ШТО МОСКВА растенијата и животните наведени во Црвената книга

Дома » Отворен работа " , како што Москва растенијата и животните наведени во Црвената книга
улица работат Нема Коментари

Москва - е постојано расте градот. Но, заедно со голем број градежни проекти на човекот ја уништува природата. Во секој град, дом на ретки загрозени видови на животни, како што е во Москва. Првиот Црвената книга Mockvy издаден во 2001 година, на второто издание беше објавено во 2013 година. Излезе, сега се 16 видови на цицачи вклучени во Црвената книга на Москва.

"Животните треба да се спаси минатото, тоа би можело да се рече." Нека природата "И што сега е во природата, како што природата не се случи, -.? Метро дели со неговата портпаролка мислење Наталија Istratov Москва зоолошка градина.

Таа смета дека животните треба да се зачува барем во зоолошките градини и природни резервати.

"И ако тоа е ретко и ретки видови, а потоа пробајте vosstannovit Ако грантови на посебна популација останува, на пример, околу 30, тогаш не постои ништо да се направи за да се врати на населението во овој случај е невозможно ..", - вели Наталија.

Патем, на следниве промени се случија во споредба со 2001 година во листата на ретки и загрозени видови на животни и растенија во главниот град:

- во Црвената книга, останатите 81 нови видови на животни и растенија,

- Црвената книга елиминирани 49 видови,

- 5 типови на обнови,

- 19 засекогаш исчезна,

- со префинет статус - 16,

- погрешно песни во него - 9.

Листа на сите цицачи, наведени во Црвената книга на Москва (од 2013 година):

1. шума пор

Европската пор, издирвам или обични, или црна пор, или заеднички пор, издирвам, или темни, или црна пор (латински Mustela putorius.) - жител на Евроазискиот континент.

Тој се состана во Москва Brateevskaya заливни, заливни Krylatskaya, Kosinski езера, долината на реката. Трака во Mitin.

2. Dormouse

Или mushlovka (латински Muscardinus avellanarius.) - цицачи семејство Soneva глодар.

Тој се состана во Москва Остров Elk, Izmailovo парк, Bitsa шума.

3. кафеава зајак

Харе (лат Lepus europaeus.) - цицач родот зајак лагоморфи состав.

Тој се состана во Москва Brateevskaya долината заливни реката. Yazvenko, Biryulovsky шума парк, Bitsa шума, река долината. Ochakovki, долината на реката. Setun долината на реката. Ramenky, Krylatskiye ридови, Cherenkov, Mnovnikovskaya заливни Skhodnenskaya сад, Kurkino, Окружниот Molzhaninovsky, Северна, Kosino-Ukhtomsky, Јужна Бутово, Mitino.

4. зајак

Харе (лат Lepus timidus.) - цицач родот зајаците одред лагоморфи

Тој се состана во Москва: Шума Експеримент куќа, GBS, Elk Остров, Izmailovo парк, Kuzminki шума парк, шума парк Biryulovsky, Bitsa шума Serebryanyi шумарство, шумски Aloshkinsky.

5. лилјак Брант,

лилјак Брант, (латински Myotis brandtii.) - мал род Myotis лилјак.

Тој се состана во Москва Lefortovo парк, врабец Хилс, Elk Остров.

6. arvicola

Вода глодачи, или (европски) вода стаорец (Lat Arvicola amphibius.) - амфибиски цицачи семејство Khomyakov.

7. заеднички noctule

Заеднички noctule (латински Nyctalus noctula.) - Поглед на vechornytsi, заеднички и широко распространета во Русија.

Тој се состана во Москва Остров Elk, Izmailovo парк, Znamenskoye-Sadki, Фили-Kuntsevo парк, Krylatskiye ридови.

8. шума Bat

Или лилјак Natuziusa (лат Pipistrellus nathusii.) - мал лилјак семејство Vespertilionidae.

Тој се состана во Москва Остров Elk, Serebryany шумарството.

9. лилјак Daubenton е

Или Dobantona молец (Myotis daubentonii лат.) - форма евроазиски лилјаци родот молец (Myotis) семејство Венера лилјакот (Vespertilionidae).

Тој се состана во Москва Lefortovo парк, Досадни градина, врабец Хилс.

10. Заеднички итрица

Итрица или вода, или вода итрица (Латинска Neomys fodiens.) - Транс-видови на цицачи вид на итрица.

Тој се состана во Москва Остров Elk, Izmailovo парк, Фили-Kuntsevo парк, Krylatskaya заливни.

11. шума бреза глушец

Шума бреза глушец (лат Sicista betulina.) - цицач родот myshovok глодар.

Тој се состана во Москва Остров Elk, Izmailovo парк.

Тоа ќе биде интересно:   кога е подобро да се изгради куќа од еден бар на природната влажност

12. Браун долго-шпанско лилјаци

Кафеава или обични шпанско лилјаци (лат Plecotus auritus.) - еден од видовите од фамилијата на обичните Ushanov лилјаци (Vespertillionidae).

Тој се состана во Москва Остров Elk, Lefortovo парк, врабец Хилс.

13. vespertilio

Или два боја лилјак (латински Vespertilio murinus.) - средни лилјак на Vespertilio семејство.

Се состана во Москва Lefortovo парк, Досадни градина, врабец Хилс, на градина прстен, Северна Бутово.

14. Европската Еже

Или европски еж (. Латински: Erinaceus europaeus) - цицачи од родот на евроазиски ежеви семејство тесни.

Тој се состана во Москва Остров Elk, Kuzminki шума парк, шума парк Biryulovsky, Bitsa Teplostanskoy шумски парк, врабец Хилс, Serebryany шумарство, Serebryany Бор, полуостровот Shchukin, GBS, Timiryazevskiy парк, Ukhtomsky, Троица Lykovo, Larino.

15. Lusk

Или заеднички ласица (латински Mustela nivalis.) - предаторски цицачи од фамилијата ласица, видови на родот Ласки и ласици на (Mustela).

Тој се состана во Москва Aloshkinsky шума, река долината. Bratovki, Teplostanskoy парк, долината на реката. Ochakovki, Izmailovo парк, Elk Остров, долината на реката Shodnenskaya сад. Setun, врабец Хилс, GBS, експериментални шума куќа.

16. хермелин

Хермелин (латински Mustela erminea.) - скапоцено апсењето мали цицачи од фамилијата ласица.

Тој се состана во Москва Brateevskaya долината заливни реката. Yazvenko, Troparovsky парк, Krylatskaya заливни Mnovnikovskaya долината заливни реката. Трака во Mitin.

Метро анкета

Дали мислите дека треба да направите за да им помогне на животните преживее?

Светлана , студент , 18 години:

- За да започнете да се организираме флеш моб \\ митинг во одбрана на животни! На пример, во градот често е домаќин на саеми палта. Ќе може да издржи со релевантните плакати и скандирања од типот на "Не се носат на телото", "Дали ќе купите крзнено палто -. Ти си убиец" Ние треба да се барем да се обидат да се донесе на луѓето, па тоа не е веќе оди. Неопходно е да се заштити животната средина и нашите помали браќа.

Елена, менаџерот , 35 години:

- Потребно е да се зајакнат мерките против убиството на ретки животни. Казни со парична казна. Оган официјални лица, кои на некој начин го олеснува лов. Направете лов повеќе достапни за локалното население. Соработува со локалното население, да се знае за сигурно дека оние кои се вклучени во лов.

Алекс, чувар, 38 години:

- Неопходно е да се откажат од парите. Тоа не е да ги користите. Светот финансиски колапс, индустријата, исто така. И сите животни остануваат. Јас не се пари. Па, скоро!

Црвената книга на Москва регионот. Растенија. ДЕЛ 2 - печурки

Во вториот дел од приказната на фотографијата за претставници на флората предградија, кои се наведени во регионалните Црвената книга, ние ќе се фокусира на dicotyledonous растенија.

Adonis vernalis. Фото: Константин Teplov
Adonis vernalis. Фото: Константин Teplov

Adonis vernalis

Сончевиот цвет - Адонис (Адонис) пролет (Adonis vernalis L. (1753)) - Окружниот Сребрена-Prudsk. 2-ра категорија (тип, на намалување). Во регионот на Москва се наоѓа на северната граница на опсегот и е познат само на црната земја од областа на југо-сребрена Prudskoy.

Adonis vernalis. Фото: Константин Teplov
Adonis vernalis Адонис (Адонис) пролет (Adonis vernalis L. (1753)) - сребро простор Prudsky

Anemone sylvestris. Фото: Константин Teplov
Anemone sylvestris дрво анемона (Anemone sylvestris L. (1753)) - област Domodedovskiy

Arctostaphylos uva-URSI. Фото: Константин Teplov
Arctostaphylos uva-URSI. Фото: Константин Teplov

Arctostaphylos uva-URSI

Мечкино грозје или мечка Бери (Arctostaphylos uva-URSI (L.) Spreng (1825).) - област Taldomsky

Астер amellus. Фото: Константин Teplov
Астер amellus Astra италијански или паричка (Астер amellus Л. (1753)) - Serpuhovskiy област

Campanula sibirica. Фото: Константин Teplov
Campanula sibirica сибирски Campanula (Campanula sibirica L. (1753)) - сребро-област Prudsky

Cerasus fruticosa. Фото: Константин Teplov
Cerasus fruticosa бледеат цреша грмушки или степски цреша (Cerasus fruticosa Пал (1784).) - Serpuhovskiy област

Chimaphila umbellata. Фото: Константин Teplov
Chimaphila umbellata wintergreen капата (Chimaphila umbellata (L.) Nutt (1818).) - област Shatursky

Clematis ректа. Фото: Константин Teplov
Clematis ректа. Фото: Константин Teplov

clematis ректа

Clematis ректа (Clematis ректа Л. (1753)) во овошје - област Коломна. 2-ра категорија (тип, на намалување). Во регионот на Москва се наоѓа на северната граница на опсегот. Ретки, во места на живеалиште може да се формира грмушки.

Cortusa matthioli. Фото: Константин Teplov
Cortusa matthioli cortusa matthioli (Cortusa matthioli L. (1753)) - област Ruzsky

Cotoneaster alaunicus. Фото: Константин Teplov
Cotoneaster alaunicus Cotoneaster alaunsky или Дон (Cotoneaster alaunicus Golitsin (1964)) - сребро простор Prudsky

Delphinium litwinovii. Фото: Константин Teplov
Delphinium litwinovii. Фото: Константин Teplov

delphinium litwinovii

Litvinov ралица (delphinium litwinovii Sambuk (1929)) - област Коломна. 3-та категорија (со ретки видови, распоредени во ограничен простор). Ендемични централниот и јужниот дел на Источна Европа обична (од слив. Dnepr да Zavolzhja). Во регионот на Москва се наоѓа на северната граница на опсегот.

Тоа ќе биде интересно:   Тајмингот за верификација на гас метри

Dianthus andrzejowskianus. Фото: Константин Teplov
Dianthus andrzejowskianus. Фото: Константин Teplov

Dianthus andrzejowskianus

Andrzeevski каранфил (Dianthus andrzejowskianus (Zapal) Kulcz (1921) ..) - сребро-Prudsk округ

Echium russicum. Фото: Константин Teplov
Echium russicum модринка руски или Rumyanka) (Echium russicum JFGmel (1791).) - Сребрена-Prudsk округ

Elatine triandra. Фото: Константин Teplov
Elatine triandra waterwort trohtychinkovy (Elatine triandra Schkuhr (1791)) - област Shatura

Empetrum nigrum. Фото: Константин Teplov
Empetrum nigrum. Фото: Константин Teplov

Empetrum nigrum

Овошје crowberry (crowberry, Siksa) црна (Empetrum nigrum Л. (1753)) - област Volokolamsk. Категорија 1 (видови им се заканува изумирање). Во регионот на Москва се наоѓа на јужната граница на областа и е многу ретка. Таа расте во мочуришта, како и sphagnum борова шума на самиот брег на езерото.

Gentiana cruciata. Фото: Константин Teplov
Круцијален Гентиан Gentiana cruciata или лет Sokoliy (Gentiana cruciata Л. (1753)) - област Serpuhovskiy

Hepatica nobilis. Фото: Константин Teplov
Hepatica nobilis анемона hepatica (hepatica nobilis Мил (1768).) Во крајот на август - област Taldom

Hypericum elegans. Фото: Константин Teplov
Hypericum elegans. Фото: Константин Teplov

Hypericum elegans

Hypericum уредни (Hypericum elegans Стефан екс Willd (1802) ..) - област Сребрена-Prudsky. 3-та категорија (ретки видови). Во регионот на Москва се наоѓа на северната граница на опсегот е познат од две изолирани комори. Расте на степски ливади, сува варовник падини.

Lathyrus Нигер. Фото: Константин Teplov
Lathyrus Нигер Чин црна (Lathyrus Нигер (Л) Bernh (1800).) - сребро простор Prudsky

Lunaria rediviva. Фото: Константин Teplov
Lunaria rediviva Lunaria rediviva (Lunaria rediviva L. (1753)) - област Ruzsky

Nepeta pannonica. Фото: Константин Teplov
Nepeta pannonica. Фото: Константин Teplov

Nepeta pannonica

Унгарскиот коча билка (Nepeta pannonica Л. (1753)) - област Kolomensky. 2-ра категорија (тип, на намалување). Во регионот на Москва што се наоѓа на границата област во северниот, познат по долината на реката Ока и нејзините притоки. Ретки, расте во мали групи. Постои тренд за намалување на големината, особено за обраснати грмушки steppized пасишта и шуми.

Omphalodes scorpioides. Фото: Константин Teplov
Omphalodes scorpioides. Фото: Константин Teplov

Omphalodes scorpioides

Omphalodes извиткана или притаен (Omphalodes scorpioides (Haenke) Schrank (1812)) - Москва, Kuntsevo. 3-та категорија (ретки видови). Биенале, цветни во рана пролет (април-мај) и по средината на летото, на умирање. Тоа се случува главно на падините на речните долини во области со висока карбонат карпи во листопадни и мешани шуми.

Pedicularis kaufmannii. Фото: Константин Teplov
Pedicularis kaufmannii. Фото: Константин Teplov

Pedicularis kaufmannii

Mytnik Кауфман (Pedicularis kaufmannii Pinzger (1868)) - област Ramenskoye. 3-та категорија (ретки видови). Расте на падините на речните долини во области со плитки варовник. Постојат повеќе од десетици три локации, но вкупниот број во оваа област има тенденција да се намалува.

Potentilla Алба. Фото: Константин Teplov
Potentilla alba бела Bloodroot (Potentilla alba Л. (1753)) - сребро простор Prudsky

Potentilla ректа. Фото: Константин Teplov
Cinquefoil Potentilla recta исправен ((1753) Potentilla recta L.) - сребро-Prudsk округ

Prunus spinosa. Фото: Константин Teplov
Слива Prunus spinosa бодликава или пак е (Prunus spinosa Л. (1753)) - сребро простор Prudsky

Pulmonaria angustifolia и Bombilius СП .. Фото: Константин Teplov
Pulmonaria angustifolia и Bombilius СП .. Фото: Константин Teplov

Pulmonaria angustifolia и Bombilius sp.

Medunitsa angustifolia (Pulmonaria angustifolia Л. (1753)) и зуењето на мува (Bombilius СП) - сребро простор Prudsky

Pulsatilla Патанците. Фото: Константин Teplov
Pulsatilla Патанците. Фото: Константин Teplov

Pulsatilla Патанците

Спиење-трева, или Pulsatilla обелоденети (Pulsatilla Патанците (L.) Мил (1768).) - област Сребрена-Prudsky. 2-ра категорија (тип, на намалување). Го репродуцира исклучиво од семиња, кои се во можност да расте само во места без покривка. Садници развиваат бавно, формирајќи во првите години од животот е само 1-2 лисја.

Rubus chamaemorus. Фото: Константин Teplov
Rubus chamaemorus cloudberry (Rubus chamaemorus L. (1753)) - област Volokolamsk

Scorzonera низок. Фото: Константин Teplov
Scorzonera низок Kozelec ниска (Scorzonera низок L. (1753)) - сребро-област Prudsky

Scorzonera purpurea. Фото: Константин Teplov
Scorzonera purpurea Kozelec магента (Scorzonera purpurea L. (1753)) - сребро-област Prudsky

Spiraea crenata. Фото: Константин Teplov
Spiraea crenata Spirea crenate (Spiraea crenata L. (1753)) - сребро-област Prudsky

Стахиј ректа. Фото: Константин Teplov
Стахиј recta Стахиј recta (Стахиј recta L. (1767)) - сребро-област Prudsky

Thymus serpyllum. Фото: Константин Teplov
Thymus serpyllum тимусот (мајчина душичка), притаен, или Bogorodskaya трева (Thymus serpyllum Л. (1753)) - област Dmitrovsky

Trapa natans. Фото: Константин Teplov
Trapa natans Chilim (Rogulnik, вода костен) лебдат (Trapa natans sl Л. (1753)) - област Lukhovitsk

Utricularia интермедијален (произлегува) и Utricularia sp. (Цвет). Фото: Константин Teplov
Utricularia интермедијален (произлегува) и Utricularia sp. (Цвет). Фото: Константин Teplov

Utricularia интермедијален (произлегува) и Utricularia sp. (Цвет)

Произлегува просек Пемфигус (Utricularia интермедијален Hayne (1800)), и пемфигус вулгарис цвет / Јужна (Utricularia вулгарис / australis) - област Клин

Вероника prostrata. Фото: Константин Teplov
Вероника prostrata испружена SPEEDWELL (Вероника prostrata L. (1753)) - Serpuhovskiy област

Црвената книга на Москва регионот - црвена книга РУСИЈА

Фото: pikabu.ru/Nanoirbis
Фото: pikabu.ru/Nanoirbis

Црвената книга на Москва регионот е официјалната публикација која обезбедува заштита за сите видови на растенија, животни и птици наведени во него. Во публикацијата се ажурираат на секои 10 години, која е поврзана со зголемената човековото влијание врз природата на предградијата. Дознајте што се најинтересните и ретки животински видови може да се најде во шумите на подрачјето.

мали noctule

слика 333v.ru

Ова Грофот Дракула минијатурни е претставник на една од најпознатите слабо познати видови на лилјаци во светот! Згора на тоа - ова е единствениот вид на летачки цицачи. Vecheritsu да се сретнат во паркови и шуми во регионот на Москва, но од областа на своето живеалиште е брзо се намалува. Причината за тоа - уништувањето на шумите и проширување на станбени области во близина на Москва.

Руската desman

слика smallivingworld.ru

Ретки, реликтни видови insectivores. Во минатото, опсегот на овој смешно животно со тенок нос - пробосцис и сосема "тешки" опашката перка е доста обемна: речиси сите на Европа, на Британските острови. Бројот на muskrat сериозно осакатена своето производство, како и уништувањето на шумите и одводот на езера - мали животни можат да живеат само во поплави води. На површината на земјата е да се движат брзо muskrat не може да изгуби агилност и брзо станува жртва на предатори. Desman исто така ќе треба многу храна и покрај фактот дека поединецот возрасни достигнува 18-22 см, лесно може да се јаде двапати нивната тежина. И зима животните не се намалува, и мали риби.

Тоа ќе биде интересно:   топло кат плочка ЕЛЕКТРИЧНА ИНСТАЛАЦИЈА ПОД

Loir

слика eol.org

мали претставник dormice најголемите семејство - возрасни тело должина од 18 см, можат да тежат до 180 грама. Однадвор слични на сонливо малку верверица, но без четки на ушите. Loir претпочита листопадни и мешани шуми, е вегетаријанец - исхраната на животното се состои од семиња, ореви и бобинки. Соња живее до нејзиното име - хибернација животни трае до седум месеци. Претходно, животните биле истребени за нивното крзно и месо - можеби ова е само еден вид на јадење dormice. Исто така, нерамна и мали преселување Sony-polchka придонесува за индустриски фактори - уништувањето на шумите и проширување на границите на регионот Москва.

попрскана gopher

попрскана gopher

Најмалиот од сите Suslikov. Тоа разновидниот боење - жолта или кафена стомакот, грбот расфрлани бела, сива, кафеава круг спотови - вистинска природна маскирна наметка! Погледни е на работ на исчезнување поради орање на земјата (што се уништува нивните јами). Исто така, пред 1980 година беше спроведена со цел да се Gophers деструктивни мерки за употреба на хемикалии - оштетен одгледување на животните. Но, сега, поради своите мали димензии, овој тип на земјата верверица многу штета на земјоделството не е.

рисот vulgaris

слика 333v.ru

Да, тоа може да се најде во предградијата. Во живо голема мачка сака северниот зимзелени шуми во пустината. Брзо намалување на популацијата на овој вид е поврзана не само лов, но и истребување на животни кои го сочинуваат исхраната на рисот - зајак и неколку видови на копитари. Возрасниот јаде зајакот на секои две до четири дена, младите (обично во ѓубре маче 2-3) треба многу повеќе храна. А омилен лов добредојдени оваа голема мачка молња снимен на жртвата. Спротивно на популарното верување, заседи на дрва кас не е задоволен, иако нејзините нозе се вооружени со моќни канџи.

Во предградието на градот има околу десетина постојан рис, но често zahazhivayut и "гости изведувачи" од соседните Твер и Јарослав региони.

Европската визон

слика biokub.com

Претставникот на семејството ласица е од автохтоно потекло. Mink функција - грмушките се помеѓу Запалената webbing (животното е полу-водни начин на живот) и бело на дојка и брадата. Визон заклани за нивното крзно, како овој вид на конкуренција е американскиот визон, која турка на животните подлабоко во шумата. Европската визон сака да јаде само свежа храна, таа никогаш нема да дојде во допир со гранив, па ретко добива мамка во стапици. Сепак, економските и човечки рибарска активност стави овој поглед на работ на истребување. Денес лов визон е забрането.

кафеавата мечка

слика holidays.ru

Овој херој на народните приказни живее во оддалечените шуми. Во ден, што се случи во декември, се будам на крајот на март. Кафеави мечки - вистински homebody, претпочитаат да живеат во мајчин шума. Сепак, уништувањето на шумите под згради вила принудувајќи ги да се движат на периферијата на регионот.

Изненадувачки, новородените младенчиња воопшто не личат на царот шуми се раѓаат беспомошни и гол, постепено обраснати со коса. И покрај заканувачки и предаторски видови, го носи речиси сештојади, не презир растителна храна: како диви лук, сее трн, и други билки, прејадување бобинки, ореви и желади, диви јаболка.

Мечки - стогодишници во нивното природно живеалиште, под поволни услови, можат да живеат до 30 години! Исто така, и покрај неговата позната на сите "криво стапало" развие брзина во периодот до 40 км. на час! За sravneniya- возрасни, тешки лице може да патува со брзина од 20 километри. на час. Значи да се извлечат од medvedya- апсолутно бесмислено. Сепак, добро нахранети и не е болно мечка на лицето не ќе го нападне.

Лилија Остапенко

Оставете коментар