Како да се добие хипотека за да се изгради куќа без аванс

Дома » Поправка » Како да се добие хипотека за да се изгради куќа без аванс
ПОПРАВКА Нема Коментари

Тој доби одобрение од Банката за хипотека за заем. Во процесот на добивање на одобрение, тој беше постојано во контакт со мојата банкарска менаџерот Алекс K s. Сите изјави во детали и да одговори на сите прашања. Го повика неговиот мобилен број со прашања на државен празник. Алекс беше на одмор во странство, но vservno одговори на моите прашања. Ви благодариме за вашиот одлична работа и за фактот дека сте постојано на ...

А пред неколку години, дури и пред кризата, решивме да се земе хипотека, преку глава да се плати за стан изнајмување некој друг. Мојата работа има пластична картичка плата Rosbank, така што се на кредитната институција. банкарски менаџер погледна нашите документи и за краток период го одобри нашата апликација. Во исто време, адвокати на банката погледна и проверени стан документи продавачот. Сега ...

Добар ден! Мојата приказна со Тинкоф Банк почна со фактот дека испрати барање до банката за хипотека, добив порака дека кредитот е пред-одобрување, јас испраќате документ, а три дена подоцна доби одобрение од три банки: Absolut, Ak Bars и УниКредит, почна да ги собереш своите објект ( препродавачи), се јавив Татјана (името не се сеќавам) од групата за поддршка на корисниците и почна нежно ...

Почитувани банкарски менаџери, ве молиме да се разгледа можноста за наградување на менаџер за хипотекарно кредитирање - Gogueva Рустам. Јас сум клиент на хипотека производ на вашата банка, пред да имав неколку менаџери и јас имам нешто да се споредуваат. И покрај фактот дека тој е двата телефони се скршени, не само што го прави сé што е многу брзо, но се уште имаат време да се јавите секој клиент. Имав ...

tsiprivuz, Москва

Тој доби одобрение од Банката за хипотека за заем. Во процесот на добивање на одобрение, тој беше постојано во контакт со мојата банкарска менаџерот Алекс K s. Сите изјави во детали и да одговори на сите прашања. Го повика неговиот мобилен број со прашања на државен празник. Алекс беше на одмор во странство, но vservno одговори на моите прашања. Ви благодариме за вашиот одлична работа и за фактот дека сте постојано на ...

содржина

Како да се земе хипотека на куќа без почетна плаќање

Добар ден, драги читатели «RichPro.ru» финансиски магазин! Денес, ние продолжуваме да се зборува за хипотекарни кредити и да разговараат за хипотеки без одредување на плаќање: како може да го земе во 2018 година и кои банки се подготвени за издавање на хипотекарни без аванс.

Во овој напис ќе научите:

 • Што е првична исплата на хипотека, и каде што се случува;
 • Што карактеристики на хипотеки со нула прв придонес;
 • Кои методи се таму за хипотека без пари за првична исплата;
 • Во која банка може да се добие хипотека без одредување на плаќање;
 • Кој ќе ви помогне во дизајнот на кредит за купување на станови.

На крајот на оваа публикација ќе ги најдете одговорите на хипотека без аванс, кои се јавуваат во поголемиот дел од кандидатите за таков кредит.

На написот ќе биде од интерес за сите кои се заинтересирани за хипотекарни заеми. Посебно внимание треба да се плати за поднесување публикации советува оние кои сакаат да се организира кредит за купување на нивните сопствени домови, но не имаат доволно пари да се направи аванс.

Како што вели поговорката, време - пари! Па не губат една минута, почнете да читате во моментов!

А хипотека без аванс - како да го земе и она што на банките им даде
За да дознаете како да се добие хипотека без одредување на исплата: Што се најпопуларните начини на кои банката може да се добие кредит без аванс - прочитате оваа порака

 • 3. Како да се добие хипотека без аванс - Топ 7-дизајн опции

1. Што е првична исплата на хипотека и она што е за

Првична исплата кога ќе се направи хипотека е дел од трошоците за купени имот, кој мора да биде достапна на должникот за кредит во банката.

Во зависност од хипотека програма првична исплата може да биде отсутен, или може да достигне 90 % од купените цените на имотот.

Традиционалните извори на одредување на плаќање може да биде:

 • акумулација на пари;
 • потрошувачки кредит;
 • постоечки имот за да бидат продадени.

Должници треба да имајте на ум дека ако има првична исплата во износ надминува 70 % од купените стан, тоа може да биде поволна шема замена хипотека потрошувачки кредит .

Ваквиот пристап не само што ќе во голема мера се поедностави постапката за регистрација на кредитот, но и намалување на нивото на потребните трошоци. Ова се должи на фактот дека потрошувачки кредит без провизија и осигурување својствени на хипотека.

Сепак, шемата е опишано погоре, не е за секого, бидејќи обично решението за регистрација на хипотека се граѓани кои како аванс има многу помал износ.

Денес, банките го прават тоа можно да се организира хипотека со многу малку аванс, па дури и своето отсуство.

Но, тоа е вреди да се имајќи на ум дека пресметката на можно износот на кредитот на банката ги зема во предвид цената на станови, кои ќе бидат инсталирани во анализата на имот проценител .

Ако продавачот постави цената за станот над евалуација, минимум аванс е малку веројатно да се направи. Банката го утврдува максималниот можен износ на кредит врз основа на проценетата вредност .

Разликата меѓу средствата добиени во текот на пресметување на износот на хипотека и пазарната цена на становите во целост се потпира на рамениците на кредитобарателот и мора да биде платена како аванс.

Тоа ќе може да бидат заинтересирани во:   Дрвени куќи 8x10 ФОТО ПРОЕКТИ

2. Карактеристики на хипотека без аванс

Хипотека, за кои не постои почетна плаќање, ризично и за кредитната институција, и за повеќето должници.

До 2008 година на хипотека програми кои не бараат заштеди, биле широко дистрибуирани низ цела Русија. Во тоа време, цените на недвижностите се зголемија многу побрзо отколку што беше можно да се акумулира на износ доволен за одредување на исплата.

Сепак забрзано економска криза доведе до фактот дека многу банки мораше да се откаже од програмата на хипотекарни заеми без аванс. И тоа се случи дури и покрај повисоки стапки на таквите програми.

Сепак, кога ќе се направи хипотека без одредување на плаќање ризиците се високи, не само кредитни институции, но исто така и на должникот.

Ако на солвентност на должникот за било која причина, да падне , по спроведување на станот, тој најверојатно нема да добие ништо на сите. Ова се должи на фактот дека во раните години поголемиот дел од плаќање продолжува да плаќа камата. Износот на долгот, сепак, останува непроменета.

Ако цената на станот по купувањето ќе се намали, тоа е веројатно дека должникот ќе должам на банката и по продажба на хипотека стан.

Многу должници веруваат дека хипотека за нив е идеална опција, која ќе го замени изнајмување депозитни средства од сопствени стан.

Треба да се земат предвид следниве околности:

 1. обично месечни рати на хипотека е многу поголема отколку за лизинг;
 2. може да бара најмалку минимална акумулација во тоа време, кога тоа е потребно да се плати за хипотека, но дури и од закуп не може да се избегне ( на пример , станот се уште не е издадена, се поправа, а други причини).

Државата ги направи сите напори да се направи хипотеки повеќе прифатлива. Затоа, кредитирање на развојот на активно да се купи за домување со минимум првична исплата.

Денес AHML ( Агенцијата за стопанисување со станбен хипотекарно кредитирање ), чии единици се отворени во повеќето руски региони, нуди хипотека програма со придонес од 10 %.

Но, тоа е потребно да се има предвид дека овие услови предвидуваат склучување на дополнителни договори за осигурување . Сосема природно се зголемува вкупниот износ на преплатување.

Повеќето банки не добредојдовте хипотека без аванс, па како недостаток на заштеди може да биде показател на низок приход и слабо организирани финансиска дисциплина.

Експертите советуваат за иднината на должници за да се провери на реалноста на хипотека исплата. Тоа е доволно за долг период ( најмалку шест месеци ) да се одржи надвор на посебна сметка во банка сума на пари во износ од предложените исплата заем.

Ако било какви проблеми со ова не се случи, а останатите средства ќе биде доволно за да живеат, тоа е безбедно да се издаде хипотека. Во овој случај, на акумулираните средства може да се користи како првична исплата или како финансиски резерва во случај на било какви проблеми.

Хипотека програма без плаќање на одредување може да биде тешко да се најде. Затоа, оние кои немаат средства да го плати тоа го покренува уште една варијанта на регистрација на хипотека - да добијат средства за одредување на исплата преку потрошувачки кредит . За да дознаете како да се земе потрошувачки кредит, ни беше кажано во претходната статија.

Во овој случај, треба да се има на ум дека каматната стапка на овој кредит е многу повисока. Но, исто така, да биде во можност да го отплати во многу пократко време.

Оние кои се избере овој начин на хипотека регистрација, треба да се има на ум дека плаќањето ќе биде многу повисока во раните години, затоа што мора да плаќаат два кредити одеднаш. Тоа е причината зошто треба внимателно да се процени своите финансиски можности.

Како да се добие хипотека без аванс - Методи
Популарни опции за добивање на хипотека без аванс

3. Како да се добие хипотека без аванс - Топ 7-дизајн опции

Економската криза доведе до пад на популарноста на хипотекарни заеми во Русија и поранешниот Советски Сојуз. Статистичките податоци покажуваат значителен пад на побарувачката за хипотеки во текот на претходните две години за речиси 20 %.

Експертите укажуваат на тоа дека во отсуство на промени во економската ситуација во Русија, падот на хипотекарно кредитирање ќе продолжи. Во такви околности, кредитори се принудени да се однесува на потенцијалните кредитокорисници се повеќе лојални, како и да се развие повеќе атрактивни хипотека програми.

Во овој случај, банките не можат да си дозволат да се намали стапката на 10 %. Според сегашниот инфлација, тоа ќе доведе до хипотекарни заеми непрофитабилен.

Во услови на криза, кредитори не се поздравува со издавање на хипотека без аванс. Сепак , постојат неколку начини на кои им овозможи на должникот да се добие кредит без доволно заштеди. За да дознаете како да се добие хипотека за стан или друг вид на сместување, ние напиша порано.

Опција 1: Повластен хипотека програми

За ранливите категории на граѓани на државата има развиено неколку програми кои имаат за цел да помогне за подобрување на условите за живот. На кои програми се сега во местото на живеење на подносителот на барањето, може да се најде во локалните власти .

Најчесто, бенефиции што се предвидени од страна на војската , младите семејства и млади учители . Хипотека за првата категорија е различна имплементација шема, така што ќе се разгледува одделно.

Користете социјални хипотека може граѓаните, чија возраст не надминува 35 години . За да учествуваат во програмата, треба да се јавите на локалните власти за да се потврди потребата за подобрување на условите за домување.

Ако позитивна одлука за учество на барателот на проектот ќе биде ставен во редица за да добијат домување сертификати . Откако помош е на располагање, постојат неколку опции за неговата употреба. Најпопуларниот е директен субвенционирани средства да плати аванс .

Ве молиме имајте во предвид дека обично износот на субвенциите не надминува 10 % од трошоците за сместување. Затоа, банките се развој на хипотека програми со државна поддршка, во собата на почетна придонес на ова ниво.

Постои уште еден важен услов - на определено време од сертификатот за домување . Тој е 6 месеци , тоа беше време на овој период треба да биде да ги собереш на банка, се најде соодветно сместување пред крајот на процесот на работа.

Тоа е важно да се има во предвид дека правото на работа со социјалните хипотека е само за оние банки кои се партнери AHML .

Опција 2: Воена хипотеки

Оваа опција е идеален за оние кои решиле да се организира хипотека, немањето на средства да се направи аванс. Но, овој метод е достапна само во војската.

Тоа ќе биде интересно:   ПОПРАВИ тесен ходник во станот Фото

неколку чекори мора да се надминат за да се добие воена хипотека:

 1. Стани член на акумулаторска хипотека систем;
 2. Преку 3 години од денот на запишувањето во програмата за да се однесуваат на Rosvoenipoteku;
 3. По добивањето на дозволата за хипотека во претходниот чекор да се најде банка која работи со војската хипотека;
 4. Изберете го соодветниот станбен имот, кој може да се наоѓа во било кој регион на земјата;
 5. Потпише потребните документи и да стане сопственик на стан или куќа.

Предноста на војската хипотека е дека учесниците на програмата на Руската Федерација, Министерството за одбрана придонесува не само за првична исплата , но исто така и на следните месечни рати .

Но, постојат ограничувања:

 • правото да даде валиден доколку вредни извршување на службените задачи;
 • максималниот износ на субвенцијата изнесува 2,2 милиони рубли.

Исто така треба да се има на ум дека до целосна отплата на хипотека станови ќе бидат оптоварени со двојна гаранција - од страна на банката и на државата.

Ова значи дека за да се ослободи од имот на својата дискреција ( на пример , го продаде или донира) војник нема да успее.

Опција 3: Хипотека со мајчинска капитал

Породилно капитал е еден од начините да се добие помош од државата. Грантот се доделува на семејства во кои имаше второ дете.

Породилно капитал како првична исплата на хипотека
Користењето на средствата од капиталот родител како првична исплата на хипотека

Една од насоките на користењето на грантот е да се направи првична надомест кога ќе се направи хипотека за заем.

До денес, на големината на капиталот родител е 426 илјади рубли . Во просек, оваа сума е доволна за да се покријат околу 20 % од трошоците за сместување. Затоа, главниот град родител е обично доволно за плаќање на првата рата.

Важен фактор е фактот дека кога ќе се направи хипотека за да ги искористат предностите на главниот град родител може да биде веднаш по раѓањето (за разлика од друга употреба случаи каде што тоа е потребно да се чека 3 години).

Пред грант ќе бидат префрлени на кредитна институција, подносителот на барањето треба да добие дозвола од пензискиот фонд , кој е составен до 2 месеци.

Со оглед на оваа низа на активности за заемопримачот ќе биде како што следува:

 1. Барај инвеститорот или сопственикот на готови станови , кои се согласуваат да го продаде имотот со употреба на главниот град родител;
 2. Добивање на дозвола на пензискиот фонд да се користи породилно капитал за стекнување на сопственост;
 3. Барај кредитна институција и затоа хипотека програма изборот , каде што може да се организира кредит за купување на станови со користење како прва рата породилно капитал;
 4. Аплицирање за хипотека ;
 5. Ако биде одобрен, потпишување на договори , воведувањето на првата исплата на државата потврда за регистрација на сопственост со наметнување на оптоварувања.

Патем, оние кои веќе имаат хипотека, имаат право да се испрати во главниот град отсуство да го платат главниот долг според договорот.

Опција 4: Пазарните удели

Денес, многу банки да привлечат клиенти да се развијат различни активности на хипотека , вклучувајќи ги и неговата регистрација со нула одредување на плаќање . Најчесто таквите акции се врши во соработка со програмери, кои сакаат да се зголеми продажбата.

Таквата варијанта не може да се сметаат за доволно сигурен. Ние ќе мора да чекаат многу долго време, кога дејството започнува. Покрај тоа, изборот на слични програми на недвижности традиционално се ограничени.

Опција 5. Хипотека обезбедени од страна на постојните недвижности

Друга верзија на хипотека без пари за одредување на плаќање - да се користи во местото на постојните недвижен имот .

Повеќето банки лесно може да се обратите за тоа, како таков договор е од корист за нив. За должници, оваа опција е полн со значителни ризици.

Постојат голем број на услови наметнати на имотот, кој се очекува да вети:

 1. употреба на сместување;
 2. Висока ликвидност на недвижен имот;
 3. се во одредена област на банката.

Треба да се има на ум дека износот на кредит обезбеден со недвижен имот обично не надминува 70 % од реалната вредност на имотот.

Опција 6. Обезбедување

Како дополнителна безбедност, кој ќе го замени првична исплата, може да дејствува залог друг имот .

Ова може да биде не само имотот, но исто така и за следниве средства:

 • автомобил;
 • парцела;
 • благородни метали;
 • хартии од вредност.

Како колатерал, кредитни институции обично се високо профитабилни инвестиции . експертите на Светската Банка добро обучен во инвестирање, тоа е малку веројатно да се согласи да го прифати сомнителни средства.

Опција 7: Подготовка на првична исплата на потрошувачки кредит

Претходните верзии не се подеднакво дели. Голем број граѓани не треба да се, што не го лидери поддршка стави скапи сопственост.

Во овој случај, некои се осмелуваат да се дизајнира за потрошувачки кредит , која подоцна беше испратен на одредување на плаќање плаќа . Понекогаш кредитори дури нудат посебни програми. Во посебна статија што веќе споменавме, како и каде да се добие кредит без неуспех.

Експертите препорачуваат да се впуштат во таква опција како последно средство. Не заборавајте дека товарот на семејниот буџет во исто време ќе се зголеми значително .

Во овој случај, прво треба да аплицираат за хипотека и потрошувачки кредит се издава само по неговото одобрување. За тоа каде да се добие кредит без да се откаже, се кажува во претходниот материјал.

Статистичките податоци покажуваат дека повеќето од проблемите со исплата на хипотека е поврзан со потребата да се врати неколку кредити истовремено.

Така, дури и во отсуство на финансиски средства за прв депозит, постои можност да се добие хипотека. Важно е да се истражуваат сите постоечките можности и да се направи вистинскиот избор.

Кои банки им даде хипотеки без аванс - преглед
Преглед на банки, каде што може да се добие хипотека без аванс

4. Кои банки им даде хипотеки без аванс - првите 5 банки со најдобри услови и условите

Во борбата за клиенти повеќе и повеќе банки се развива однос на хипотекарни заеми, обезбедување без аванс . Сепак, не сите програми може да се смета за корисен за должници.

За да се разбере она што условите се најповолни, неопходно е не само да учат, но, исто така, да се споредуваат различни банки програма. Тоа е природно дека во најдобар интерес може да се најде во најголемите кредитни институции на земјата.

Следната табела ги прикажува на каматните стапки во 5 најдобрите од нив:

бројкредитна институцијапрограмаСтапка (април во%)
1. Алфа-банкаХипотека обезбедени со станбени недвижности12,3
2. штедилницаХипотекарни кредити со главниот град родител12,5
3.VTB24воена хипотеки13,0
4.Кредитна делтаПотрошувачки кредит за одредување на исплата на хипотека15.0
5.ZapsibcombankХипотека за заем без аванс16,0

5. агентите помогне во добивање на хипотека без аванс

Најди ги најдобрите хипотека програма може да биде тешко. На пазарот денес нуди огромен број, кој не треба само да се анализира , но, исто така, да се споредат .

Тешкотии со изборот на хипотека програма станува дури и повеќе ако должникот нема пари да се направи одредување на исплата, како и правото да се прими владини субвенции.

Олеснување на процесот на пребарување, а заштедите време за нејзино спроведување да им помогне на хипотекарни брокери . Тие се специјалисти, кои се добро обучен во сите сложността на кои работат во пазарот на кредитни производи.

Тоа ќе може да бидат заинтересирани во:   Дрвени куќи 8x10 ФОТО ПРОЕКТИ

Тоа е само природен дека брокери за нивната работа се провизија . Но, со оглед на фактот дека многу често тие бараат за клиент најповолни услови, заемопримачот на крајот ќе остане во победа.

Во големите градови, таму обично е многу брокерски фирми . Во мали заедници, професионалци често дејствува врз основа на агенции за недвижности .

Тоа е важно да се избере брокер со беспрекорна репутација.

Во главниот град на лидери во хипотекарниот пазар брокерски услуги се:

1) Кралската финансии

Хипотека брокер Кралската финансии

Вработените на овој брокер имаат долгогодишно искуство во различни кредитни институции.

Затоа, тие се добро обучен во сите сложността на хипотека.

2) LK-кредитна

LK-брокер кредит - помош во добивање на хипотека без аванс

И покрај фактот дека компанијата е на пазарот на брокерски неодамна, веќе успеа да ги победи благодарение на голем број на клиенти, како и беспрекорен углед.

Тоа не се бара да се направи било исплата, и сите такси собрани исклучиво во согласност со договорот.

3) Кредитен лабораторија

Кредитна лабораторија која ќе се добие хипотека без аванс

На вработените во компанијата имаат долгогодишно искуство стекнато во текот на многу години на плодна работа.

Ова им помага на заемопримачот да се подготват на повеќето вонредни барања на банките.

Така, голем број на хипотекарни брокери кои работат во Русија. При изборот со кого ќе се врши соработка, главната работа е да се добие на измамници .

Главната карактеристика што ги разликува од совесниот помагачи - на барање да се направи Комисијата и пред се 'е направено .

6. Често Поставувани Прашања (ЧПП)

Изработка на хипотека - не е лесна задача. Таа станува уште покомплицирано ако средствата за прв депозит бр.

Тоа е само природен дека овој процес предизвикува многу прашања. Одговори на најпопуларните од нив ќе се обиде да продолжи.

Прашање 1: Дали е можно да се добие хипотека без плаќање на одредување и обезбедување на имот?

Банката се согласува со регистрација на хипотеки треба да се изврши на еден од следниве услови:

 • имаат сигурен гарант;
 • се подобни за владини субвенции;
 • достапноста на вредни имот, има доволно високо ниво на ликвидност.

Само во овие случаи, тоа е можно да се најде програми кои обезбедуваат за недостатокот на аванс.

Некои кандидати за хипотеки наивно веруваат дека за да се добие одобрување на барањето на стекнатиот имот е доволен колатерал. Но, тоа е во основа не е точно .

Оптоварување на стан е предуслов за хипотекарно кредитирање и не може да се откаже од потребата да се направи првична исплата. Излегува дека депозит е задолжително.

Прашање 2: Дали е можно да се организира хипотека од градител е тоа, без аванс?

Програмерите сите сили се борат за секој клиент.

За да се забрза продажбата на станови во куќи изградени градежни компании често се влезе во договори со банкарски институции кои нудат различни уникатни програми за привлекување на должници. Покрај тоа, во некои случаи, може да се добие заем директно од инвеститорот.

Во првиот случај, регистрација на хипотека се врши преку банка . Така, тоа е можно да се идентификуваат голем број на предности во споредба со ситуација во која нема договор со инвеститорот.

Тука тие се:

 1. повеќе лојални на кредитните услови;
 2. главно вработените инвеститорот се консултираат и да помогне да се стави заедно пакет на документи, кои тие самите и ги доставува до банката;
 3. забрзана предвид на една апликација;
 4. поголема веројатност за позитивна одлука.

А карактеристика на втората варијанта е дека се јавите на банката не ќе мора да . Договорот за заем ќе биде потпишан директно со градежната компанија.

Во овој олицетворение, постојат значајни предности:

 • Тоа не треба да ги достават сите документи на доход;
 • неуспехот е малку веројатно,
 • нема потреба за издавање на осигурување.

Но, постои значителен минус - рок на договорот е обично помалку од 1 година. Во многу ретки случаи, програмерите се согласи да го издаде на 2-3 години.

Излегува дека, како олицетворение е конвенционален рати .

Прашање 3: Дали треба да го извади хипотека на секундарниот домување со нула одредување на плаќање и дали ова корист?

Многу луѓе кои сакаат да се здобијат со своја домување, нема пари да се направи аванс. Во овие околности, хипотека без првична исплата може да биде единствено решение. Но, тоа е најдобро да се обиде да се најде можност да се направи барем некои износ како аванс.

Фактот дека целосното отсуство стапка е традиционално повисока за најмалку 3% . Со оглед на големи количини на време и хипотека преплатување може да биде огромна.

износот на кредитот кога ќе се направи првата исплата ќе биде многу помалку . Ова води до намалување не само платени, но исто така и големината на месечна исплата.

Во секој случај , експертите препорачуваат внимателно се анализираат сите можни програми.

Често, по едноставна пресметка на иднината должници слободни да одлучат да се откажат од хипотека без аванс. Наместо тоа, тие издвои пари за неколку години додека на акумулираните износ на првична исплата .

Ако не сте во состојба да се чека на моментот кога средствата ќе се акумулираат за одредување на исплата, допрва треба да ја користат програмата со своето отсуство.

7. Заклучок + видео на

За многу хипотека без аванс станува единствената опција за да живеат во својот стан. Содржина може да биде тешко, особено во случаите каде што нема право на помош од државата.

Сепак, ништо не е невозможно . Главната работа е да не се изгуби срцето и внимателно да се анализираат сите достапни на пазарот понуди.

Во заклучок, јас Ви препорачуваме да се види на видео на хипотека без аванс:

онлајн списание на тимот «RichPro.ru» сака неговите читатели да се подготви на најповолен хипотека и се надева дека тоа ќе биде во можност да го платат брзо и без проблеми.

Ако имате било какви прашања во врска со оваа тема, прашајте ги во коментари подолу. Исто така, ќе биде благодарен ако би го цениме нашиот напис и да го споделат на социјалните мрежи со вашите пријатели. Додека не се сретнеме повторно!

Оставете коментар