мислење за навигација

Дома » Градежништво » Мислење за навигација
Изградба Нема Коментари

мислење за навигација

отворен водаВода - еден од клучните елементи неопходни за поддршка на човечкиот живот и сите живи суштества на нашата планета. Паралелно со природен циклус на водата во овој процес активно да учествуваат вештачки вода систем, дизајнирани и изградени од страна на луѓето. Системи за снабдување со вода се внатрешни и надворешни.

Функцијата на надворешна водоводна

Надворешна мрежа вода се важен елемент на системите за водоснабдување, обезбедување на непречено снабдување на јавната вода и бизниси. Се хранат ресурси на овие системи се најчесто направени од природни извори. Се користи како подземните води (подземни води, извори и артески) и површински води (реки, езера, акумулации).

Подземните води обично се свежи. Затоа што тие се првенствено се користи со цел за користење. Површинските води може да биде или свежи или солени. Овие средства се користат за технички цели: во фабрики, земјоделството и така натаму ..

Надворешен систем за водоснабдување снабдува ладна и топла вода.

Видови на водоводна мрежа

Екстериер во својата цел на системи за водоснабдување се подели во два вида:

 1. Централно снабдување со вода.
 2. Индивидуалните снабдување со вода.

систем за водаЦентрален систем за водоснабдување обезбедува симултан водоснабдување голем број на потрошувачи. Се користи во градовите. Притисокот во ваквите системи е формирана од страна на користење на водните кули. За непречено хранење вода (студени и во топли) за задоволување на посебните централизираните системи, комунални услуги.

Индивидуалните снабдување наменета за мал број на потрошувачи. Тоа може да се обезбеди за исклучиво приватна употреба. Широката употреба на индивидуалните вода резервоари.

Според видот на систем за водоснабдување дизајн се:

 1. Разгранет (застој).
 2. Прстен.
 3. Комбинација (двете се првиот и вториот олицетворение).

Дизајнот и изгледот на надворешните мрежи

Дизајн на отворено водоводна мрежа - тоа е многу важно и задолжителен процес, кој е од суштинско значење за практична имплементација на претстојните работи на изградба.

Трите главни фази на дизајн:

 • техничката спецификација;
 • документација дизајн;
 • работни документи.

Проектот надворешните мрежиОпис на работни задачи (TOR) - ова е оригиналниот документ. Тоа го направи листа на сите услови за организација на работа, се утврди бројот на фази на дизајн. Описот на задачи дефинирани границите на работа, листа на опрема и материјали земени во предвид во следните дел од проектната документација.

Читај повеќе:   Течни конкретни стакло: универзалноста на силикатни мешавина

проектна документација е развиен дизајн организација доволни за полагање на испит волумен. Врши изработка на проектна документација во согласност со бројот на декретот 87 Владата на Федерацијата на руски јазик.

Работната документација е развиен од страна на организацијата на проектот доволна за обемот на изградбата.

При дизајнирање на отворено мрежи за снабдување со вода треба да се земе во предвид присуството на други присутни подземни комуналните услуги. Локација снабдување со вода во однос на другите можни комунални услуги треба да обезбеди слободен пристап до нив во случај на потреба за вршење на поправки. Во случај на оштетување на водоводот, важно е да се исклучи можноста за поткопување на темелите на околните згради.

За патување цевководи се поставени строго на автопатот, во права линија и паралелно зградата линија. Сите раскрсници на системите за водоснабдување треба да се врши под агол од 90 °. Дозволена Минималното растојание помеѓу снабдувањето со вода и структури зависи и од самите карактеристики на вода (дијаметар на цевка, под притисок , и така натаму. Н. ) и видот на градежни и длабочината на темелите изградба.

Главните фактори кои имаат влијание на локацијата на надворешна водоводна мрежа:

 1. Карактеристики на теренот.
 2. Присуството на пречки (железнички, речен и така натаму. Н. ).
 3. Диспозиција.
 4. Локацијата и изгледот на станбени области и нивните големини.
 5. Во присуство на вегетација.

Не помалку важен дел од проектот - детаљ што е дијаграм мрежа. Таа симболи применува опрема, делови, вентили. При составувањето, прво се утврди локацијата на вентили и хидранти. Вентилите мора да се наоѓа на начин кој овозможува да го блокира протокот на вода во одделни области, додека продолжува својата влезот на објекти кои бараат непрекинато снабдување со вода. Детално се прави шематски, а не да скала. Доколку е потребно, на индивидуалните компоненти се подготвени посебно на поголем обем.

барања парченце мрежи за снабдување со вода надворешни

Градење на Регулативите (парченце) имаат голем број на барања, задолжително за извршување на проектирање и изградба на надворешните мрежи за водоснабдување. Наведени подолу, се најважните од овие правила:

 • снабдување со водапроекти на системите за водоснабдување треба да се развиваат паралелно со канализација на проектот;
 • за пиење системи за снабдување со вода треба да се обезбедат санитарно-заштитната зона на објекти за водоснабдување и снабдување со вода;
 • квалитетот на водата за пиење мора да ги исполни стандардите за квалитет на државата (SanPiN 2.1.4.107 01/04);
 • квалитетот на водата се користи за индустриски цели мора да се во согласност со технолошките стандарди и барања на претпријатието;
 • квалитетот на водата за наводнување треба да се усогласат со здравјето и агро-технички барања;
 • температура на ладна вода во системите за надворешна водоводна мрежа не треба да се оди подалеку од 2 + ... + 25 ° C, температурата на топлата +50 ... + 75 ° C
 • дозволен работен притисок во системот на водата треба да биде не повисока од 0,6 MPa, не помалку од - 0,05 MPa;
 • Системи за снабдување со вода за да не ги повреди композиции архитектура;
 • вода мора да ги исполнат сите норми и безбедноста на електрична и заштита од пожар;
 • Не е дозволено да влезат во системот на животната средина загадувачи кои може да го намали своето работење;
 • На бучава кои произлегуваат во текот на работењето на системот и неговите компоненти мора да се усогласат со барањата на парченце "Заштита од бучава";
 • избор на главните технички решенија треба да бидат базирани споредба на неколку можни опции.
Читај повеќе:   капи на столбови за ограда од тули: она што се за и како да се избере соодветна

Поради брзо напредува цивилизацијата и нови технологии, можно е дека ќе има нови видови на водоводните мрежи, нови технологии за нивната изградба во иднина. Соодветно на тоа, тоа ќе биде потребно да се направат одредени измени и дополнувања на градежните прописи кои се однесуваат на системи за водоснабдување. Но, ќе бидат прилагодени само неколку личности. Но, главната задача - да се обезбеди луѓе, индустриски и вода за пиење во услови на целосна безбедност - остануваат непроменети.

Оставете коментар