Кирил Игнатиев: "Индивидуалните дизајн ќе одат во сферата на уметноста, баран од страна на познавачите"

Почетна » Новости » Кирил Игнатиев: "Индивидуалните дизајн ќе одат во сферата на уметноста, баран од страна на познавачите"
Вести Нема Коментари

Кирил Игнатиев: "Индивидуалните дизајн ќе одат во сферата на уметноста, баран од страна на познавачите"

Кирил Игнатиев - Претседателот на групата Одборот на директори на компании "руски инвестиции" и координатор на истражувачкиот проект "Технолошкиот напредок и економијата на иднината." Проектот - повеќе од 350 интервјуа со научници, иноватори и претприемачи футуристите од целиот свет. Тие беа замолени едно прашање: ". Каков вид на промени во вашата индустрија во блиска иднина ќе се промени нашиот секојдневен живот" Овие агрегирани податоци биле основа за проектот, чија цел е популаризација и инвестирање во иновации кои може да се промени во иднина.

Дизајнер и архитект Марија Романов Кирил Игнатиев сретна минатото лето во стариот дел на рускиот град ples. За дизајн Мате таа зборуваше со сопственикот за тоа како технологија ќе влијае на работата на дизајнери, архитекти, и - животот на секој од нас.

Денес ние не само што се знае за постоењето на 3D печатење, но, исто така, видов овој процес со свои очи. Инженери предлагаат да се воведе роботи во изградба и развој на архитектонски концепти печатени куќи. Имаме револуционерен материјал графин, која може моќ на LED диоди и драматично да се промени бојата на ткаенини; Графин може да се користи, на пример, за костимите. Пронаоѓачи создаде кибернетичка организмот, а на патот - летање летала такси и беспилотни земјата возила. На листата на иновации објави во текот на минатата година, ќе може да продолжи. Ова е нова технолошка револуција?

Навистина, многу грандиозни откритија, кои можат да го променат вообичаениот живот, не се гледа од доаѓањето на електрична енергија и мотор со внатрешно согорување. Ние - сведоци на големи промени, врз основа на кои - во ИТ, индустрија која има навлезе во сите области на нашите животи и да почне да го промени. Друг фактор - брзината на ширење на информации, и во најширока смисла на културните вредности и јазици, на знаењето и креативноста. Додај во кои на материјали со контролируеми својства и технологија на адитиви (пред сè, 3D печатење), а ние ќе се денешните реалности. И ако се погледне на деценијата напред, можеме да видиме три главни области за развој: пробив во знаење за човековото тело (генетски инженеринг и biokonstruirovanie), квантната револуција (практична примена во секојдневниот живот во светот на ситните честички на технологии) и суперспроводливост, која може да се користи во сите области од транспорт до енергија.

Кирил Игнатиев: Арјен дизајн ќе одат во сферата на уметноста, баран од страна на познавачите

Се смета дека значаен создадени во период на големи превирања (и кризата е шок), не е пример за стагнација и преодниот период, кога сите се бараат нови форми и стилови. Дали се согласувате? Што е период ние се соочуваат сега, и како тоа се рефлектира во различни сфери на животот, од уметноста на науката?

Денес ние сме во фаза на завршување на најдолгата рецесија во последниот квартал од еден век. Особеноста на моментот дека самата криза е далеку помалку од неговите чувства. И тоа е јасно зошто: движечка сила која стои зад развојот на било која економија е бизнис, и дел од бизнисот чувство на криза, не затоа што тој се уште е, во принцип, туку затоа што тоа е во нив. Тие немаат време за промени, и за нив да се врати на "златното доба" никогаш нема да дојде - технологија, потрошувачка и побарувачка се променија. Втората карактеристика е тоа што за прв пат даде голем придонес во порастот ќе ги направи достапни почнувајќи многу млади луѓе. Меѓу оние кои се сега на 14 години, ќе има многу милионери. Овие луѓе ќе бидат возачите на промени во нивните дваесетти години - Гледам тоа е период на време ", четвртата индустриска револуција". Зависноста на овој пат ќе биде обратен: не на технологијата ќе се роди благодарение на криза, а кризата ќе биде резултат на промените во побарувачката како резултат на нови технологии во областа на транспортот, материјали, енергија и мало.

Читај повеќе:   Норвешкиот студио нуди увид во францускиот регион на нов начин

Тоа ќе биде за промена?

денес 65 edf475b468e2c6fc37b8924f1717045ba8f7d4e67239e1429c5764e47d493fde} {потрошувачката на нафта е транспорт, кои одат во Elektrostandart: раните дваесетти години електрични автомобили ќе одат на massmarket. Уште 15 edf475b468e2c6fc37b8924f1717045ba8f7d4e67239e1429c5764e47d493fde {} - енергија, која е исто така брзо се менува. Јаглеводороди не треба да се изгори, како и создавање на нови материјали, но растот на оваа индустрија заостанува зад растот на електричен транспорт. Покрај тоа, дел од новиот материјал "летаат" Само ниската цена на нафтата, и оваа есен ќе предизвика следната криза и структурните промени на пазарите. Ќе онлајн трговија, вклучувајќи храна, намалување на изградба во Стариот свет и растот на моделот за изнајмување на недвижен имот и транспорт, хоби и апартмани радикално да влијае на побарувачката и повлекува стечај на големите компании. Во комплексот на овие промени е причина за економската криза во почетокот на дваесеттите години.

Веќе во некои професии луѓе роботи замени. Може да биде дека со развојот на 3D печатење ќе бидат принудени рачен труд, или тие ќе коегзистираат? На пример, во Јапонија имаат дури и тоалет - леталото, но уметност оригами е сеуште релевантни.

Рачна работа се повеќе ќе се однесуваат на уметноста и, според тоа, ќе одат нагоре. Дел Handmaiden - историски занает и интерес за историјата и културата е во пораст. Мода за традиционалната култура - овој тренд, со поддршка од технологијата, социјалните мрежи и приватни образовни програми. Еден нов свет - нова побарувачката за знаење и ерудиција. По сите, формулата за која треба време за промени, тоа е "Цениме секоја минута, да добијат корисни, технолошки експертиза и да ги прошират ерудиција" и културно потекло во оваа смисла е многу важна. фаќање автоматизација масовно производство, но во текот на рачен труд нема да исчезне, особено во занаети, занаетчиски и креативни индустрии.

Кирил Игнатиев: Арјен дизајн ќе одат во сферата на уметноста, баран од страна на познавачите

Архитектурата и дизајнот се директно поврзани со технолошкиот напредок, иновации и појавата на нови материјали. Од друга страна, и архитектурата и дизајнот не престануваат да работат со културното наследство. И некој пишува со 3D печатач футуристичка куќа, и некој - одеднаш се зборува во прилог на удобно класици. Како што ќе продолжи да се развива оваа индустрија?

Ние се чека за прилагодување на стилот: побарувачката за сопствен дизајн ќе расте и се повеќе и повеќе луѓе, па дури и на скромен тие сакаат да ги реализираат своите идеи во личен внатрешни работи. Оттука - чекор напред во областа на ниска цена внатрешни предмети и мебел. И со оглед на растот на изнајмување на пазарот, наместо на продажба, ова е многу перспективен пазар. Барањата за стилски решенија се што е можно пошироки: иднината не се откаже од барањето за Арт Деко империја или јапонски минимализмот, но прашања ќе биде еден од стотиците - ера на строги менување на стилови ќе се смени во калеидоскоп од индивидуалните одлуки.

Со развојот на технологијата дизајнери и производители ќе можат да се побрзо да одговори на мода и трендови. Логистика без посредници ќе се изгради на Интернет услуги, присутен мрежа ќе биде помал, но изложбата ќе се бара како место каде што може да се види и допре секое парче во живо. Општо земено, присутен трговија се движи во врска со концептот на "изложба" и изложби, како и паркови се места на одмор, средби и социјален дијалог - ние постепено се движат од архитектура на зградите на архитектурата на живот.

Читај повеќе:   Сите Pantone: дури и Бентли

Во исто време, архитектура и промена декор технологија: ќе има бројни услуги кои се поедностави работата на архитекти и декоратерите. Моделирање во 3Д-програмата за внатрешни декоратор веднаш може да изберете и купување на предмети од заедничка база на податоци - нема да треба да одат до продавница или на местото на фабриката. Ако ви треба индивидуално производство, тоа ќе биде можно да се добие преглед на потенцијалните производители и споредете ги. Преземете 3D-подготвени модели, и да ги поврзе на просториите ќе биде основно едноставен, корисникот ќе биде во можност да го набљудуваат работата на проектот, плаќаат за тоа и да се контролираат од далечина, како и логистички услуги на бараниот датум себе достави материјали и мебел. Информации во врска со навики, вкусови и особености на секој човек ќе се собираат во низа на големи податоци, и ако клиентот дава пристап декоратор на дел од нивните лични податоци, вештачка интелигенција ќе ви помогне да ги собереш предмети поврзани со стил и вкус на корисникот. Во иднина, ИТ-решенија автоматизирате процесот и lowbrow луѓе може да направи без дизајнери. Индивидуалните дизајн како Handmaiden, ќе одат во сферата на уметноста, баран од страна на познавачите. Технологија не само што се далеку, но донесе пари на дизајнерите: во следните 25 години "креативна мотор" ќе биде во можност компајлер, но не на авторот. креативноста на авторот ќе биде лесно да заработат преку интернет. Ако ги ставаш измисли стол на посебен веб-сајт, по брза проверка на оригинално авторство, ќе бидат примени надоместоци од секој произведен објект, без разлика кој нареди на било фабрика за производство.

Кирил Игнатиев: Арјен дизајн ќе одат во сферата на уметноста, баран од страна на познавачите

Необични решенија доаѓаат од сферата на ИТ: наједноставниот чипови наскоро ќе биде не повеќе од хартија и ѕидот, покриени со слој од chipovat биде во можност да ја менуваат бојата и да добијат слика како позадина. Промена на позадината, или пак на ѕид во екранот ќе биде неколку кликања на вашиот телефон.

Како да ја сменам застапеност на лицето за урбаните и станбени средини, како неговиот приватен дом ќе изгледа? И таму да останат приватни куќи, во принцип?

Се разбира градот и животната средина промени. Градските центри, ќе биде поблиску до концептот на "Парк", беспилотни возила ќе се реши проблемот со паркирање и "метеж", бројот на приватни куќи ќе се зголеми. Катна зграда ќе се гради само во Индија, Африка и Југоисточна Азија.

Сепак, тоа е важно да се напомене дека во прилог на сеприсутниот Интернет на нештата постои нешто друго. Ова - хуманизација и хармонија, природност. Одат зелени и вредности здрав начин на живот ќе стане поважен. Студии потврдуваат дека во познат човек и неговата околина, предците неговиот животен век е повисока отколку во странска околина. Луѓето ќе бидат помалку да мигрираат во различна средина и климата. И облакодери - е генерално живеалиште птица, животот на повисоките катови се стресни за телото и во иднина тие ќе бидат исти споменици, како и средновековни замоци денес. Тоа е приватен дом ќе биде главна форма на живот во развиените земји. Се повеќе и повеќе луѓе ќе работат од дома. Ова би значел организација на побарувачката за станбени и места за спорт и деловен простор ќе се развива како еко-систем, вклучувајќи го и станбени простори. Овој формат е корисен за оние кои работат во формат агилни (агилни развој). Како и многу фабрики станаа lofts, комерцијални простории ќе продолжи да се промени нивната цел: тие ќе бидат за домување, Coworking, образовен простор, па дури и земјоделството.

Што се случува со премиум брендови и марки класа "луксуз"?

Читај повеќе:   Архитектите одмор дома: еднакви права на светлина и воздух

Велика апартмани ера завршува: брендови ќе се фокусира на "Генерација Z», тие ќе бидат принудени да одат на поголема персонализација и да ги прошират својата палета. Верувам дека историјата ќе се повтори масовно смртта на брендови во текот на следните 20 години, како што беше пред еден век, за време на Големата депресија. Ќе преживеат се оние кои се вградени во новиот интернет маркетинг систем и ќе остане најуспешните се оние кои продолжуваат да "влијае на модната" или таа ќе имаат категорија стабилна побарувачка "ultralyuks". За новата генерација на вредност на марките ќе се намали во корист на функционалност, дизајн и удобност. Во исто време, ќе има нови моќни брендови: компании од виртуелната економија да се прошири своето присуство во цел свет.

Кирил Игнатиев: Арјен дизајн ќе одат во сферата на уметноста, баран од страна на познавачите

Што прават луѓе со големо чувство на убавина, естетичари и колектори, кои сега не се препорачува да се инвестира во антиквитети, и иновации?

Јас ќе им даде на спротивната совет. Успешно да се справат со новата технологија, треба секој ден да биде на чело на бизнисот: ако не фати трендови, тоа може да се остави зад себе и ќе ја изгуби. Но, не сите се способни да управуваат онлајн. Оние кои го продаде својот бизнис и има на располагање средства, често избира патот на пасивен инвеститор. Но, за нив најдобрата опција - да инвестира во вечните вредности кои никогаш нема да се изгуби во цената, на пример, во недвижен имот во историскиот центрите на градовите и уникатни локации. Трендот на иднината - зачувување на внимателен зони на заштита, поголемо внимание на културното наследство во места каде што никој не ќе се изгради нешто. Затоа, мојата формула: инвестира во технологии на иднината, ако сме убедени во управувањето, но се инвестира во вечните вредности, ако - пасивен инвеститор.

Знам дека во прилог на иднината и сте заинтересирани во минатото. Дали има некој вид на стабилни движења во светот на антиквитети? Ќе продолжи секоја година нешто да мине времето во својата категорија, да станат антиквитети, мебел и 60-тите години ќе бидат вреднувани на ист начин како што некогаш беше прифатена, на пример, Biedermeier стил?

Јас ќе започне од крајот: мебел 60-тите години - е тренд денес. Скандинавски дизајн во тоа време меѓу повеќето репродуцира фабрики оваа година, и тоа не е случајно. Овој тренд - одраз на пробив во ерата на развој на "луксуз". На луксузни оживеа во различни сопствени решенија, се минува низ период на стандардизација и поедноставување. Соодветно на тоа, неколку авторски дела период од пан-европско обединување денес започна во модната бран на предметот на колектори страст.

Светската антиквитети пазарот навистина стеснува поради уметноста на изминатите векови. Период на големи војни, напади и катастрофи зад себе. Затоа добри работи за долго време да се реши во приватни колекции, музејски збирки расте. Интерес во културата го прави економски значајни основање на приватни музеи врз основа на најдобрите колекции, и обичај побарувачката се зголемува интересот за антиквитети во внатрешноста на која е уникатна и може да се комбинираат со модерни решенија. Заклучокот е многу едноставен: на пазарот ќе имаат тенденција да се издигнат над банкарските депозити, а во некои сегменти, како што се кинеската уметност, ќе генерира значителни приходи во наредните години.

Кирил Игнатиев: Арјен дизајн ќе одат во сферата на уметноста, баран од страна на познавачите

Нашиот живот стана многу побрзо: имаме време да изврши голем број на случаи на ден, но тешко може да издржи три часа перформанси. Што е причината?

Со цел дека вредноста на реално време станува еден од најважните и баран вредности на дваесет и првиот век.

Оставете коментар