

одредување стиропор
ѕидовите на главни ѕидови, рамки и се преклопуваат.

7.3. Варијации во големината и
позицијата на камени структури од стиропор блокови не проектот
треба да надминува наведени во Табела. СНП 3.03.01-87 34, со исклучок
на дебелината на ѕидарски зглобовите, која не смее да надмине 0,5 mm во отсуство на
засилување конци и - 0.5 + 1.0 mm во присуство на засилување.

8. СИГУРНОСНИ

8.1. Висината на секое ниво
ѕидарски се прилагоди за да се ѕидарски ниво по секое
движење не е помалку од два реда блокови над нивото на скеле или
се преклопуваат. На куплунгот треба да се врши само со средно подот и
инвентар скеле. Забрането е да се подигне ѕидови, стои на нив. Кога поставување
ѕидарски во опасни средини, масоните треба да се користи сигурносни појаси,
со приложување да ги користите за стабилна делови од зградата.

8.2. Кога се работи со лепак
минерални композиции треба да се избегнува изложувањето на течноста компонента
(водено стакло) и свежо подготвен лепак на слузницата на очите избегнување
на алкално толпата.

Кога се работи со минерални
лепила треба да се користи заштитна облека, ракавици и чизми, GOST
12.4.103, очила или очила за GOST 12.4.013.

По контакт со течноста
компонента или KVM свежо подготвен состав на кожата треба да се исплакнете
со чиста вода, а потоа кожата со вазелин маст. Око -
исплакнете темелно со вода, капе 2% раствор на борна киселина или sulfacetamide,
а потоа се сврти кон оптика.

Кога излевање на течност
компонента или свежо треба внимателно да се собираат композиции и
остатоци мијат со вода. Во места каде што не може да се мијат надвор на течноста компонента за да
се намали slipperiness треба да ги посипете со песок.

На конзумирање на садот
за течноста компонента ќе покаже предупредувачко известување "Кога
очите исплакнете со вода."

АНЕКС VI.
Конзоли ШУМИ

еднокатен ШУМИ

1 - рамка; 2 - поддршка; 3 -
тротоарите; 4 - штит; 5 - мечување; 6 - мрежа; 7 - барака; 8 - јамка; 9 - скала

БЕЛЕШКИ НА АНЕКС VI

Анекс VI е извадок
од упатството за употреба на шарки монтажа на скелиња за работи на
фасади на згради во изградба и 522541-002-02495276-98 TSNIIOMTP MNIITEP. Шуми може
да се врши во два вида: на располагање како еден кревет. Видот и дизајн
на шарки монтажа шуми дефинирани градење на структура и нејзините придружни
елементи, погледнете на извршената работа.

Едностепен шарки
монтажа дрва се рамка со поддршка, во интеракција со
елементи на зградата.

На рамка обезбедува работни
палуби како штит, згора на тоа, средно сет на 1,5 m
штит (тротоарите). На комплет е просторна рамка заварени
структура на U-секции и агли. Надвор од шумата е инсталиран
заштитна метална решетка.

Монтажа и демонтажа на скелиња
направени кранови (кула, стрелата) со slinging како
конвенционалните две-филијала јаже прашка, и со помош на специјални напречни.

При инсталирањето на скеле на зградите
треба да се обезбедат за отвори во ѕидот, кои се монтирани во поддршка
загради, фиксна во отворите со помош на дрвени клинови.

Во ѕидот на отворањето е вметната
отпорни заптивка.

На ѕидовите, кои се наредени
отвори мора да бидат дизајнирани за оптоварување на шумите, земајќи ги во предвид нивното товарење
материјали, опрема и луѓе според нацртот на работа.

Шума рамка мора да се
пресметува на сила на оптоварување и сопствената тежина.

Во согласност со
структурните карактеристики на зградата и чекор имајќи внатрешни ѕидови
развиено потребниот број на стандардни димензии инсталација за шуми,
се разликуваат едни од други само во надолжната димензии на платформа.

Шарки монтажа дрво
опремени со огради, на краевите може да се упати во соседните
шуми. На врвот на скеле организира лагер ослободување на континуиран фолии. Во рамките на
шумски организира неколку средно платформа штици дебелина од 50 mm.
Јазот помеѓу средно палуби и подигната надворешниот ѕид мора да
биде 50 mm.

Прикачи монтажа шуми
може да биде две опции. Првиот олицетворение - прицврстување на се преклопуваат
со средство за поддршка на загради и приклучоци. Дупки во таванот во овој
случај тоа е потребно да се формира во текот на бетонирање, во согласност со дизајн и
производство на работа.

Втората опција одредување
шуми - за ѕидови внатрешни товарот. Поправање е направено со помош на
рацете и прстите.

Кревање и монтажа на шумски
производи со камион или кула кран за специјални шарки.

Промет на стоки на бесење
шумски производи по нивната конечна консолидација. Брик, малтер,
зајакнување на решетката се внесува во кран работна зона. Инсталација и снабдување на прозорецот
џемпери произведува кран.

менаџери работното место
ѕидарите, сликари и други работници вклучува дел од ѕидот што се гради и дел од
завесата на шумите, објавување на информации и работат. Ширината на работното
место треба да се наоѓа помеѓу лого подготвуваат рамки. На конзоли
монтирани скелиња за да место товари забрането. На работната површина мора да биде 0,6 -
0,7 м.

RISKASHVELLERA .SHVELLER .SHVELLERRAZMERY. BALKA.SHVELLER ...

Канали направени од неколку форми и големини, кои може да се категоризираат како што следува:

 • U - наведнат полици внатрешни лица;
 • P - со паралелни лица полици;
 • Е - ефикасна паралелно еднострани полици;
 • L - светлина серија со паралелни рабовите на полици;
 • C - посебно.

 

Симболи на напречниот пресек на каналот големини лента се користи во табели:

 • h - висина на праг;
 • b - ширината на полици;
 • S - дебелина на ѕидот;
 • t - дебелина на прирабница;
 • R - внатрешна радиус на заоблување;
 • R - радиус на кривина на полица;
 • X - растојание од оската на Y-Y за да на надворешната страна на праг на ѕидот.

Легендата на  маси прагови големина :

 • F - напречниот пресек област;
 • I - момент на инерција;
 • W - отпорност момент;
 • i - радиус од спираловидно движење;
 • S x  - статички момент половина секција.

 

Табела U-делови со димензии наведнат внатрешниот лица прирабница.

прагови маса големина канал

 

Број праг Серија јас

h

b

s

t

R

r

На напречниот пресек област F cm 2

Маса 1m / кг

Референтни вредности за оските

X0 см

повеќе

XX

YY

mm

Ix cm 4

WX cm 3

ix см

SX cm 3

Iy cm 4

Wy cm 3

I0 см

5U

50

32

4.4

7.0

6.0

2.5

6.16

4.84

22,8

9.1

1.92

5.59

5.61

2.75

0.95

1.16

6.5U

65

36

4.4

7.2

6.0

2.5

7.51

5.90

48,6

15.0

2.54

9.00

8.70

3.68

1.08

1.24

8U

80

40

4.5

7.4

6.5

2.5

8.98

7.05

89,4

22,4

3.16

23.30

12.80

4.75

1.19

1.31

10U

100

46

4.5

7.6

7.0

3.0

10.90

8.59

174.0

34,8

3.99

20.40

20.40

6.46

1.37

1.44

12U

120

52

4.8

7.8

7.5

3.0

13.30

10.40

304,0

50,6

4.78

29.60

31.20

8.52

1.53

1.54

14U

140

58

4.9

8.1

8.0

3.0

15.60

12.30

491,0

70,2

5.60

40.80

45,40

11.00

1.70

1.67

16U

160

64

5.0

8.4

8.5

3.5

18.10

14.20

747,0

93,4

6.42

54,10

63,30

13.80

1.87

1.80

16aU

160

68

5.0

9.0

8.5

3.5

19.50

15.30

823,0

103.0

6.49

59.40

78,80

16.40

2.01

2.00

18U

180

70

5.1

8.7

9.0

3.5

20,70

16.30

1.090,0

121.0

7.24

69,80

86,00

17.00

2.04

1.94

18aU

180

74

5.1

9.3

9.0

3.5

22,20

17.40

1.190,0

132,0

7.32

76,10

105,00

20.00

2.18

2.13

20U

200

76

5.2

9.0

9.5

4.0

23.40

18.40

1.520,0

152.0

8.07

87,80

113,00

20.50

2.20

2.07

22U

220

82

5.4

9.5

10,0

4.0

26,70

21.00

2.110,0

192,0

8.89

110.00

151,00

25.10

2.37

2.21

24U

240

90

5.6

10,0

10,5

4.0

30,60

24.00

2.900,0

242,0

9.73

139.00

208,00

31,60

2.60

2.42

27U

270

95

6.0

10,5

11,0

4.5

35,20

27,70

4.160,0

308,0

10.90

178,00

262,00

37,30

2.73

2.47

30U

300

100

6.5

11,0

12,0

5.0

40,50

31,80

5.810,0

387,0

12.00

224,00

327,00

43,60

2.84

2.52

33y

330

105

7.0

11,7

13,0

5.0

46.50

36.50

7.980,0

484,0

13.10

281,00

410,00

51,80

2.97

2.59

36U

360

110

7.5

12,6

14,0

6.0

53,40

41,90

10.820,0

601,0

14.20

350.00

513,00

61,70

3.10

2.68

40U

400

115

8.0

13,5

15.0

6.0

61.50

48,30

15.220,0

761,0

15,70

444,00

642,00

73,40

3.23

2.75

Полици внатрешни лица прагови Во серија треба да има наклон од 4-10%, ништо повеќе и ништо помалку. Сепак, производителот може да се направи барање за внатрешна лица аранжман полици малку поинаква, но тоа не треба да биде повеќе од 8% кога износот h    од 300 mm и 5% h> 300 mm.

 

Табела U-делови со паралелни лицата со димензии полиците.

прагови маса големина канал

 

Број праг Серија II

h

b

s

t

R

r

На напречниот пресек област F cm 2

Маса 1m / кг

Референтни вредности за оските

X0 см

не се користи olee

XX

YY

mm

Ix cm 4

WX cm 3

ix см

SX cm 3

Iy cm 4

Wy cm 3

iy см

5P

50

32

4.4

7.0

6.0

3.5

6.16

4.84

22,8

9.1

1.92

5.61

5.95

2.99

0.98

1.21

6.5P

65

36

4.4

7.2

6.0

3.5

7.51

5.90

48,8

15.0

2.55

9.02

9.35

4.06

1.12

1.29

8p

80

40

4.5

7.4

6.5

3.5

8.98

7.05

89,8

22,5

3.16

13.30

13.90

5.31

1.24

1.38

10p

100

46

4.5

7.6

7.0

4.0

10.90

8.59

175.0

34,9

3.99

20.50

22,60

7.37

1.44

1.53

12p

120

52

4.8

7.8

7.5

4.5

13.30

10.40

305,0

50,8

4.79

29,70

34,90

9,84

1.62

1.66

14P

140

58

4.9

8.1

8.0

4.5

15.60

12.30

493,0

70,4

5.61

40,90

51,50

12.90

1,81

1.82

16P

160

64

5.0

8.4

8.5

5.0

18.10

14.20

750,0

93,8

6.44

54,30

72,80

16.40

2.00

1.97

16aP

160

68

5.0

9.0

8.5

5.0

19.50

15.30

827,0

103.0

6.51

59.50

90,50

19,60

2.15

2.19

18p

180

70

5.1

8.7

9.0

5.0

20,70

16.30

1.090,0

121.0

7.26

70.00

100,00

20.60

2.20

2.14

18aP

180

74

5.1

9.3

9.0

5.0

22,20

17.40

1.200,0

133.0

7.34

76,30

123,00

24.30

2.35

2.36

20p

200

76

5.2

9.0

9.5

5.5

23.40

18.40

1.530,0

153.0

8.08

88,00

134,00

25,20

2.39

2.30

22P

220

82

5.4

9.5

10,0

6.0

26,70

21.00

2.120,0

193,0

8,90

111,00

178,00

31.00

2.58

2.47

24P

240

90

5.6

10,0

10,5

6.0

30,60

24.00

2.910,0

243,0

9.75

139.00

248.00

39,50

2.85

2.72

27P

270

95

6.0

10,5

11,0

6.5

35,20

27,70

4.180,0

310,0

10.90

178,00

314,00

46,70

2.99

2.78

30p

300

100

6.5

11,0

12,0

7.0

40,50

31,80

5.830,0

389,0

12.00

224,00

393,00

54,80

3.12

2.83

33P

330

105

7.0

11,7

13,0

7.5

46.50

36.50

8.010,0

486,0

13.10

281,00

491,00

64,60

3.25

2.90

36p

360

110

7.5

12,6

14,0

8.5

53,40

41,90

10.850,0

603,0

14.30

350.00

611,00

76,30

3.38

2.99

40P

400

115

8.0

13,5

15.0

9.0

61.50

48,30

15.260,0

763,0

15.80

445,00

760,00

89,90

3.51

3.05

За U-V серија и P е со големина, која не е предмет на контрола - максимална девијација на дебелината на ѕидот. 

 

Табела димензионирани U-секции со паралелни страни економски полиците.

прагови маса големина канал

 

Број праг Серија Е

h

b

s

t

R

r

На напречниот пресек област F cm 2

Маса 1m / кг

Референтни вредности за оските

X0 см

повеќе

XX

YY

mm

Ix cm 4

WX cm 3

ix см

SX со m 3

Iy cm 4

Wy cm 3

iy см

5E

50

32

4.2

7.0

6.5

2.5

6.10

4.79

22,9

9.17

1.94

5.62

6.02

3.05

0,993

1.23

6.5E

65

36

4.2

7.2

6.5

2.5

7.41

5.82

48,9

15.05

2.57

9.02

9.42

4.13

1.127

1.32

8E

80

40

4.2

7.4

7.5

2.5

8.82

6.92

90.0

22.50

3.19

13,31

13.93

5.38

1.257

1.41

10E

100

46

4.2

7.6

9.0

3.0

10,79

8.47

175.9

35,17

4.04

20,55

22,68

7.47

1.450

1.56

12e

120

52

4.5

7.8

9.5

3.0

13,09

10,24

307,0

51.17

4.84

29,75

35.12

10.03

1,638

1.70

14E

140

58

4.6

8.1

10,0

3.0

15.41

12.15

495,7

70,81

5.67

40,96

51,76

13.13

1.833

1.86

16E

160

64

4.7

8.4

11,0

3.5

17.85

14,01

755,5

94,43

6.50

54,41

73,17

16,70

2,024

2.02

18E

180

70

4.8

8.7

11,5

3.5

20.40

16,01

1.097,9

121,99

7.34

70,05

100,51

20,87

2,219

2.18

20E

200

76

4.9

9.0

12,0

4.0

23.02

18.07

1.537,1

153,71

8.17

88,03

134,07

25,54

2.413

2.35

22e

220

82

5.1

9.5

13,0

4.0

26,36

20,69

2.134,2

194,02

9.00

111,00

179,05

31,54

2.606

2.52

24E

240

90

5.3

10,0

13,0

4.0

30.19

23,69

2.927,0

243,92

9.85

139,08

249,03

40,07

2,872

2.78

27E

270

95

5.8

10,5

13,0

4.5

34,87

27,37

4.200,2

311,12

10.97

178,25

316,24

47,43

3,011

2.83

30E

300

100

6.3

11,0

13,0

5.0

39,94

31,35

5.837,1

389,14

12.09

224,00

395,57

55,58

3.147

2.88

33E

330

105

6.9

11,7

13,0

5.0

46,15

36.14

8.021,8

488,17

13.18

281,23

497,02

65,78

3,282

2.94

36E

360

110

7.4

12,6

14,0

6.0

52,90

41,53

10.864,5

603,58

14,33

350,05

618,92

77.76

3.420

3.04

40E

400

115

7.9

13,5

15,5

6.0

61,11

47,97

15.307,9

765,40

15,83

445,41

770,89

91,80

3,552

3.10

Димензии праг цена (серија E) е контролирана во согласност со GOST 8240-97 (табела на податоци се во согласност).

 

Маса со димензии прагови светлина серија паралелно еднострани полиците.

прагови маса големина канал

 

Број праг Серија А

h

b

s

t

R

r

На напречниот пресек област F cm 2

Маса 1m / кг

Референтни вредности за оските

Xвиди

повеќе

X - X

Y - Y

mm

Ix cm 4

WX cm 3

ix см

SX cm 3

Iy cm 4

Wy cm 3

I0 см

12L

120

30

3.0

4.8

7

-

6.39

5.02

135,26

22,54

4.60

13,43

5.02

2.24

0.89

0.76

14L

140

32

3.2

5.6

7

-

7.57

5.94

212,94

30,42

5.31

18.23

6.55

2.70

0.93

0.78

16 литри

160

35

3.4

5.3

8

-

9,04

7.10

331,96

41,49

6.06

24,84

9.23

3.46

1.01

0.83

18L

180

40

3.6

5.6

8

-

10.81

8.49

503,87

55,98

6.83

33,49

14.64

4.10

1.16

0.94

20L

200

45

3.8

6.0

9

-

12.89

10.12

748,17

74,82

7.62

44,59

22,37

6.51

1.32

1.06

22L

220

50

4.0

6.4

10

-

15.11

11.86

1.070,97

97,36

8.42

57,82

32,85

8.61

1.47

1.19

24l

240

55

4.2

6.8

10

-

17,41

13,66

1.476,39

123,03

9.21

72,90

46,25

11.04

1.63

1.31

27l

270

60

4.5

7.3

11

-

20,77

16.30

2.218,16

164,31

10.33

97,48

65,10

14.17

1.77

1.40

30L

300

65

4.8

7.8

11

-

24.30

19.07

3.186,74

212,45

11.45

126,24

89,08

17,84

1.91

1.51

A серија на канали мора да имаат девијации износ ѕидот на не повеќе од 0,15s. 

 

Табела посебен U-дела со димензии.

прагови маса големина канал

 

Број праг Серија Ц

h

b

s

t

R

r

Наклонот на полиците %

На напречниот пресек област F cm 2

Маса 1m / кг

Референтни вредности за оските

X0 см

повеќе

X-X

Y-Y

mm

Ix cm 4

WX cm 3

ix cm

Iy cm 4

Wy cm 3

iy см

8C

80

45

5.5

9.0

9.0

1.5

6

11.80

9.26

115,82

28,95

3.13

22.24

7.63

1.38

1.57

14C

140

58

6.0

9.5

9.5

4.75

-

18,51

14,53

563,70

80,50

5.52

53.20

13.01

1.70

1.71

14Sa

140

60

8.0

9.5

9.5

5.0

10

21.30

16,72

609,10

87.01

5.35

61,02

14.09

1.69

1.67

16 ° С

160

63

6.5

10,0

10,0

5.0

-

21,95

17,53

866,20

108,30

6.28

73.30

16.30

1.83

1.80

16Sa

160

65

8.5

10,0

10,0

5.0

-

25,15

19,74

934,50

116,80

6.10

83,40

17.55

1.82

1.75

18C

180

68

7.0

10,5

10,5

5.3

-

25,70

20.20

1.272,00

141,00

7.04

98,50

20.10

1.96

1.88

18Sa

180

70

9.0

10,5

10,5

5.3

-

29,30

23.00

1.370,00

152.00

6.84

111,00

21.30

1.95

1.84

18Sb

180

100

8.0

10,5

10,5

5.0

6

34,04

26,72

1.791,01

199,00

7.25

305,48

43,58

3,00

2.99

20C

200

73

7.0

11,0

11,0

5.5

10

28,83

22.63

1.780,37

178,04

7.86

128,04

24.19

2.11

2.02

20Sa

200

75

9.0

11,0

11,0

5.5

10

32,83

25,77

1.913,71

191,37

7.64

143,63

25,88

2.09

1.95

20Sb

200

100

8.0

11,0

11,0

5.5

6

36,58

28,71

2.360,88

236,09

8.03

327,23

46,30

2.99

2.93

24C

240

85

9.5

14,0

14,0

7.0

-

44,46

34,90

3.841,35

320,11

9.29

268,89

43,70

2.46

2.35

26C

260

65

10,0

16,0

15.0

3.0

-

44,09

34,61

4.088,00

314,50

9.63

1.115,60

171,60

5.03

3.91

26Sa

260

90

10,0

15.0

15.0

7.5

8

50,60

39,72

5.130,83

394,68

10.07

343,15

52,62

2.60

2.48

30C

300

85

7.5

13,5

13,5

7.0

10

43,88

34,44

6.045,43

403,03

11,74

260,74

41,41

2.44

2.20

30Sa

300

87

9.5

13,5

13,5

7.0

10

49,88

39.15

6.495,43

433,03

11,41

288,78

43,93

2.41

2.13

30Sb

300

89

11,5

13,5

13,5

7.0

10

55,88

43,86

6.945,43

463,03

11.15

315,35

46,29

2.38

2.09

Серија канал - на топло валани челични канали, кои се на општите и посебните цели и може да има такви димензии: висина 50 - 400 мм, ширина на полиците 32 - 15 мм. Димензии отворени U серија се контролира во согласност со GOST 8240-97.

 

Ограничување отстапување параметри (U-делови големини) во табелата.

прагови маса големина канал

 

параметар

Интервал параметар вредности

максималното отстапување

висина h

До 80

± 1,5

Над 80 до 200

± 2.0

Над 200 до 400

± 3.0

ширина на прирабница b

До 40

± 1,5

Над 40 за да се 89

± 2.0

Повеќе од 89

± 3.0

дебелина на прирабница t

До 10

-0.5

Од 10 до 11

-0.8

Повеќе од 11

-1.0

На дебелина на ѕидот s

До 5,1

± 0.5

Повеќе од 5.1 за да се 6.0

± 0,6

над 6.0

± 0,7

Неусогласеност полици D кога полица ширина b , макс

До 95

1.0

над 95

0.015b

Ѕидот девијации ƒ висина h Профил дел, не повеќе од

До 100

0.5

100 до 200

1.0

Над 200 до 400

1.5

DOCK 35SH1 I-зрак, 25SH1 ISHVELLERA20

SOEDINENIESHVELLEROVMEZHDU Е

Секое заварување структура и ја ослабува нејзината поединечните јазли. Затоа, со цел да се намали изградбата на заварени споеви на високи оптоварувања на греди поддршка поддршка структури заеднички за користење на I-зрак и метални коритото. Праг заварување време на инсталацијата на лого делови на структурата е особено важен чекор, но таа е често тешко и неможноста да се исполнат строги правила за заварување (GOST).

Дизајн карактеристики соединение прагови

Општи информации за праг

Челик е бар производ метал канал кој има форма на буквата У пресек профил. Овој дизајн овозможува за минимум проток на материјал, метал, за да се добие висок структурни карактеристики. Методи за правење на U-делови (флексибилна за специјална машина или со топло валани) не влијаат врз изборот на техники на заварување на својата врска, но само на општата сила својства.

Главните предности се во насока на зајакнување на праг индивидуални структурни единици и се:

 1. Можноста да издржи високите аксијални товари.
 2. Висока отпорност на свиткување на централно оптоварување.
 3. На поврзување без користење на заварување.

И така, овие се предностите и недостатоците се кога заварување прагови.

Во моментов на располагање пет видови на канал барови:

 • посебно;
 • со полици од различни големини;
 • рамностран;
 • со одреден аранжман полица рабови;
 • паралелно еднострани полиците.

Најголемата сила на врската може да се постигне кога заварување со еднакви канал паралелно лица полиците. Тие се најпознатите во побарувачката во градежниот сектор.

Тешкотии прагови Соединение

За монтажни метални праг работеше добро, но најситните грешка во нивните соединенија предизвика критична повреда на силата на целата структура. Секој се заварување слабее силата на челик од 5-7%, и покрај фактот дека заварување метални има повисока сила карактеристики од метална база дел.Поврзете праг

 

Проблемот лежи во самата технологија на заварување, загревање во вистинскиот метал и заварување искуство. Непријатна позиција во текот на монтажата на одредени компоненти, како и соодветно избрани шиење води до фактот дека заварување топлина погодени зона (топење зона не е униформа) губи 20% од својата сила. Тоа е најранливите точка на поврзување и за секој заварување две од нив, на двете страни. Стандард обезбедува најчестите поврзување јазол, но не сите.

Крајна линија:

 1. Сите препорачани норми на GOST не може да се занемари.
 2. U-делови со заварување GOST многу посилен, дури и кога условите на дополнителни структурни засилување.
 3. Сите дополнителни плочи по заварување еден на друг крај до крај мора да се врши исклучиво надвор прагови.
 4. Заварување праг внатрешните агли ослабне целокупната структура, па на готвење во внатрешните агли како во внатрешноста на каналот, не е пожелно.
 5. Заварување е можно не само за гости, како што понекогаш е незгодно, но, исто така врз основа на препораките.

Што заварување по можност поврзани праг

лачно заварување

Карактеристики на употреба на електроди и можност за избор на нивните основни карактеристики се лачно заварување најпознатите склопот за поврзување прагови. На повеќето од висок квалитет на заварување се добива со помош на електроди SSSI, но постојат некои карактеристики на нивната употреба.

препораки:

 1. Пожелно е да се изврши преклопената врски.
 2. Кои работат со овие електроди бара искуство.
 3. Пред работат електрода треба да се запали во специјална печка на температура од 250 C за еден час.
 4. Металот треба внимателно да се изготвени во согласност со GOST.
 5. Заварување е потребно да се користи краток лак на просечна моќ со обратен поларитет.
 6. Тоа е полесно да се готви директно поларитет како електрода гори полека, но тогаш треба да го следат заварување базен. Тоа не треба да outrun на лакот.
 7. Во врска со ова, мора да бидете сигурни да се провери за внатрешни дефекти.заварување форма

 

Владата и директно заварување брзина на жица зависи од видот на лекот, но најоптимално во рачно заварување е 20 m / h.

гасно заварување

При поврзување канал барови често целосно се откажат од употребата на кислород гас за заварување. Температурата на греењето и зоната на греење е голем, па според тоа и заварување нестабилна уште поголема грејна зона, не се погодни за изборот на методот на поврзување. Негативни термички влијание, како и прегревање на просторот за цвест, доведува до непотребни стресови и внатрешна метал за силна деформација на општата структура (греди).

Но, сечење гас проследено со рабови и гасно заварување на челични конструкции подготвена да се поправи дефекти се користи често.

Заеднички embodiments прагови Соединение

За да се поврзете два канали се користи помеѓу два главни опции. Изберете соединенија на отелотворување зависи од:

 • Услови на жица;
 • должината на заварување и бројот на заварувачи за негово извршување;
 • на видот на товарот и нејзиното влијание зона (најчесто тоа е на компресија се применува на средината на дел од центарот);
 • дебелина и видот на праг;
 • од максималната вкупното оптоварување на структурата, потребните сила.

Главните видови на соединенија, а најчесто од метал U-делови добиени во пракса со користење на најзгодно метод за заварување.

Заварување U-делови во согласност со GOST.

Користени лачно заварување (GOST 11534) или ЕПП заварување (GOST 15164) со електроди UONI. Прво, треба да се обедини подебели предмети - полици канали, и само тогаш помалку дебели - ѕид.заварување прагови

 

задник заварување

Најчесто се користи, бидејќи тоа е најекономичен. Ако главните критериуми за приклучување прагови - едноставност и брзина, а не на квалитет и сигурност, тоа е вреди да се гледа во овој заеднички. Заварување мора да се врши на двете страни со доволна длабочина на пенетрација. услови на собранието и земајќи ги во предвид не-употребата на тие соединенија за собирање на поединечни градежни елементи се дозволени едностран заварување podvarki корен.

Особено внимание на обработка на рабови:

 1. Ако, на наклон рабовите не се произведени од дебелината на праг полиците до 6 мм.
 2. Кога дебелината на полиците 12 mm откос 30 е направена во еден агол.
 3. Со дебелина од 12 mm полици откос работ мора да се изврши на внатрешната страна праг и на тап агол. На оваа дебелина може да се користи во облик на V и X-облик на жица.челно заварување

 

Опис на процесот на челно заварување:

 1. Зрак е поставена така што ѕидовите се во хоризонтална положба.
 2. Врши наклон работ во согласност со дебелина на метал.
 3. Монтирани на вториот зрак праг задник заварување со празнина од 3 mm За користење на кран.
 4. Изведени леплив задржани решетките меѓу една точка во споеви со растојание од 40 mm.
 5. Провери правост на добиената структура.
 6. Главна заедничка заварување мора да се врши без прекин, од средината на ѕидот кон полиците.

За намалување на внатрешните напрегања и деформации на греди и воопшто, исто така, препорачува да се зајакне структурата веднаш по монтажа на зракот.

заварување плочи

За да се избегне заеднички дефекти - пукнатини е потребно кога заварување задник влошки и додадете. Јазот со готови рабови во собраа спој треба да биде најмногу 8 mm и каде поставата е врзан со заварени рабови. На дебелина на обвивката зависи од условите за заварување и дебелината на родител метал. За овој тип на соединенија е препорачливо да го користите автоматско ЕПП заварување.

Сите поставата подобро изгори внимателно по должината на контура со сите препораки при вршење на преклопување рабовите. Во ситуации каде што изгори од сите страни не функционира, треба да се пополни во сите течни празнините корозија.

Опис на процесот на појавување на двајца канали:спојување на две U коло

 

 1. Праг краеви се заварени на едни со други во согласност со GOST или предтретман рабовите.
 2. Од внатрешноста на заварување внимателно исечените на рамна плоча.
 3. Во внатрешноста на праг е заварени првиот поставата - на челични ленти од истиот бренд праг должина еднаква на ширината множи со фактор 5. пропусен опсег мора да одговара на ширината на U-делови (пред заокружување на полици), дебелината на лентата еднаква на дебелина на метална структура.
 4. Бендот е поврзана само со шевовите на надолжните страни.
 5. Вториот рампа за улогата на рабовите и заварени на двете страни на појасот.
 6. Работ треба внимателно да се вари на патот на двете страни и да бидат сигурни да се обедини во близина на бендот.

Овој метод е погоден за спојување на I-зраци, само треба да се дуплираат сите на двете страни. По силата на споени структура на тој начин да биде само неколку проценти (10%) во зависност од вкупната должина за да се добие еден монолитен производ.

Соединението U-делови во полето

За засилен шупливи зрак поддршка структура често се поврзете два отворени внатре U-прирабници, формирање на т.н. кутија. На технологија на ова соединение е сличен на U-делови со заварување задник.

Опис на процесот на приклучување:Поврзете се задржани барови

 

 1. Споеви се изведуваат во согласност со GOST или поделба работ или остави празнина.
 2. ширина јаз е избран врз основа на дебелината на метални греди (минимум 3 mm), кои се потребни за спречување на лизгачот hardfacing заварување метал.
 3. Мелница за да се изедначи на рабовите апсолутно не добиле, ова доведува до слабеење на врската.
 4. Две канал бар е потребно да се поправи прстиња.
 5. За поврзување заварување се врши од внатре кон надвор, или со лепење кога се работи сам заварувач, или истовремено се движи кон рабовите на две заварувачи.

Направете такви врски во областа за време на инсталацијата на-сајт е можно само кога изградба заварување во хоризонтална спуштена положба. Во други случаи, порационално и побезбедно да се користи задник зглобовите со последователни зголемување на тампони.

Најчестите метал на прагови

Греди и можни варијанти на нивните заварување

Задник заеднички помеѓу истите задржани бар

 

Задник заеднички помеѓу идентични канали повисока. Надземни монтажа на зглобовите се изведуваат на тенок метал (1,2), а потоа да се подебел 3. соединение што се користи за тенки структури.

задник заеднички

 

Комбиниран соединение . По извршувањето на задник зглобовите често се користат и дополнително ќе биде корнер за раб (4). Надолжната шевовите не се донесе до светло за затворање на растојание кое зависи од ширината на заварени метални и праг полиците. Така, за ниска употреба на јаглерод челик е растојанието е еднаква на ширината на полици (B), и смешан метали - две големина полици (2б). За извршување на просечна моќ дизајни користат овој тип на врска.

во комбинација врска

 

Соединение со неутрализирање на споеви. Ова соединение е извршена од страна на две заварувачи и заварување се користи за У-делови со различни дебелини на полиците. На првиот слој се врши за подебели метал (1). Задник заеднички (3) се врши во согласност со правилата и агол зглобовите (4) мора да се направи истовремено од страна на две заварувачи (зрак од надвор кон внатре).

Соединение со раселените споеви

 

Кога производство на сложена метал со користење на истите методи на заварување. Целата структура е поделена во поединечни јазол соединенија во кои се јавува заварување прагови. Монтажа структура секогаш ќе започне од средината кон рабовите на U-секции и со подебел метал и потенки после. Блиску еден до друг поставени зглобовите не е пожелно, тоа е подобро да се користи метал лагер и дополнителни структурни засилување.

Соединението U-секции бара одредена низа на активности и точна план за инсталација. Важноста на секој заварување не треба да се потценува, бидејќи постои голем ризик од губење на сите предности на користење на U-делови за силата на структури.

 1. Карактеристики и суптилностите на челно заварување: довери на процесот на професионална заварувачи

поврзани статии

 • сечење на валани металсечење на валани метал
 • Гасно заварување GOSTГасно заварување GOST
 • Соединение заварување жицаСоединение заварување жица
 • Заварување на цевки под притисок - тоа е тешко во практика?Заварување на цевки под притисок - тоа е тешко во практика?

Оставете коментар