Може да се вежба сабота

Дома » Градежништво » може да се вежба сабота
Градење Нема Коментари

вежбаГолем број руски граѓани свесни за ситуацијата, често ја придружува поправки направени во урбаните станови: што треба да се вежба во слободно време, што е, во текот на викендот, а жителите на соседните станови не се само се жалат, и навредуваат, па дури и скандали и се закануваат парични казни. невозможно е да се вежба во текот на викендот? Може ли да добијам законските казни за прекршување на молкот во текот на неделата и за време на викендите? Прочитајте ја нашата статија за тоа.

Федералниот закон за молкот во 2019 година

Не сите граѓани на руската држава знае дека сега на сегашните руски законодавство предвидува регулирање на нарушувања поврзани со остатокот од Русите. Сите граници се "бучни" акции се поставени на федерално ниво. Тоа е моќта на големите градови се донесат закони за регулирање на режимот на тишината, кои работат на локално ниво.

Така, во 2017 година во Москва стапи во сила на ажурирање на овој закон:

 • ниво на бучава 7,00-23,00 не смее да биде поголема од 40 dB;
 • ограничување на бучава во текот на ноќта (23.00 - 7,00) - 30 dBA.

Таквите ограничувања специјално воведе на жителите на станбени згради имаат можност да се заштитат себе си од штетна бучава за себе. Ова исто така важи и за посетителите на здравствените установи, училишта, детски градинки.

За повеќе детали, со сите нијанси и ограничувања на правото на мир и тишина во Русија може да се најде во табелата дијаграм резиме со кликнување на линкот http://pravpotrebitel.ru/wp-content/uploads/2016/01/tishina9.jpg. Во овој дијаграм ги содржи сите релевантни податоци за региони на нашата земја (почнувајќи од Република Adygea и завршувајќи со Москва и Санкт Петербург - вкупно 20 места).

Видете исто така: vzyskkat пари за поправки ако преплавен соседи

"Бучни" дејствија забранети со закон во 2019 година

Рускиот закон јасно се ограничуваат времето не може да се крши дозволените граници на нивото на бучава:

 • работни денови од 22.00 за да се 8.00;
 • во текот на сиеста (во "тивко време" ден за одмор) 13,00-15,00;
 • за време на викендите и државните празници 23,00-12,00.
Читај повеќе:   ДИМЕНЗИИ рампата во висина 570MM

Поправка е строго забрането во работните денови од 20.00 до утро.

Со "бучни" акции на законот класифицира:

 • гласно вклучени радио, телевизија, музички инструменти;
 • играње музички инструменти (труба, пијано, пијано, тапани, виолина, итн ...);
 • пиротехнички работа (вклучувајќи ги и викендите и празниците, освен новогодишните празници);
 • операции ракување за време на движење (вклучувајќи ја и мебел);
 • викне со скандал, пеење, свиреа, гласно говор;
 • сите видови на поправки (вклучувајќи ги, тоа е невозможно во овој момент, во соодветна правна рамка, дупчење ѕидови и тавани).

Ако сторителот ги казнуваат легитимни од руските граѓани нарушување.

Кој треба да го контактирам во однос на непочитување на молкот на законот

Ако си во ситуација каде што вашите соседи наруши вашиот мир "бучни" акции во погрешно време, пишува жалба до нив (се разбира, по претходна мировни разговори). Консултирајте се со слична жалба може да биде во локалните административни суд кој по преглед ќе се донесе одлука.

Пред судењето, пожелно е да се однесуваат на локалната полициска станица, што е, на неговото предел и Rospotrebnadzor. Исто така, санитарно-епидемиолошка служба врши мерења на бучава во просториите, официјално го обврзува на потребни документи (акти), кои се предвидени на повреденото лице на судските органи.

Како да се измери бучавата во текот на одржување

Големината на бучавата што се создава за време на изградбата и рехабилитацијата работи, дефинирани од страна на специјални уреди - мерач на нивото на звук, како што се мери во акустична децибели (dB). Оваа мерка е физички параметар кој покажува нивото на звучен притисок на човечкото уво.

Звукот метар работи на принципот на конвенционални микрофон, но тоа се уште е поврзан со волтметар, која скала марки означена во децибели акустична дека тоа е можно да се утврди нивото на бучава во соодветните единици. Принцип на работа се базира на работата на човечкото тело како уво. Тоа е, овој уред зема не само фреквенцијата на акустична бучава, но исто така и нејзиниот интензитет. Исто така, голем број на филтри вградени во мерачот на ниво на звук, кои го имитираат механизмот на човечкото уво. Сега ги користат овие два филтри:

 • А - има ефект на средното уво, што е, ја доловува спектар на слаб ниво на бучава;
 • Б - ефикасно да одговорат на силна бучава (вклучувајќи активности како што се вежба-удар).
Читај повеќе:   спална соба агол со четири прозорци ФОТО

Така, овој уред работи на ниво на врвот, и да ги оценува во режим на упросечување. Сите Мерачи на звучни нивоа, кои се наменети за мерење на бучавата во нашата земја се произведени во согласност со официјално одобрени стандарди - GOST 17.187-81. Се разбира, мерењата направени од страна на уреди од овој тип зависи од целта за мерење, како и условите под кои тие се одржуваат (ехо ефект може да биде засегната во празна соба на нивото на бучава).

Sanepidemstantsii врши соодветни мерења на нивото на бучава, во случај на писмена поплака од руски граѓанин:

 1. Вработени со мерач на ниво на звук е посетена од страна на тужителот за време на викендот е во временски период кој е предвиден со закон.
 2. Мери во станот на подносителот на бучава.
 3. Снимање на податоците за службени постапки и резултати во релевантни документи (акти на живеење истражувањето услови).
 4. Одат во посета на насилникот.
 5. Мерење на нивото на бучава во натрапникот станот за време на нивната поправка работа (што е, кога тој почнува дупчење, тропа и слично. Д.).
 6. Снимање на сите мерни резултати во подготовката на делото.

Вие, кои имаат соодветен документ со официјалните податоци на тивок режим на злоупотреба и на вашиот одмор, смело оди на суд за да ги казнува прекршителите на редот.

Казните за прекршување на молкот

Ако одлучите да се вежба на ѕид за време на викендот по 23.00, ве молиме забележете дека соседите можат да се пријават до надлежните органи со барање за вас. Казни за поединци имаат систем чекор, тоа е во ред за секоја наредна повреда на правото на молчење ќе биде повисока:

 • за прв пат - од 1000 рубли до 3 илјади рубли (во зависност од тежината на жртвите страдале морална штета);
 • по втор пат - 4000 рубли;
 • по трет пат - 5000 рубли.

Таквите казни се предвидени за не само граѓаните туку и за службените лица и правни лица. Службеник може да се плати од 5000 рубљи (за почетна прекршување на режимот на тишината) до 50 илјади денари (за третата и последователна пати). Но правни лица (фирми, претпријатија) во случај на неусогласеност со опсегот на овој федералниот закон може веднаш да се подготви готовина сума од 20 илјади рубли (минималниот износ на глобата за прв прекршок) до 150 рубли (максималната казна).

Читај повеќе:   Како да се подели бања на човек и машина за слика

Овие казни не се применуваат во некои случаи, кој исто така е предвидено со закон:

 1. За време на верските празници.
 2. Во спречувањето на разни криминални и нелегални дејства.
 3. За време на итни случаи, и за одговор при катастрофи.

Односно во текот на периодот на вонредна состојба (земјотреси, поплави, и така натаму. Д) за дупчење е можно дури и за време на викендите.

Како да се избегне казни за нарушување на мирот на соседите

Ако не одлучи да започне поправка работа за време на викендот, и се плашат за своите постапки да добиваат парични казни, не грижете се, има начин за излез. Експертите сугерираат: тоа е можно да се договорат за спогодбено со своите соседи, а потоа да се земе од нив писмено овластување за поправки во станот во текот на викендот. Само не заборавајте да се регистрирате во сите видови на "бучни" работи кои се извршени (на пример, чекан, вежба и така натаму. Д), како и да определи точното време на нивното однесување (8,00-23,00). Во присуство на таков документ, можете слободно да започне реконструкција на подобрување на просториите, каде што вие или вашите роднини.

Видете исто така: поплави соседите: како да се процени штетата и каде да одат

стручни совети

Со цел да се избегнат недоразбирањата помеѓу вас и жителите на соседните станови, да бидат свесни за некои од нијанси кои го придружуваат секоја поправка работа. Така, во текот на сите бучните активности само треба да се земе пауза на секои шест часа (и да се одморат, а соседите малку "тивка" пауза). Времетраењето на било која континуирано поправки треба да биде околу три месеци (во случај на продолжено опцијата "долг игра", постои потреба да се прекине за еден месец, по што ќе биде можно да се направи тоа повторно "бучни" уредување на своите домови).

На нашиот сајт можете да добиете професионален правен совет за бесплатно!

Популарни на тема:

 1. Легитимни обнова во станот со закон во 2018 и 2019 година
 2. Плаќање за капитални поправки на стан куќи во 2019 година
 3. Гас без шалтери: потрошувачката стапки во 2019 година
 4. Како да се легитимно да се избегне плаќање на капитални поправки во 2019 година

Оставете коментар